Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Σε αποστολές του ΝΑΤΟ λίγο πριν από το συνέδριο της λυκοσυμμαχίας στην Αθήνα


Σημαντική κινητοποίηση ΝΑΤΟικών μέσων σημειώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες μέρες, καθώς νέα ρωσικά υποβρύχια μπήκαν στην περιοχή, διασχίζοντας τον δίαυλο νότια της Κρήτης, ενόσω συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ «EMB-145 AEW&C» σηκώθηκε χτες από την Ελευσίνα σε αποστολή εναέριας επιτήρησης στα όρια του ελληνικού FΙR νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το αεροσκάφος είναι ούτως ή άλλως ενταγμένο στη δύναμη της ΕΕ που επιχειρεί στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της επιχείρησης «IRINI».

Λίγο βορειότερα, ωστόσο, στα όρια του Ιονίου επεχείρησε χτες και ιταλικό αεροσκάφος «ATR P-72B», τύπος αεροσκαφών που συνήθως επιχειρεί στην περιοχή με έτερο ευρωενωσιακό καπέλο, αυτό της FRONTEX.

Το ...κερασάκι ήταν τουρκικό αεροσκάφος «ATR P-72 MPA» που προχτές και χτες πέταξε νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης, παρακολουθώντας τον πλουν ρωσικού ρυμουλκού στον ίδιο θαλάσσιο δίαυλο, πλοίο που όπως αναφέρεται αρμοδίως δεν έπλεε μόνο του στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, αρμόδιοι παράγοντες αποδίδουν αυτήν την ΝΑΤΟική αεροναυτική κινητικότητα στο γεγονός ότι άλλα τρία ρωσικά υποβρύχια μπήκαν στη Μεσόγειο, σε πορεία προς τη βάση του ρωσικού στόλου στην Ταρτούς της Συρίας, συγκεκριμένα τα «Krasnodar», «Volkhov» και «Petropavlovks - Kamhatsky».

Προστίθενται στα άλλα δύο, τα «Stary Oskol» και «Rostov on Don» που έχουν καταπλεύσει στην περιοχή ήδη από τα τέλη Ιούλη, ανεβάζοντας σε 15 τον συνολικό αριθμό ρωσικών μονάδων (επιφανείας και υποβρύχια) που έχουν εντοπιστεί να επιχειρούν τις τελευταίες βδομάδες σε Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ένα τέτοιο μοτίβο, οι ΝΑΤΟικοί επιδιώκουν να κάνουν ακόμα πιο αισθητή την παρουσία τους στις ελληνικές θάλασσες, στέλνοντας μηνύματα στα αντίπαλα κέντρα, με χαρακτηριστική περίπτωση προχτές το γεγονός ότι η γερμανική φρεγάτα «FGS Schleswig - Holstein», ενταγμένη στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 (περιπολεί στο Αιγαίο ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ με πρόσχημα το Προσφυγικό) φρόντισε να περάσει λίγες μόνο εκατοντάδες μέτρα, στο Στενό της Χίου, από το συριακό φορτηγό πλοίο «Souria», το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι της Λαττάκειας με προορισμό το ρωσικό λιμάνι του Καβκάζ στη Μαύρη Θάλασσα.

Στο μεταξύ, στην πληθώρα υπηρεσιών που παρέχει η ελληνική πλευρά στο ΝΑΤΟ, στο διάστημα 30/8 - 8/9 στη Νέα Πέραμο Αττικής πραγματοποιήθηκε βασική και προκεχωρημένη εκπαίδευση στις καταδύσεις στελεχών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της Βόρειας Μακεδονίας, από εκπαιδευτές της διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Οπως αναφέρεται, εξάλλου, από το ΓΕΕΘΑ, η εκπαίδευση «εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των ελληνικών ΔΕΕ με φίλες και σύμμαχες χώρες, που έχουν προγραμματιστεί και εκτελούνται με βάση τον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ». «Επιπρόσθετα αναδεικνύει τη συνδρομή των Ελληνικών ΕΔ στην υποστήριξη της εν λόγω χώρας, στο πλαίσιο της ανάπτυξης και προσαρμογής των αμυντικών της δυνατοτήτων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Συμμαχίας», συμπληρώνει το Επιτελείο, επιβεβαιώνοντας και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, που μιλώντας προχτές σε διαδικτυακή εκδήλωση υπογράμμιζε το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι ο πιο στενός συνεργάτης της Βόρειας Μακεδονίας εντός ΝΑΤΟ».

Παραπέρα, στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 2 του μήνα και έως τις 17/9, η πολυεθνική διακλαδική άσκηση «BRIGHT STAR 21», με προσωπικό και μέσα από Ελλάδα, Αίγυπτο, ΗΠΑ, Κύπρο, Βρετανία, Ιορδανία, Πακιστάν και Σαουδική Αραβία. Το σενάριο της άσκησης, άλλωστε, περιλαμβάνει διεξαγωγή «διακλαδικών εκπαιδευτικών αντικειμένων στο πλαίσιο ενίσχυσης της διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας», όπως ορίζεται βέβαια πάνω στα ευρωατλαντικά πρότυπα και προτάγματα. Η Ελλάδα συμμετέχει με σειρά μέσων και τμημάτων, όπως πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές, φρεγάτα, αρματαγωγό, ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου, αεροσκάφη F-16 κ.λπ.

Οπως αναφέρεται, εξάλλου, από το ΓΕΕΘΑ, «η τιμητική πρόσκληση για τη συμμετοχή των ΕΔ της χώρας μας στην άσκηση "BRIGHT STAR 21" αποτελεί μία ακόμη απτή απόδειξη του υψηλού επιπέδου στρατιωτικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ».

Αυτά, με φόντο και τις ετοιμασίες για τη Συνεδρίαση στην Αθήνα, την επόμενη βδομάδα, 17 με 19/9, της λεγόμενης Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που συνιστά και την ύπατη Στρατιωτική Αρχή της λυκοσυμμαχίας, με οικοδεσπότη του Συνεδρίου της τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κων. Φλώρο, όπου θα συζητηθούν τα νέα δολοφονικά σχέδια του ιμπεριαλιστικού οργανισμού για τα επόμενα χρόνια.

 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου