Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


12/09/1921

Γεννιέται ο Πολωνός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Στανισλάβ Λεμ.

12/09/1935

Πραγματοποιείται συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία εγκρίθηκαν οι αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς και ψηφίστηκε σχετική απόφαση για τη συγκρότηση «ενιαίου προλεταριακού μετώπου και τη συνδικαλιστική ενότητα, την πολιτική ενότητα της εργατικής τάξης, το παλλαϊκό ενιαίο μέτωπο, τη δημιουργία αντιφασιστικής κυβέρνησης» και την «πάλη για την ειρήνη».

12/09/1943

Κηρύσσεται γενική απεργία στην Πάτρα με οικονομικά αιτήματα. Οι απεργοί, αψηφώντας τα πολυβόλα, έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και κατέλαβαν το Δημαρχείο.

12/09/1947

Συνέρχεται η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (12-15/9/1947), η οποία μεταξύ άλλων αποφάσισε «…όπως το κέντρο του βάρους για όλη την κομματική δουλειά μετατοπιστεί στον στρατιωτικοπολιτικό τομέα, για την ανάδειξη του ΔΣΕ στη δύναμη εκείνη που θα φέρει, στο πιο σύντομο δυνατό διάστημα, τη δημιουργία λεύτερης Ελλάδας…». 

Η 3η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ 1947

12/09/1948

Τα τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας αποτρέπουν τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού στο Μάλι - Μάδι και ματαιώνουν τις προθέσεις του κυβερνητικού επιτελείου να καταλάβει το Βίτσι. 

Η μεγάλη νίκη του ΔΣΕ στο Μάλι - Μάδι

12/09/1948

Αεροπειρατεία εκδηλώνεται, σε αεροσκάφος της ΤΑΕ, που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη. 

Αεροπειρατεία από 6 μέλη της ΕΠΟΝ

12/09/1959

Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει με επιτυχία το δεύτερο μη - επανδρωμένο σκάφος προς τη Σελήνη («Λούνα-2»). Πρόκειται για το πρώτο σκάφος στην ιστορία της ανθρωπότητας που έφτασε στη Σελήνη και γενικότερα σε εξωγήινο σώμα.

12/09/1963

Υπογράφεται στην Άγκυρα η συμφωνία σύνδεσης ΕΟΚ - Τουρκίας, η οποία προέβλεπε σταδιακά την δασμολογική ένωση και σε βάθος χρόνου την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΟΚ.

12/09/1980

Ο στρατηγός Κ. Εβρέν, επικεφαλής πραξικοπήματος, ανατρέπει την κυβέρνηση της Τουρκίας υπό τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Το δικτατορικό καθεστώς διήρκεσε 3 χρόνια.

12/09/1983

Δέκα νεκροί είναι το αποτέλεσμα συγκρούσεων διαδηλωτών και αστυνομίας στο κέντρο του Σαντιάγο της Χιλής σε διάστημα 30 ωρών.

Αφορμή υπήρξε η πέμπτη «Ημέρα Εθνικής Διαμαρτυρίας» κατά του δικτατορικού καθεστώτος, με διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

12/09/2009

Πεθαίνει ο βραβευμένος με Νόμπελ (1975) Αμερικανός καθηγητής γεωπονίας Νόρμαν Μπόρλογκ.

12/09/2013

Συνεργείο της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, εργάτες και στελέχη των ταξικών συνδικάτων, που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση για το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ- «Οδηγητή» στο Πέραμα (λίγα μέτρα από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης), δέχονται δολοφονική επίθεση από 30 και πλέον Χρυσαυγίτες. Επτά κομμουνιστές συνδικαλιστές τραυματίστηκαν.

Η επίθεση ήρθε μόλις λίγες βδομάδες αφότου οι φασίστες μπράβοι της εργοδοσίας είχαν εκτοξεύσει ανοικτά απειλές κατά του ταξικού συνδικάτου της Ζώνης και στελεχών του ΠΑΜΕ. Η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ απάντησαν με άμεσες και μαζικές κινητοποιήσεις.

 Δολοφονική επίθεση απο Χρυσαυγίτες σε συνεργείο της ΚΝΕ και του ΚΚΕ

2 σχόλια:

  1. Η αλήθεια του ΚΚΕ είναι η αλήθεια του εργατικού - λαϊκού συμφέροντος

    «Ο ιδεολογικοπολιτικός και μαζικός αγώνας χρειάζεται πολύ περισσότερες νέες δυνάμεις σε κάθε σχολείο, σχολή, εργασιακό χώρο, στα καφενεία και στις πλατείες των χωριών, στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας. Χρειάζεται να ορθώσει το ανάστημά του ένας νέος κήρυκας των κομμουνιστικών ιδεών, της πολιτικής του Κόμματος, των Θέσεών του για όλα τα κοινωνικά ζητήματα, πόλης και χωριού, νέων και ηλικιωμένων ή υπερήλικων, ανδρών και γυναικών, εγχώριων και αλλοδαπών», σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τόνισε πως

    «Η αλήθεια του ΚΚΕ είναι η αλήθεια του εργατικού - λαϊκού συμφέροντος, της εργατικής - λαϊκής ανάγκης, γι’ αυτό πολεμιέται από την καπιταλιστική εξουσία, όχι μόνο με τη φωνή της κάθε κυβέρνησης, αλλά και με τη φωνή της δήθεν αντιπολίτευσης, που έχει και διαφορετικά χρώματα, πιο δεξιά - πιο ακραία εθνικιστικά ή και φασιστικά, αλλά και πιο συγκαλυμμένα ως προς τη στήριξη του συστήματος, με «αριστερά», «δημοκρατικά», δήθεν «εναλλακτικά φιλολαϊκά» συνθήματα, «πράσινα», ακόμα κι ως νέα κομμουνιστικά.

    Δεν το λέμε αυτό γιατί διαπνεόμαστε από κομματικό εγωισμό που μας κάνει τυφλούς ν’ αναγνωρίσουμε την ύπαρξη τίμιων αγωνιστών που δεν είναι ενταγμένοι ή δεν αγωνίζονται ακόμα μαζί με το ΚΚΕ.

    Το λέμε γιατί το ΚΚΕ συλλογικά είχε την τόλμη και τη δύναμη να μελετήσει την Ιστορία του, την ιστορία της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, αλλά και την ιστορία της πάλης ανάμεσα στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα και στο σοσιαλιστικό κατά τον 20ό αιώνα, και με βάση τα συμπεράσματα να χαράξει νέα επαναστατική γραμμή πάλης ενάντια στον καπιταλισμό. Το ΚΚΕ πάλεψε και παλεύει για να ανασυγκροτηθεί ο καθημερινός αγώνας, βελτιώνοντας και αλλάζοντας το συσχετισμό σε διοικήσεις εργατικών σωματείων, αγροτικών συλλόγων, φορέων των αυτοαπασχολουμένων της πόλης, αποσπώντας μαζικές οργανώσεις από την αγκαλιά των καπιταλιστών, των ενώσεών τους, από τον κρατικό μηχανισμό.

    Είναι μια διαρκής πάλη, τ’ αποτελέσματά της δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν ή να μας απογοητεύουν, αλλά να μας κάνουν πιο ικανούς, πιο ανθεκτικούς, πιο αποφασισμένους.

    Περηφανευόμαστε μόνο για τους αγώνες στους οποίους μπήκαμε μπροστά, και στις πιο δύσκολες στιγμές, όπως και τον προηγούμενο μήνα με τις πυρκαγιές».

    Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ομιλία της Ελένης Μπέλλου.
    https://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/270855/stasi-sto-agrinio-gia-47o-festival-kne-odigiti ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 12/09/2013

    Συνεργείο της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, εργάτες και στελέχη των ταξικών συνδικάτων, που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση για το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ- «Οδηγητή» στο Πέραμα (λίγα μέτρα από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης), δέχονται δολοφονική επίθεση από 30 και πλέον Χρυσαυγίτες. Επτά κομμουνιστές συνδικαλιστές τραυματίστηκαν.

    Η επίθεση ήρθε μόλις λίγες βδομάδες αφότου οι φασίστες μπράβοι της εργοδοσίας είχαν εκτοξεύσει ανοικτά απειλές κατά του ταξικού συνδικάτου της Ζώνης και στελεχών του ΠΑΜΕ. Η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ απάντησαν με άμεσες και μαζικές κινητοποιήσεις........ 21 Χρόνια μετά το 1991 οι καπιταλιστές έπαιξαν τα ρέστα τους. Εκαναν αναδιάταξη του πολιτικού τους προσωπικού όλων των αποχρώσεων. Εφεραν τον ...συνασπισμό σύριζα.... σε ρόλο νέου ΠΑΣΟΚ πιστεύοντας πως το ΚΚΕ θα πιεστεί να συμμετέχει σε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού επειδή κουβαλούσαμε οπαδούς πάνω απο 35 χρονών διαπαιδαγωγημένους πριν το 1991..... για δεκαετίες σε κοινοβουλευτικές αυταπάτες. Οι Μανιαδάκηδες έπαιξαν τα ρέστα τους έσπασαν τα μούτρα τους και πετάχτηκαν έξω για πρώτη φορά στην ιστορία ξεβρομίζοντας ο τόπος. Ακολούθησε το χτύπημα στο Πέραμα απο τους φασίστες παίζοντας το ρόλο του Μπαμπούλα για να εγκλωβιστούμε ξανά στον καπιταλισμό. Εσπασαν πάλι τα μούτρα τους. Ο Φασισμός αντιμετωπίζετε μόνο σαν καπιταλισμός χωρίς μεταβατικές μπούρδες και σταδιακές παπάτζες με όχημα την κοινωνική συμμαχία. Οι Φορείς όλων των οπορτουνιστικών απόψεων και οι φασίστες είναι δίδυμα αδελφάκια γνήσια παιδιά του καπιταλισμού. Στόχος μας είναι οι εγκλωβισμένοι απλοί άνθρωποι τους οποίους βοηθάμε να σηκωθούν και τους δείχνουμε το δρόμο του αγώνα στην κοινωνική συμμαχία. Ταξική ενότητα και αγώνας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου