Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 30/10/1821

Η επανάσταση στη Μακεδονία υπό τον Φιλικό Εμμ. Παπά καταπνίγεται υπό το βάρος των υπέρτερων οθωμανικών δυνάμεων, αλλά και από τη στάση συνθηκολόγησης των Αγιορειτών μοναχών.

30/10/1888

Γεννιέται ο τέσσερις φορές ολυμπιονίκης αθλητής του στίβου Κώστας Τσικλητήρας.

30/10/1896

Γεννιέται ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης. 

Γεννήθηκε ο Κώστας Καρυωτάκης

30/10/1908

Ο Γάλλος σχεδιαστής αεροπλάνων Ανρί Φαρμάν πραγματοποιεί το πρώτο αεροπορικό ταξίδι. Κάλυψε 26,5 χλμ σε μισή ώρα, από την πόλη Μπουί της Γαλλίας έως τη Ρενς.

30/10/1910

Πεθαίνει πάμπτωχος και ξεχασμένος σε ένα γηροκομείο της Ζυρίχης ο Ερρίκος Ντινάν. Είχε ιδρύσει το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και ήταν ο πρώτος που το 1901 είχε τιμηθεί με το Νόμπελ για την ειρήνη. Ο Ε. Ντινάν είχε διαθέσει ολόκληρη την περιουσία του και ολόκληρο το ποσό του βραβείου για τους σκοπούς του Ερυθρού Σταυρού.

30/10/1918

Μαζικές ένοπλες εξεγέρσεις των εργαζομένων ξεσπούν στη Βιέννη, όπου συγκροτούνται Σοβιέτ. Ένοπλη εξέγερση πραγματοποιείται και στη Βουδαπέστη.

30/10/1927

Σημειώνεται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη.

30/10/1930

Απόπειρα πραξικοπήματος παγκαλικών αξιωματικών στη Θεσσαλονίκη εξουδετερώνεται εν τη γενέσει της.

30/10/1932

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται σε μαζική προεκλογική συγκέντρωση του Ενιαίου Μετώπου Εργατών-Αγροτών (ΚΚΕ) στη Λάρισα. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο βουλευτής του Ενιαίου Μετώπου Α. Κλειδωνάρης.

30/10/1938

Ο Ορσον Ουέλες τρομοκρατεί εκατομμύρια Αμερικανούς όταν μεταδίδει στη ραδιοφωνική του εκπομπή την υποτιθέμενη εισβολή Αρειανών στη Γη.

30/10/1941

Ξεκινά η ηρωική άμυνα της Σεβαστούπολης, βάση του σοβιετικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Παρά τις διπλάσιες δυνάμεις των Ναζί, οι υπερασπιστές της πόλης θα αντέξουν 8 ολόκληρους μήνες σκληρής πολιορκίας και ανελέητων βομβαρδισμών.

30/10/1944

Τμήματα της ΧΙης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν την Θεσσαλονίκη. 

Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Θεσσαλονίκη

30/10/1945

Πάνω από 150.000 λαού της Θεσσαλονίκης γιορτάζουν την απελευθέρωση της πόλης από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Παρακρατικοί ανοίγουν πυρ κατά των συγκεντρωμένων, δολοφονούν 1 και τραυματίζουν 8.

30/10/1957

Οι Βασίλης Μπαρτζιώτας, Δημήτρης Βλαντάς και Γιώργης Βοντίσιος (Γούσιας) διαγράφονται από μέλη του ΚΚΕ, με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

30/10/1960

Γεννιέται ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα Φράνκο, ο οποίος οδήγησε τη χώρα του στη νίκη στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 1986. 

«Έφυγε» ο «Θεός» ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα

30/10/1966

Πεθαίνει ο λογοτέχνης Γιώργος Θεοτοκάς.

30/10/1988

Πεθαίνει ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Μαζί με άλλους της γενιάς του, άφησε τα πρώτα του γραπτά ίχνη, πάνω στους τοίχους της αδούλωτης πολιτείας, γράφοντας συνθήματα, παλεύοντας μέσα από τις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Την τετραετία 1948-1952, εξορίστηκε για τις πολιτικές του ιδέες στον Μούδρο, στον Αϊ - Στράτη και τη Μακρόνησο.

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν΄αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκαιο. Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα ματώσουν απ΄τις φωνές το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες – μα ούτε βήμα πίσω…»

(Από το ποίημα του Τ. Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος») 

Πεθαίνει ο Τάσος Λειβαδίτης

 

6 σχόλια:

  1. σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, CIA και ομάδες παρακρατικών τραμπούκων, προχώρησαν σε εκστρατεία τρομοκρατίας εναντίον της ΕΔΑ (την οποία αποκαλούσαν..κομμουνιστική) και μικρότερης κατά του Κέντρου και σε νοθεία του αποτελέσματος, εφαρμόζοντας το σχέδιο "Περικλής".
    Το σχέδιο "Περικλής", που χρησιμοποίησε ο Καραμανλής, ήταν μέρος της εκστρατείας που είχαν οργανώσει ελληνικές και αμερικανικές υπηρεσίες για να διαφυλάξουν την μετεμφυλιακή
    "Ενδεικνυόμενα μέτρα, ώστε ο κομμουνισμός εις το εγγύς μέλλον να υποστή κάμψιν και το ποσοστόν του να κατέλθη εις επίπεδα κάτω του 20%". Σαν σήμερα,29 Οκτώβρη 1961, πραγματοποιούνται οι εκλογές της"βίας και νοθείας".
    Η δεξιά του Καραμανλή, μαζί με ανάκτορα, υπηρεσιακή κυβέρνηση,τρομοκρατία και να χτυπήσουν το λαικό κίνημα .Περιελάμβανε άμεση παρέμβαση του στρατού και της αστυνομίας στα πολιτικά πράγματα και με την ίδρυση/ενίσχυση παρακρατικών οργανώσεων από "εθνικόφρονες πολίτες".
    Γραμματέας της επιτροπής που έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο ήταν ο τότε κλαδάρχης Αντικατασκοπείας της ΚΥΠ και αργότερα δικτάτορας Γ.Παπαδόπουλος που είχε διοριστεί στην ΚΥΠ επί Καραμανλή (1959).
    Καθημερινά ήταν τα περιστατικά εκφοβισμού με ξύλο και απειλές.Το προεκλογικό υλικό της ΕΔΑ εξαφανίζεται και οι συγκεντρώσεις της παρεμποδίζονται είτε με παρέμβαση της αστυνομίας και του στρατού είτε με επιθέσεις παρακρατικών/παραστρατιωτικών.
    Βίαια επεισόδια σημειώνονται σε όλη την επικράτεια ακόμη και κατά υποψήφιων βουλευτών. Υπήρξαν και νεκροί από πυρά του στρατού και της χωροφυλακής. Οι εκλογ.κατάλογοι ήταν γεμάτοι με ψευδείς εγγραφές και διπλοψηφίες. Πχ 218 χωροφύλακες πιάστηκαν να έχουν δηλώσει διεύθυνση την ίδια διώροφη μονοκατοικία!
    Στα εκλογ.κέντρα όπου ψηφίζουν αστυνομικοί, στρατιωτικοί και δημ.υπάλληλοι όσοι επιλέγουν την ΕΡΕ είναι ανύπαρκτοι η νεκροί. Άλλοι διπλο-και τριπλο-ψηφίζουν δηλώνοντας διευθύνσεις που δεν υπάρχουν ή αντιστοιχούν σε ακατοίκητα σπίτια. Ελάχιστοι αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ (Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο Ελλάδος,συνδυασμός της ΕΔΑ), κατάφεραν να φτάσουν στα εκλογ.κέντρα. Στα περισσότερα δεν υπήρχαν καν ψηφοδέλτια του συνδυασμού.
    Η ΕΡΕ επικράτησε με 50,81% (αύξηση 9 μονάδες), η ΕΚ είχε 33,66% και το ΠΑΜΕ 14, 63%(10 μονάδες κάτω). Το μετεμφυλιακό παρακράτος που αξιοποίησε και οργάνωσε πολιτικά ο Καραμανλής, δολοφόνησε τον Λαμπράκη,επέβαλε δικτατορία,και έτσι ακολούθησε νέο όργιο καταπάτησης κάθε δικαιώματος και ρεμούλας που κατέληξε στην καταστροφή στην Κύπρο.
    Ο Καραμανλής έγινε ξανά Πρωθυπουργός/ΠτΔ και παρουσιάστηκε και ως.."εθνάρχης".
    ΥΓ Σαν σήμερα, 29/10/1961, ανήμερα των βουλευτικών εκλογών της "βίας και νοθείας", δολοφονείται στο χωριό Δεμίρι Αρκαδίας ο στρατιώτης Διονύσης Κερπινιώτης, στέλεχος της Νεολαίας ΕΔΑ. Η δολοφονία έγινε σε εκλογικό τμήμα όπου υπηρετούσε και παρουσιάστηκε ως αυτοκτονία.
    Praxis Review

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nα προσθέσω κιόλας ότι είναι σύνηθες η διαστρέβλωση των γεγονότων με σκοπό την υποβιβαση των αγώνων. Σήμερα αναγνωρίζονται οι αγωνες από το ΚΚΕ 500 άτομων με ονοματεπώνυμο που έδρασαν και επάνδρωναν ΕΛΑΣ- ΕΑΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο ΕΑΜ και στον ΕΛΑΣ ήταν οργανωμένοι, 1.500.000
      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    2. Μου αρέσει που της απαντάς σοβαρά ΔΣΕ

      Κικη Μ

      Διαγραφή
  3. 11 Ιούλη του 1962 η ΕΡΕ με Καραμανλή φέρνει και ψηφίζει άρση εκτάκτων μέτρων του 1946 49. Καταψηφίζουν αντιδρώντας με λύσσα Ε.Κ και ΕΔΑ γιατί στρεφόταν εναντίον τους.... Το 1963 δολοφονήθηκε ο Λαμπράκης με την εντολή απο το Παλάτι Φρειδερίκη για το επεισόδιο με την Αμπατιέλου στην Αγγλία. Η ...ΕΔΑ το γνώριζε αλλά κατηγόρησε τον Καραμανλή για να κάνει πλάτες στον ...Παπατζή. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://www.imerodromos.gr/i-omilia-toy-ari-veloychioti-sti-lamia-ena-zontano-politiko-keimilio/........ Η Γνωστή διαστρέβλωση της ιστορίας απο τον ...Ημερόδρομο.... προσπαθώντας να παρουσιάσει τον ΑΡΗ σαν μεταβατικό σταδιολόγο και σοσιαλσωβινιστή για να καλυφτούν πίσω του. Μιλάμε για αθλιότητα. Ο ΑΡΗΣ εφάρμοζε τον Δημοκρατικό συγκεντρωτισμό διαφωνώντας κάθετα με όλα αυτά. Τον παραβίασε μετά την Βάρκιζα όταν πλέον το πράγμα είχε φτάσει στο απροχώρητο και η καταστροφή ήταν μπροστά τους. Και επαναλαμβάνω ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΥ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου