Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Με νέα 24ωρη απεργία συνεχίζουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους

Νέα 24ωρη απεργία αποφάσισαν ομόφωνα οι εργαζόμενοι της COSCO, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για τα δικαιώματά τους.

«Το οφείλουμε στο νεκρό συνάδελφό μας να συνεχίσουμε», σημείωσε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι θα γίνει νέα μηχανοκίνητη πορεία, προκειμένου να ενημερώσουν όλες τις γειτονιές του Πειραιά και των γύρω Δήμων για το δίκιο του αγώνα τους και να απευθύνουν κάλεσμα να βρεθούν όλοι στο πλευρό τους.

Οι εργαζόμενοι της COSCO διεκδικούν: 

  • Οι ομάδες σε κάθε πόστο να αποτελούνται από 6 εργαζόμενους και όχι από 4. 
  • Να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες που εξουθενώνουν τους εργάτες.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης.
  • Να συσταθεί Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους και μέλη του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.
  • Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους.

Μηνύματα αλληλεγγύης από όλον τον κόσμο 

Ο αγώνας των απεργών της COSCO για μέτρα υγείας και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, έχει ξεπεράσει τα σύνορα. Συνεχώς καταφθάνουν μηνύματα αλληλεγγύης από συνδικαλιστικές οργανώσεις του εξωτερικού.

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας, ενάντια στην εκμετάλλευση» επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) Επίσης, σε μήνυμά της η Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωσης Μεταφορών της ΠΣΟ επισημαίνει ότι «ένας νεαρός εργάτης θυσιάστηκε από τους εργοδότες για να αποκτήσουν όλο και περισσότερα κέρδη λόγω της έλλειψης των απαραίτητων προφυλάξεων που έπρεπε να είχαν ληφθεί εκ των προτέρων. 

«Σας λέμε ότι ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών» σημειώνει η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών - Επικοινωνιών Λ. Αμερικής (FUTAC)

Την αλληλεγγύη της εκφράζει η FECTRANS – Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών και Επικοινωνιών, οργάνωση της CGTP-IN, Γενικής Συνομοσπονδίας Πορτογάλων Εργαζομένων σημειώνοντας «ο αγώνας συνεχίζεται».

Σε μήνυμά της η Συνδικαλιστική Οργάνωση USB Ιταλίας σημειώνει ότι «στέκεται στο πλευρό των απεργών εργατών στο λιμάνι του Πειραιά. Μοιραζόμαστε και στηρίζουμε τους αγώνες των ταξικών συνδικάτων διεθνώς ενάντια στις εργασιακές συνθήκες που εκμεταλλεύονται τους εργάτες μέχρι θανάτου». Την Πέμπτη άλλωστε το Σωματείο Λιμενεργατών του Λιβόρνο, μέλος του USB, πραγματοποίησε συγκέντρωση συμπαράστασης στους απεργούς.


Το Συνδικάτο Μεταφορών Nakliyat-İş Τουρκίας υπογραμμίζει πως «είναι σαφές ότι πρόκειται για φόνο εκ προμελέτης που διαπράχθηκε από την απληστία των εργοδοτών για όλο και περισσότερο κέρδος. Ο αδερφός μας εργάτης σκοτώθηκε κυριολεκτικά από τον εργοδότη λόγω έλλειψης μέτρων ασφάλειας και προστασίας. Δυστυχώς βλέπουμε τις ίδιες δολοφονίες που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί σε όλο τον κόσμο». Την Πέμπτη Συγκέντρωση το Συνδικάτο πραγματοποίησε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της COSCO στην Κωνσταντινούπολη

Η Συντεχνία Εργατοϋπαλλήλων Γεωργίας, Δασών, Μεταφορών, Λιμενεργατών, Ναυτεργατών και Συναφών Επαγγελμάτων Κύπρου (ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ - ΠΕΟ) σημειώνει πως «αυτά τα ατυχήματα δεν έπρεπε να συμβαίνουν και μπορούσαν να αποφεύγονταν αν λαμβάνονταν όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας, τόσο από τους εργοδότες, όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Μήνυμα αλληλεγγύης στους λιμενεργάτες της COSCO έστειλε το Σωματείο εργαζομένων στο μετρό στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, Seko Klubb 111. 

Από την χώρα των Βάσκων το Συνδικάτο LAB καταγγέλλει «το θάνατο εργαζόμενου στις προβλήτες της  COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Το καπιταλιστικό σύστημα δολοφόνησε έναν ακόμη εργάτη. Η επισφάλεια των συνθηκών εργασίας συνέβαλε σε αυτό το μοιραίο αποτέλεσμα. Απαιτούμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων».

Την αλληλεγγύη τους εκφράζουν τα Συνδικάτα του Καζακστάν: ΖΑΝΑΡΤΟΥ, ΟΝΤΑΚ, Ανθρακωρύχων, Εργαζομένων στα Τρένα, Εργαζομένων στις μεταφορές, Τοπικό Συνδικάτο Αν. Καζακστάν και προσθέτει πως «απαιτούμε η COSCO να εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις των απεργών, να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και να εξασφαλίσει μέτρα ασφάλειας. Για τον θάνατο εργάτη να τιμωρηθούν και οι ένοχοι υπεύθυνοι της εταιρείας!».

Σε μήνυμα του το Συνδικάτο SAPB  CGT (Συνδικάτο Εργαζομένων στην Δημόσια Διοίκηση Βαρκελώνης) επισημαίνει: «Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους συναδέλφους του Δημήτρη, του εργάτη που δολοφονήθηκε δουλεύοντας στις προβλήτες της COSCO στον Πειραιά. Απλώνουμε το χέρι διεθνιστικής, ταξικής αλληλεγγύης στους λιμενεργάτες που απεργούν για τρίτη μέρα, στην ΕΝΕΔΕΠ και το ΠΑΜΕ».

Την αλληλεγγύη του εκφράζει το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Εμπόριο Αιγύπτου - GTUCW.

Το Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου (STM) της Intersindical Βαλένθια στέλνει «την υποστήριξη μας, δύναμη και ενθάρρυνση, σε αυτόν τον αγώνα σας ενάντια στα αφεντικά».

30 Ιούνη 2016: Δεν ξεχνάμε


Παναττική συγκέντρωση στο γκέτο της COSCO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου