Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Περιήγηση στα υψώματα που πολέμησαν οι μαχητές του ΔΣΕ

Επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα Σάββατο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Γράμμου, σε σημεία - υψώματα, όπου οι χιλιάδες μαχητές του ΔΣΕ έδωσαν το σκληρό και δίκαιο αγώνα που αποτελεί την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης τον προηγούμενο αιώνα, όπου για πρώτη φορά και με ένοπλο τρόπο απειλήθηκε η εξουσία της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστών πατρόνων της.


Ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε την παλιά Κοτύλη και το ηρωικό ύψωμα «Χάρος», όπου βρίσκεται το μνημείο των τεσσάρων σταυραετών του ΔΣΕ (Χαράλαμπου Ηλιάδη, Θάνου Θεοδωρίδη, Γιάννη Θεοδώρου, Νίκου Χατζηβασιλείου), που τον Ιούλη του 1947 κρατούσαν το ύψωμα και όταν τους τέλειωσαν τα βόλια, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των μοναρχοφασιστών, οι τρεις ρίχτηκαν στον γκρεμό. Επισκέφθηκε επίσης τον Πύργο Κοτύλης, σημείο στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της περιοχής την περίοδο των σκληρών μαχών στο Γράμμο.

Υπενθυμίζεται πως αύριο θα γίνουν τα εγκαίνια του Μνημείου - Μουσείου των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ  στο Νεστόριο Καστοριάς με ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. 

Με το μεγάλο  αυτό εγχείρημα, τμήμα του δικτύου ιστορικών χώρων και μνημείων της ΚΕ του ΚΚΕ, το οποίο είναι ιδιαίτερα πυκνό στις κορυφές και τις πλαγιές των -ποτισμένων με το αίμα αναρίθμητων αγωνιστών- βουνών της Δυτικής Μακεδονίας, δίνεται συνέχεια στη μεγάλη προσπάθεια του Κόμματος να τιμήσει την υπερεκατοντάχρονη Ιστορία του, τις κορυφαίες στιγμές και τους χιλιάδες αλύγιστους της ταξικής πάλης, συμβάλλοντας να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη.

Χθες, ήρθαν στην επιφάνεια οι πέτρινες βάσεις των δεκάδων θαλάμων και άλλων χώρων του Νοσοκομείου του ΔΣΕ στο Γράμμο, την περίοδο 1946-1949 όπου οι μαχητές του υγειονομικού του ΔΣΕ έδιναν «ζωή νικώντας το θάνατο».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου