Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ: Προτάσεις ασφυξίας για τους αυτοαπασχολούμενους οδοντιάτρους


Πριν ένα μήνα ο Κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ έκανε ένα ακόμα δώρο στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, εξαγγέλλοντας προγράμματα επιδοτούμενης - τζάμπα εργασίας. Προγράμματα που το μόνο που καταφέρνουν είναι να ανακυκλώνουν την ανεργία με πάμφθηνους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.

Τη δόξα της ΝΔ ζήλεψε όμως και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία («Ριζοσπαστική Παρέμβαση Οδοντιάτρων»), η οποία στην ετήσια γενική συνέλευση πρότεινε να δημιουργηθούν προγράμματα από τον ΟΑΕΔ για την πρόσληψη βοηθών οδοντιάτρου με 100% επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών ως «λύση» στη συνεχώς επιδεινούμενη θέση των οδοντιάτρων χαμηλού εισοδήματος. Με αυτή τη θέση συμφωνούν και οι άλλες παρατάξεις που συμμετέχουν στο προεδρείο και πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Τσάμπα εργασία, ΕΣΠΑ και οδοντιατρεία

Μια ματιά στα προγράμματα που ήδη «τρέχουν» αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για τις γνωστές συνταγές που «ανακυκλώνουν» την ανεργία με κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, που έχουν ημερομηνία λήξης και προσφέρουν στις επιχειρήσεις φτηνούς εργαζόμενους που καταρτίζονται και επανακαταρτίζονται για να «ταιριάξουν» καλύτερα στις διαρκώς μεταβαλλόμενες «ανάγκες».

Κοινή συνισταμένη σε νέα και παλιά «επανασχεδιασμένα» προγράμματα είναι η αύξηση της επιδότησης του μισθολογικού και μη μισθολογικού «κόστους» που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή κατά βάση από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων.

Αυτό που αποτελεί πραγματικό βραχνά για τους οδοντιάτρους χαμηλού εισοδήματος δεν είναι η έλλειψη ενός εργαζόμενου με ημερομηνία λήξης, που θα κληθούν να αναλάβουν εξ ολοκλήρου την απασχόλησή του οι ίδιοι μετά από λίγους μήνες, αλλά τα χρέη που μεγάλωσαν χρόνο με το χρόνο, από τις αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις, η απαράδεκτη και άδικη φορολογία που παραμένει σε ισχύ «σαν να μην πέρασε μια μέρα» εδώ και 8 χρόνια και ας άλλαξαν τρεις κυβερνήσεις από τότε. Ασφυκτιούν από το υψηλό κόστος λειτουργίας του οδοντιατρείου και τα ακριβά υλικά, τη μείωση των συντάξεων στο επίπεδο ενός χαμηλού επιδόματος, την αύξηση των χρόνων δουλειάς. Τους συνθλίβει ο ανταγωνισμός των εταιρειών πολυοδοντιατρείων και επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, ο κίνδυνος να αποτελέσουν μέρος του τμήματος επιστημόνων που φεύγει για το εξωτερικό, η παντελής απουσία προσλήψεων οδοντιάτρων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, το άγχος ότι σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα να προσφέρουν στους ασθενείς τους μόνο τις απολύτως απαραίτητες θεραπείες λόγω του υψηλού κόστους. Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι ασθενείς των οδοντιάτρων οι οποίοι μετέχουν σε αντίστοιχα προγράμματα άλλων κλάδων και σήμερα σκέφτονται αν θα πάνε στο οδοντιατρείο.

Στην ίδια κατεύθυνση με το ίδιο αποτέλεσμα προς το συμφέρον των μεγάλων οδοντιατρικών κλινικών και των επιχειρηματικών ομίλων κινείται και η πρότασή τους για τη δημιουργία ΕΣΠΑ για οδοντιατρεία τη στιγμή που είναι γνωστό ότι «η μερίδα του λέοντος» αυτών των προγραμμάτων καταλήγει στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Είναι φανερό ότι αυτά τα προγράμματα ΟΑΕΔ και ΕΣΠΑ, μαζί με τη μοριοδότηση - πιστοποίηση, τον οδοντιατρικό τουρισμό και άλλες «διεκδικήσεις» της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΟΟ θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ασφυξία τους αυτοαπασχολούμενους οδοντιάτρους και στην ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου.

Ποιοι κερδίζουν;

Οι μόνοι κερδισμένοι μπορεί να είναι οι μεγάλες οδοντιατρικές κλινικές που έχουν ανάγκη την ύπαρξη μιας δεξαμενής φτηνού εργατικού δυναμικού το οποίο εξασφαλίζει την κερδοφορία τους. Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται η σύμπλευση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στην επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και στην ενίσχυση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αποδεικνύεται ότι όσο η Υγεία παραμένει εμπόρευμα και ο αυτοαπασχολούμενος οδοντίατρος λειτουργεί στα πλαίσια του ανταγωνισμού με τους κανόνες της αγοράς, θα πολλαπλασιάζονται οι συνάδελφοι που θα επιδεινώνεται η θέση τους, ενώ τα λαϊκά στρώματα δεν θα μπορούν να έχουν οδοντιατρικές υπηρεσίες δημόσιες, δωρεάν, που να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Νίκος Διασάκος, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου