Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Συγκρίσεις


Την ώρα που ένα ακόμα βήμα στην πορεία της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας γινόταν χτες με την επισημοποίηση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ο λαός καλείται να πληρώσει με τεράστιες αυξήσεις τις «πράσινες» και άλλες μπίζνες με την Ενέργεια.

Η εκτίναξη της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε ήδη να μετακυλίεται στους λογαριασμούς ρεύματος και η επιβάρυνση για τα λαϊκά νοικοκυριά τους επόμενους μήνες θα είναι δυσβάσταχτη. Αρκετοί θα δουν το κόστος μόνο για το μήνα Αύγουστο αυξημένο έως και 40%, αφού πάνω στα ήδη τσουχτερά τιμολόγια θα έρθει να προστεθεί και το αυξημένο κόστος που διαμορφώθηκε στο χρηματιστήριο Ενέργειας.

Σήμερα η τιμή της KWh στο οικιακό τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ είναι €0,11 για κατανάλωση <2.000 KWh και €0,12 για κατανάλωση >2.000 KWh.

Στον σοσιαλισμό (1961 - 1989)

*Συγκρίνετε τη διακύμανση της τιμής στην κιλοβατώρα ρεύματος στον σοσιαλισμό


"Οι επιβαρύνσεις για ηλεκτρισμό, γκάζι, θέρμανση, ζεστό νερό για κάθε σπίτι δεν ξεπερνούσαν, γενικά, το 3% του εισοδήματος μιας εργατικής οικογένειας.
 
Το νοίκι κυμαινόταν απο 0,5 ως 13.2 καπίκια το μήνα (1 ρούβλι=100 καπίκια) για κάθε τ.μ. κατοικήσιμης επιφάνειας, χωρίς να υπολογίζονταν οι βοηθητικοί χώροι (χολ, κουζίνα, διάδρομοι, μπάνιο, τουαλέτα). 
 
Ο μέσος μισθός του εργάτη και του υπαλλήλου το 1975 ήταν 146 ρούβλια.
 
Ο Σοβιετικός εργαζόμενος για τις βασικές ανάγκες της κατοικίας πλήρωνε: 4 καπίκια/KWh, 16 καπίκια το μήνα κατ'ατομο για το γκάζι, περίπου 5 καπίκια ανά τ.μ. κατοικήσιμη επιφάνειας για τη θέρμανση στην κεντρική περιοχή της χώρας, 2,5 ρούβλια το μήνα για το τηλέφωνο άσχετα από πόσες φορές η για πόση ώρα χρησιμοποιείται (τα υπεραστικά υπολογίζονται ξεχωριστά)."
 
Πηγή: Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμο. Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, σελ. 94-95.

Ο αγώνας για φθηνές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στην Ενέργεια, το νερό, τις επικοινωνίες και τις μεταφορές είναι μονόδρομος

Το ΠΑΜΕ απαιτεί:

  • Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος. 
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις.
  • Δωρεάν ρεύμα σε όσους πλήγηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Κανείς εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ
     

*Η φωτογραφία από Leonidas Plakoutsis

  Πού οφείλεται το νέο κύμα ακρίβειας;

«Καίνε» οι αυξήσεις το λαϊκό εισόδημα για να «τρέξουν» τα σχέδια των «επενδυτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου