Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Παρουσιάστηκε το σχέδιο για τα Πανεπιστήμια που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη


ΔΕΣΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

Μια πρώτη παρουσίαση του «Σχεδίου δράσης για το πανεπιστήμιο του 2030», που συντάχθηκε από επιστημονική επιτροπή με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, έγινε σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, το συγκεκριμένο σχέδιο θα δοθεί το επόμενο διάστημα στην κυβέρνηση προς αξιοποίηση, ενώ θα ακολουθήσουν άλλα τρία σχέδια δράσης για «την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, την αντιμετώπιση βασικών Περιβαλλοντικών Προκλήσεων και την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών», σηματοδοτώντας ότι πρόκειται για μια ευρύτερη παρέμβαση του Ιδρύματος σε μια σειρά τομείς.

Το σχέδιο αποτελεί μια δέσμη προτάσεων για αναμόρφωση του πανεπιστημιακού χάρτη με στόχο τη μεγαλύτερη προσαρμογή σε σπουδές και πτυχία πολλών ταχυτήτων, περιεχόμενο δεμένο με τις απαιτήσεις της αγοράς, βάθεμα της επιχειρηματικής λειτουργίας των ίδιων των πανεπιστημίων.

Κωδικοποιημένα, στις προτάσεις που αναφέρθηκαν περιλαμβάνονται:

  • Ο πρύτανης, που θα έχει ρόλο εκτελεστικό, να επιλέγεται από το Συμβούλιο Διοίκησης, τα μέλη του οποίου θα εκλέγονται και θα έχουν εποπτικό ρόλο στη διοίκηση.
  • Εισαγωγή σε σχολές (όχι σε Τμήματα), με πολλά ευέλικτα διεπιστημονικά προγράμματα, μέσα από ενότητες μαθημάτων.
  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα να αποσυνδεθούν πλήρως από το πτυχίο και να αποδίδονται μετά τις σπουδές από άλλους φορείς.
  • Επιλογή του προσωπικού κάθε σχολής από την Κοσμητεία και ύπαρξη διαφόρων τύπων διδασκόντων και εξωπανεπιστημιακών, από την αγορά.
  • Σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την έρευνα όπου είναι εφικτό και αλλαγή του μοντέλου διοίκησης της έρευνας.
  • Πληρωμή του προσωπικού των ιδρυμάτων από τον προϋπολογισμό τους.
  • Αμεση σύνδεση της «αξιολόγησης» με τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, με βάση τους στρατηγικούς τους στόχους.

Το «παρών» έξω από το Μέγαρο Μουσικής έδωσαν φοιτητικοί σύλλογοι. Με τα συνθήματα τους απαίτησαν «Εξω οι εταιρείες από τις σχολές» και διεκδίκησαν «πτυχία με αξία», δηλώνοντας ότι οι σχεδιασμοί για βάθεμα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, τις οποίες έχουν αποκαλύψει και καταδικάσει, θα τους βρουν απέναντι. «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται», φώναξαν και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου