Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

«Ικανοποίηση» από τη διαχείριση, με φρακαρισμένες τις ΜΕΘ και νοσοκομεία μίας νόσου


Με την πανδημία να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτη, χτες άλλοι 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας, καταγράφοντας νέα θύματα στη μακρά λίστα που φτάνει τους 17.693 θανάτους.

Την ίδια στιγμή οι διασωληνωμένοι συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, έχοντας φτάσει τους 621 (81% ανεμβολίαστοι, 19% πλήρως εμβολιασμένοι), ενώ μόνο χτες μπήκαν στα νοσοκομεία 511 ασθενείς.

Καταγράφηκαν συνολικά 6.565 νέα κρούσματα χτες, με τον συνολικό αριθμό να απέχει λίγο από το 1 εκατομμύριο, συγκεκριμένα 908.222. Σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση, ενεργά κρούσματα είναι αυτήν τη στιγμή 54.000, ενώ 4.500 ασθενείς νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία, με την πληρότητα σε ΜΕΘ/ΜΑΦ COVID-19 να είναι στο 88%.

Την τελευταία βδομάδα η Ελλάδα εμφανίζει (σε σχέση με την προηγούμενη) αύξηση 16% στους θανάτους COVID, 8% στις εισαγωγές στις ΜΕΘ και 5% στις νέες διαγνώσεις, ενώ για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ότι η εκτεταμένη διασπορά του ιού αφορά κυρίως τις παραγωγικές ηλικίες, με την απουσία μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, το στοίβαγμα στα ΜΜΜ κ.ο.κ.

Και ενώ ο λαός είναι καθημερινά αντιμέτωπος με μια τέτοια τραγωδία, η κυβέρνηση, που έχει εναποθέσει τη διαχείρισή της στην «ατομική ευθύνη», εμφανίζεται «ικανοποιημένη», όπως είπε και χτες ο πρωθυπουργός στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post». Εκανε λόγο για «έξαρση» που θα κορυφωθεί στα μέσα Δεκέμβρη, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «τα πήγε καλύτερα» από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. «Ούτε lockdown θα γίνει, ούτε το ΕΣΥ θα καταρρεύσει», ανέφερε στην ενημέρωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την ίδια στιγμή που ο λαός βλέπει την κατάρρευση να συμβαίνει μπροστά στα μάτια του. Ενώ, αναποδογυρίζοντας την ίδια την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει οδηγία της κυβέρνησης για αναστολή των χειρουργείων, σε κανένα ποσοστό», παρά το γεγονός ότι υπάρχει η οδηγία για περιορισμό τους μέχρι και κατά 80%.

Στο μεταξύ, για «σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα» και «ανακοπή της εκθετικής αύξησης» του ιού έγινε λόγος στη χτεσινή ενημέρωση από την Επιτροπή και το υπουργείο Υγείας, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι «θα αργήσουμε να δούμε κάμψη των θανάτων».

Η δε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα, επιχειρώντας να εξωραΐσει την οδηγία προς τις διοικήσεις των ΥΠΕ για αναστολή χειρουργείων, ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για οριζόντια μέτρα αλλά «μόνο όπου χρειάζεται να νοσηλευτούν ασθενείς με COVID» ...δηλαδή σε όλα τα νοσοκομεία. Υποστήριξε δε ότι ακόμα και το «Σωτηρία» δεν είναι μονοθεματικό, αλλά «λειτουργούσαν όλα τα τμήματα», ενώ σύμφωνα με τους εργαζόμενους και οι 8 Πνευμονολογικές κλινικές παραμένουν κλειστές εδώ και έναν χρόνο.

Στην ενημέρωση έγινε επίσης αναφορά στην πρώτη παρτίδα 2.000 δόσεων θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα, που από χτες διατίθεται από μόλις 10 νοσοκομεία της χώρας, καθώς «οι δόσεις πανευρωπαϊκά είναι περιορισμένες». Η διάθεση θα ελέγχεται από 5μελή ομάδα γιατρών, «με κριτήριο την εμπειρία που έχουν τόσο σε ασθενείς COVID-19 όσο και στη διαδικασία της έγχυσης».

*Σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου