Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


26/11/1607

Γεννιέται ο Αμερικανός Τζον Χάρβαρντ, ιδρυτής του ομώνυμου πανεπιστημίου.

26/11/1812

Ενώ η αποδεκατισμένη μεγάλη στρατιά του Μεγάλου Ναπολέοντα διαβαίνει τον ποταμό Μπερεζίνα, στο δρόμο της επιστροφής από τη Ρωσία, ξεσπά η ρωσική επίθεση. Η μάχη κράτησε έως τις 29 του μήνα και κατέληξε σε γαλλική πανωλεθρία. Ο Ναπολέων σώθηκε κρυμμένος σε μια ταχυδρομική άμαξα.

26/11/1912

Ξεκινά η μάχη του Δρίσκου στην Πίνδο. Οι Γαριβαλδινοί (Ιταλοί ριζοσπάστες) εθελοντές που πολεμούσαν στο πλευρό των Ελλήνων αποδεκατίζονται από τις οθωμανικές δυνάμεις. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο Κερκυραίος ποιητής Λορέντζος Μαβίλης, βουλευτής από το 1911.

26/11/1922

Γεννιέται ο Αμερικανός σκιτσογράφος Τσαρλς Σουλτς.

26/11/1924

Πραγματοποιείται το 3ο Έκτακτο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (Κ), που αποφασίζει τη μετονομασία του κόμματος σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Ελληνικό Τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς).

Το συνέδριο αποφασίζει επίσης την αναδιοργάνωση του κόμματος με βάση τους πυρήνες στους χώρους δουλειάς («μπολσεβικοποίηση»), ενώ χαράσσει την τακτική του στη γραμμή του ενιαίου μετώπου εργατών - αγροτών - προσφύγων. 

3ο Έκτακτο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (Κ)

26/11/1924

Η Μογγολία ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία.

26/11/1927

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει ανοιχτά την αντικομματική - φραξιονιστική δράση των λεγόμενων «κεντριστών».

Η «κεντριστική» τάση είχε εμφανιστεί στο Κόμμα το Φθινόπωρο του 1926 την περίοδο της διαπάλης με τους «λικβινταριστές», τοποθετούμενη κατά και των «δύο κινδύνων» από «τα δεξιά και από τα αριστερά». Στη συνέχεια οι «κεντριστές» συντάχθηκαν με τους «λικβινταριστές» συγκροτώντας την «ενωμένη αντιπολίτευση» (που μεταξύ άλλων τάσσονταν με τις θέσεις της ομάδας Τρότσκι - Ζηνόβιεφ στην ΕΣΣΔ).

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε τις θέσεις της «ενωμένης αντιπολίτευσης» ως αντεπαναστατικές και κάλεσε τους κομμουνιστές να δυναμώνουν τον αγώνα για την απόκρουσή τους και για την περιφρούρηση της ενότητας του Κόμματος.

26/11/1940

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης γράφει το δεύτερο ανοιχτό του γράμμα προς το λαό της Ελλάδας, με το οποίο έπαιρνε καταδικαστική θέση ενάντια στο συνεχιζόμενο ελληνοϊταλικό πόλεμο έξω από τα σύνορα, ενώ τόνιζε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα δεν έχει καμιά θέση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στην Αγγλία και Ιταλία-Γερμανία…είμαστε ξένοι προς τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κάνουν οι πλουτοκρατικές μεγάλες δυνάμεις».

Το δεύτερο ανοιχτό του γράμμα προς το λαό της Ελλάδας

26/11/1940

Οι ναζί σηκώνουν τείχος στο γκέτο των Εβραίων στη Βαρσοβία, εγκλωβίζοντας μέσα τους 400.000 κατοίκους του.  

ΕΒΡΑΙΟΙ

«Τελική Λύση»

26/11/1943

Σε αντίποινα της δράσης του ΕΛΑΣ (που εξόντωσε στο Μονοδένδρι Πελοποννήσου γερμανική φάλαγγα 40 ανδρών) οι Γερμανοί εκτελούν 118 κατοίκους του χωριού, τους οποίους παρέδωσαν τα τάγματα ασφαλείας. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο γιατρός Χρήστος Καρβούνης, που απέρριψε τη χάρη που του έδωσαν οι Γερμανοί και εκτελέστηκε μαζί με τους συντρόφους του.

26/11/1956

Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ και διευθυντής ορχήστρας Τόμι Ντόρσεϊ.

26/11/1957

Πεθαίνει ο ναύαρχος Πέτρος Βούλγαρης, πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 8/7/1945 έως τις 17/10/1945.

26/11/1983

Η «μεγαλύτερη ληστεία όλων των εποχών» σημειώνεται στο αεροδρόμιο Χήθροου του Λονδίνου, με λεία χρυσό, διαμάντια και μετρητά αξίας 26 εκατομμυρίων λιρών.

4 σχόλια:

  1. ...Όσο πιο σύντομα το συνειδητοποιήσουμε αυτό τόσο θα μπορέσουμε να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις, να κάνουμε εκείνες τις ενέργειες, να ακολουθήσουμε εκείνον τον δρόμο ώστε να μη ζούμε με μια ανάμνηση του παρελθόντος αλλά να έχουμε στραμμένα τα μάτια στο μέλλον. Στο μέλλον που μας αξίζει, μας ανήκει. Έξω και πέρα από όσα μας δένουν χειροπόδαρα, μας φτωχοποιούν και μας συνθλίβουν. Δεν είναι δεδομένο το καταστροφικό έδαφος και η στενάχωρη κανονικότητα του παρόντος και του μέλλοντος όσο υπάρχει εκείνος ο αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να τους καθυστερήσει, να τους ακυρώσει, να τους ματαιώσει αυτά τα πλάνα. Που μπορεί να τα φέρει όλα τούμπα. Που μπορεί να γίνει το ΠΑΝ. Ο γίγαντας λαός. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/kendrismata/2832-epistrofi-se-poia-kanonikotita... Ο γίγαντας λαός ενισχύοντας παντού την κοινωνική συμμαχία εργατών αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών που διεκδικεί απο την αστική τάξη προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση εδραιώνεται η πρόταση των κομμουνιστών για έξοδο απο την Ε.Ε Κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους με δικτατορία του προλεταριάτου μακριά απο οποιαδήποτε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού. Καλούμε όλους σε συστράτευση στην κοινωνική συμμαχία με μοναδικό κριτήριο το ταξικό. Ενότητα και αγώνας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 26/11/1924

    Πραγματοποιείται το 3ο Έκτακτο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (Κ), που αποφασίζει τη μετονομασία του κόμματος σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Ελληνικό Τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς).

    Το συνέδριο αποφασίζει επίσης την αναδιοργάνωση του κόμματος με βάση τους πυρήνες στους χώρους δουλειάς («μπολσεβικοποίηση»), ενώ χαράσσει την τακτική του στη γραμμή του ενιαίου μετώπου εργατών - αγροτών - προσφύγων.............. Μπολσεβικοποίηση σημαίνει στρατηγικός στόχος ο Σοσιαλισμός με τακτική Κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.imerodromos.gr/fidel-kastro-epanastash-kouba-axioprepeia/...... Οταν ο σ.ΦΙΝΤΕΛ χτύπησαν στην Μονκάδα 26 Ιούλη του 1953 το ...Κ.Κ με βάση την οπορτουνιστική Κ.Δ μετά το 1935 τους καταδίκασε για ...τυχοδιώκτες.... Συνέχισαν με γραμμή κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός ανέτρεψαν την Φεουδαρχία Καπιταλισμός και οικοδόμησαν Σοσιαλισμό χωρίς καπιταλιστικό κέρδος με δικτατορία του προλεταριάτου. Αντιμετώπισαν το εμπάργκο όλου του Καπιταλιστικού κόσμου με επικεφαλής τις ΗΠΑ χωρίς να υπάρχουν ταξικές ανισότητες και πλουτισμός στην κοινωνία. Το 2008 επικράτησε η οπορτουνιστική αντεπανάσταση που εφαρμόζει σταδιακά νόμους του καπιταλισμού όπως έγινε στην ΕΣΣΔ 1956 1991. Το εμπάργκο που συνεχίζεται δεν είναι πλέον όλου του Καπιταλιστικού κόσμου είναι μόνο των ΗΠΑ ενάντια στους Ιμπεριαλιστές Ρωσίας Κίνας ΙΡΑΝ κ.α. Οι συνέπειες στον λαό δεν είναι ίδιες την στιγμή που υπάρχει πλουτισμός και ταξικές ανισότητες απο τις οποίες οι ΗΠΑ βρίσκουν πρόσφορο έδαφος με την εξαθλίωση που προκαλούν. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9215999 Αφιερωμένα στον Κύριο Μπογιόπουλο και όλους τους μεταβατικούς σταδιολόγους. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Γιώργος Χουρμουζιάδης
    https://gkagkarin.blogspot.com/2020/11/blog-post_736.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου