Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 24/12/1818

Γεννιέται ο Βρετανός φυσικός Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ.

24/12/1845

Γεννιέται ο δευτερότοκος γιος του Δανού βασιλιά Χριστιανού Θ’ Γεώργιος Γλύξμπουργκ, κατοπινός βασιλιάς της Ελλάδας (Γεώργιος Α’).

24/12/1917

Πραγματοποιείται το 1ο Πανουκρανικό συνέδριο των Σοβιέτ στο Χάρκοβο. Η Ουκρανία ανακηρύσσεται Σοβιετική δημοκρατία.

24/12/1919

Οι εργαζόμενοι του Ιρκούτσκ εξεγείρονται αναγκάζοντας την αντεπαναστατική κυβέρνηση του ναυάρχου Κολτσάκ να εγκαταλείψει την περιοχή. Λίγες μέρες αργότερα συλλαμβάνεται και ο ίδιος ο Κολτσάκ.

24/12/1930

Έπειτα από κινητοποιήσεις σε μια σειρά πόλεις της Ελλάδας, οι Επιτροπές Ανέργων πετυχαίνουν τη χορήγηση συσσιτίων στους ανέργους.

24/12/1935

Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης Άλμπαν Μπεργκ.

24/12/1940

Με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Ιατρίδη, το υποβρύχιο «Παπανικολής» βυθίζει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά μεταγωγικά, που μετέφεραν πολεμικό υλικό στο ελληνοϊταλικό μέτωπο.

24/12/1943

Αρχίζει η μεγάλη επίθεση των σοβιετικών στρατευμάτων για την απελευθέρωση της Ουκρανίας, η οποία διήρκεσε έως τις 14 Απριλίου 1944 και κατέληξε με την πλήρη καταστροφή 18 Γερμανικών και Ρουμανικών μεραρχιών, καθώς και τον αποδεκατισμό άλλων 68 (συνολικές απώλειες του εχθρού πάνω από 250.000 άντρες).

24/12/1944

Ο ΕΛΑΣ συνεχίζει να ανακαταλαμβάνει θέσεις στη Δραπετσώνα, χάρη στο αμείωτο θάρρος και την αυτοθυσία των μαχητών του. Είναι ενδεικτικό πως, το ΙΙΙ/52 Τάγμα του ΕΛΑΣ είχε απωλέσει μέσα σε 3 μέρες σφοδρών συγκρούσεων το 40% της δύναμής του (νεκροί και τραυματίες). Η προώθηση των εγχώριων αστικών και βρετανικών στρατευμάτων συνεχίστηκε στη Νέα Σμύρνη (όπου ολοκληρώθηκε η σύμπτυξη του ΕΛΑΣ), ενώ αυξήθηκε η πίεση σε Πλάκα-Κεραμεικό-Ψυρρή. Ο ΕΛΑΣ ανατίναξε το «Χατζηκώστα» και το «Διεθνές» στην οδό Ευριπίδου, που είχαν οχυρωθεί από τους Βρετανούς.

Ο ΕΛΑΣ συνεχίζει να ανακαταλαμβάνει θέσεις

24/12/1971

Οι πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών Τρικάλων και Χαλκίδας κατεβαίνουν σε απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσής τους.

24/12/1979

Εκτοξεύεται με επιτυχία ο πρώτος Ευρωπαϊκός διαστημικός πύραυλος («Αριάν-1»).

24/12/1982

Πεθαίνει ο μεγάλος Γάλλος κομμουνιστής ποιητής και πεζογράφος Λουί Αραγκόν, από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες του περασμένου αιώνα που έθεσε το ζήτημα της στράτευσης στην Τέχνη. 

Λουί Αραγκόν

24/12/1995

Σημειώνεται η πρώτη νίκη ισλαμικού κόμματος σε εκλογές στην 72χρονη ιστορία της Τουρκίας: Το Κόμμα της Ευημερίας κερδίζει το 21,38% των ψήφων, που του εξασφαλίζουν την πρώτη θέση, αλλά όχι και την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Αρχή φόρμας

 

2 σχόλια:

  1. https://www.imerodromos.gr/dyo-dimarchoi-dyo-diaforetikoi-kosmoi/ Οι Απατεωνιές των οπορτουνιστών στον ...ημερόδρομο δεν πιάνουν. Ο Πελετίδης είναι Κομμουνιστής Δήμαρχος επικεφαλής της εργατικής λαικής αντιπολίτευσης στη Πάτρα στον αγώνα μέσα στη κοινωνική συμμαχία για προσωρινά μέτρα ανακούφισης και προβάλει την πρόταση εξουσίας για έξοδο απο την Ε.Ε με κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Τι σχέση έχουν με όλα αυτά τα εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας... στον ..ημερόδρομο... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ....Στη «δύση» του 2021, η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που ανέκυψε πριν δύο ολόκληρα χρόνια – πυροδοτώντας (και όχι προκαλώντας) μια νέα διεθνή καπιταλιστική κρίση – ως ευκαιρία για το κεφάλαιο, έχει πια φτάσει σε σημείο παροξυσμού. Σαν τη μυθική Λερναία Ύδρα, κάθε καπιταλιστική «λύση» που προσφέρεται γεννά πολλαπλάσιες κρίσεις, καθιστώντας σαφές ότι τα «βέλη» του εργατικού κινήματος χρειάζεται να στοχεύσουν απευθείας στην «καρδιά του κτήνους», στον σύγχρονο ολοκληρωτικό καπιταλισμό. https://prin.gr/2021/12/propaganda-akriveia/........ Οπορτουνιστικά κουραφέξαλα των Τροτσκιστών του ΝΑΡ που προσπαθούν να ξεπλύνουν τα εγκλήματα της ....πασοκάρας..... Καλούμε όλους σε συμπόρευση στην Κοινωνική συμμαχία. Οτι δεν είναι κομμουνιστές δεν έχει καμία σημασία μοναδικό κριτήριο το ταξικό. Η Ιδεολογική πάλη και ζύμωση θα ξεκαθαρίσει τα πάντα. Οι Κομμουνιστές την επιδιώκουμε και την οξύνουμε. Ιδου η Ρόδος για όλους... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου