Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Πρόβες συγκρούσεων


Περίπου 4.600 στρατιώτες από κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και «συνεργάτες» τους συμμετέχουν αυτές τις μέρες στην άσκηση του αμερικανικού στρατού «Combined Resolve XVI», που ολοκληρώνεται στις 20 Δεκέμβρη στη Γερμανία. Σκοπός της άσκησης είναι να αξιολογήσει την πολεμική ετοιμότητα μίας ταξιαρχίας τεθωρακισμένων της 1ης Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της περιφερειακής εναλλαγής δυνάμεων στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve», της γιγαντιαίας άσκησης - πρόβας πολέμου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στη μεθόριο με τη Ρωσία. 

Για πρώτη φορά, δυνάμεις του ελληνικού στρατού, συγκεκριμένα η 33 Μ/Κ Ταξιαρχία Πεζικού, συμμετείχε στη συγκεκριμένη άσκηση, μαζί με στρατιωτικές δυνάμεις από άλλες 9 χώρες, ανάμεσά τους κράτη της Βαλτικής, η Γεωργία, η Πολωνία και η Ουκρανία, που βρίσκεται στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. 

Η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, στο ευρωπαϊκό πεδίο των επιχειρήσεων, δεν σταματά όμως εκεί. Στοιχεία της αμερικανικής ταξιαρχίας που ασκείται στη Γερμανία, είχαν αποβιβαστεί τον περασμένο Αύγουστο στην Αλεξανδρούπολη και συμμετείχαν στην τελευταία άσκηση που έλαβε χώρα με τον ελληνικό στρατό στο Πετροχώρι Ξάνθης.

 Με άλλα λόγια, η αξιοποίηση του λιμανιού και άλλων υποδομών της Αλεξανδρούπολης ως «σημείου εισόδου» των Αμερικανών προς τα «καυτά» ευρωπαϊκά μέτωπα έχει πολλές προεκτάσεις και σίγουρα δεν πρόκειται απλά για «ξεφόρτωμα» μεταγωγικών σε ένα λιμάνι που «δεν απειλεί κανέναν», όπως προσπαθούσε τις προάλλες να πείσει ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, έχοντας τον Πάιατ στο πλευρό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου