Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Στρατιωτική θητεία: Ο αγώνας και η αλληλεγγύη θωρακίζουν τα δικαιώματα των στρατευμένων


 Αυτές τις μέρες πραγματοποιήθηκαν οι ορκωμοσίες των νεοσυλλέκτων. Από τις πρώτες κιόλας μέρες της στρατιωτικής θητείας ήταν πολλά τα προβλήματα τα οποία αντίκρισαν οι νέοι μέσα στα στρατόπεδα. Κρούσματα κορονοϊού να στοιβάζονται σε θαλάμους μαζί με τις κοντινές επαφές τους, ώστε να εξασφαλιστεί πως ...σίγουρα θα κολλήσουν όλοι, σοβάδες να πέφτουν πάνω σε κρεβάτια νεοσυλλέκτων, τα εστιατόρια και τα μαγειρεία μέσα στη βρώμα, να οδηγούν τους στρατιώτες στα αναρρωτήρια με γαστρεντερίτιδα, όπως έγινε στο ΚΕΠΒ Θήβας. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που νεοσύλλεκτοι δέχτηκαν απειλές για να μη βγαίνει τίποτα από τα παραπάνω «προς τα έξω». Αυτή είναι μια πρώτη γεύση που επιφύλασσε η κυβέρνηση για τους στρατιώτες στα σημεία υποδοχής όλης της χώρας. Τη στιγμή που η ακρίβεια οδηγεί οικογένειες να μην μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, υποχρεώθηκαν να δώσουν δεκάδες ευρώ για στρατιωτικό ρουχισμό και υλικά, που δεν τους παρέχει ο στρατός όπως θα έπρεπε, ενώ συνεχίζεται η κοροϊδία των 8 ευρώ τον μήνα για τον λεγόμενο «μισθό», την ίδια στιγμή που ο προϋπολογισμός που παρουσίασε η κυβέρνηση εξασφαλίζει πάνω από 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021 για στρατιωτικούς εξοπλισμούς κατά παραγγελία της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Οσες σειρές κι αν έχουν περάσει από τα ίδια στρατόπεδα και τους ίδιους θαλάμους, επιβεβαιώνεται ότι η θητεία «βγαίνει» όταν εξασφαλίζουν οι ίδιοι οι στρατιώτες την αλληλεγγύη τους ακόμα και για το παραμικρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει έστω και ένας συνάδελφός τους. Με διεκδίκηση όσων έχουν ανάγκη για να υπηρετήσουν τον λαό και τα δικαιώματά του. Δεκάδες νέοι που υπηρέτησαν τη θητεία τους, άλλωστε, επιβεβαίωσαν στην πράξη πως και το παραμικρό που καλυτέρευσε τις συνθήκες το κατάφεραν μέσα από τη διεκδίκηση.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ και σ' αυτήν τη φάση της ζωής ενός νέου ανθρώπου βρίσκονται δίπλα του, μαζί του στη διεκδίκηση, στην έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη, όπως άλλωστε δίπλα του είναι και στο σχολείο, στη σχολή, στη δουλειά. Η πλειοψηφία των διαμαρτυριών των στρατευμένων θα παρέμεναν στα αζήτητα αν δεν δημοσίευαν τις επιστολές τους ο «Ριζοσπάστης» και ο «Οδηγητής», το πόρταλ «902.gr» και το «alt.gr». Ακόμα και η πιο μικρή κατάκτηση που υπάρχει μέσα στα στρατόπεδα ήρθε αφού έφτασε στη Βουλή η φωνή των στρατευμένων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

 

Η στρατευμένη νεολαία έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο όταν η κυβέρνηση επιδίωξε να τιμωρήσει καταδρομέα, στρατιώτη των Ειδικών Δυνάμεων, επειδή συμμετείχε στη μεγαλειώδη αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου. Παρότι, μετά τη μαζική καταδίκη και την αλληλεγγύη που εκφράστηκε πανελλαδικά, ανακλήθηκε η τιμωρία που του είχε ανακοινωθεί για τη συμμετοχή του στον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου, έχει ιδιαίτερη σημαία να κατανοηθούν ορισμένα συμπεράσματα που βγαίνουν.

1) Αυτό που ενοχλεί διαχρονικά και χάλασε τη «σούπα» στην κυβέρνηση της ΝΔ, στα υπόλοιπα αστικά κόμματα και σε διάφορους φασίστες είναι ότι χιλιάδες στρατευμένοι με τη συμμετοχή τους εδώ και 48 χρόνια έχουν κατακτήσει το αυτονόητο δικαίωμά τους να συμμετέχουν στον αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου, τα μηνύματα του οποίου «Εξω οι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ» παραμένουν ανεκπλήρωτα, γι' αυτό και είναι στο επίκεντρο της πάλης του λαού.

Ιδιαίτερα όμως φέτος, την ίδια στιγμή που διαδήλωναν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ οι νέοι στρατευμένοι μαζί με δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας, η κυβέρνηση της ΝΔ με την υπογραφή της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (MDCA) με τις ΗΠΑ, εκτός από τις ήδη υπάρχουσες βάσεις και υποδομές, δημιουργεί και νέες, παρέχοντας στους δολοφόνους των λαών ελληνικές στρατιωτικές υποδομές, εγκαταστάσεις, στρατιωτικά μέσα και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης ήταν λίγες μέρες πριν την έναρξη της γιγαντιαίων διαστάσεων στρατιωτικής επιχείρησης «Atlantic Resolve 2022» των ΗΠΑ, που διεκπεραιώνεται αυτές τις μέρες μέσω της Ελλάδας, με κατεύθυνση τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, μετατρέποντας τη χώρα μας σε ορμητήριο πολέμων και στόχο αντιποίνων. Δεκάδες είναι οι διαμαρτυρίες στρατευμένων για την παρουσία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη και τη μετατροπή του λιμένα, του αεροδρομίου και στρατιωτικών υποδομών ως ορμητηρίων πολέμου, όπως και για τους νέους κινδύνους που επιφυλάσσουν οι επιθετικές στρατιωτικές συμφωνίες με τη Γαλλία, το Ισραήλ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

2) Η ανάκληση της τιμωρίας είναι κατάκτηση των ίδιων των στρατευμένων, αφού σε όλη τη Ελλάδα μέσα σε λίγες ώρες βγήκαν στην αναφορά, όπως είχαν κάθε δικαίωμα, να διαμαρτυρηθούν για την τιμωρία στον καταδρομέα συνάδελφό τους, έστειλαν επιστολές καταγγελίας της κυβέρνησης και αλληλεγγύης στον ίδιο, στηρίζοντας την πράξη του. Επιβεβαιώνοντας πως το σημαντικότερο «όπλο» που έχουν στα χέρια τους οι νέοι στη θητεία τους είναι η διεκδίκηση και η αλληλεγγύη.

3) Είναι μάθημα ζωής για τους ίδιους τους στρατιώτες η στήριξη που εκφράστηκε από τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία μέσα από τους φορείς τους, από απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και την ΚΝΕ. Αλλωστε οι ίδιοι είναι σάρκα από τη σάρκα του λαού και της νεολαίας, για τους οποίους σε όλη την Ιστορία ο λαός μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, ακόμα και από τα μαθητικά συμβούλια, πάντα έδειχνε τη φροντίδα, την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στις διεκδικήσεις των στρατευμένων. Είναι μάθημα, γιατί η θητεία δεν είναι κάτι έξω και μακριά από τη ζωή ενός νέου, και η στάση που θα κρατήσουν σε αυτή μπορεί να τους βγάλει ακόμα πιο δυνατούς για τις μάχες έχουν μπροστά τους και αυτές πρέπει να τους βρουν οργανωμένους με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, ώστε να έχουν δυνατές και μαζικές Οργανώσεις παντού.

4) Εσπασαν στην πράξη τον φόβο - διαχρονική τακτική όλων των κυβερνήσεων - που επιδιώκουν να διασπείρουν από την πρώτη μέρα στον στρατό μέσω της τιμωρίας επειδή εξέφρασαν τις απόψεις τους ή συμμετείχαν, όπως έχουν κάθε δικαίωμα, σε αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια. Την ίδια τακτική πέρα από τη Νέα Δημοκρατία ακολούθησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018, όταν στρατευμένος συμμετείχε και απηύθυνε χαιρετισμό στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ ενάντια στον πόλεμο στη Συρία.

5) Οι άκρως αντιδραστικές, μέχρι και φασιστικές αθλιότητες που ακούστηκαν για μέρες στον Τύπο και στο διαδίκτυο, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, αρχικά για «κομπάρσους με στολή φαντάρου», ενώ μετά το γύρισαν μιλώντας για «παράνομες ενέργειες» που «απαγορεύονται στον στρατό», προκάλεσαν δικαιολογημένη αγανάκτηση και θύμισαν τις πιο μαύρες μέρες του τόπου μας, για τις οποίες ο λαός ξεσηκώθηκε ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών και στη στήριξη που της παρείχαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Το πιο σημαντικό, που φέρνει στην επιφάνεια την αποστολή όλου του αντιδραστικού, εθνικιστικού, φασιστικού μπλοκ, είναι ότι όλες οι αποχρώσεις της χυδαιότητας που ακούστηκαν κατέληγαν στο ότι «όποια διαφωνία κι αν υπάρχει με την κυβερνητική γραμμή στα εθνικά ζητήματα, δεν πρέπει να εκφράζεται, αντιθέτως να στηρίζεται από όλους»!

Τα παραπάνω αποδεικνύουν και τον ρόλο διαφόρων φασιστών, εθνικιστών που συναντούν οι στρατευμένοι σε μονάδες και επιβεβαιώνουν τον σκοπό που υπηρετούν, να καλύπτουν και να προωθούν με τον πιο μαύρο - αντιδραστικό τρόπο την κυβερνητική πολιτική, που μπλέκει τον λαό σε επικίνδυνες πολεμικές επιχειρήσεις, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων σε νέες αγορές εκτός συνόρων. Κατάσταση η οποία όσο βαθαίνει και προχωρά θα συνοδεύεται και με την αξιοποίηση του εθνικισμού και την επιδίωξη να χτυπηθούν κατοχυρωμένα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.

6) Οι νέοι που υπηρετούν τη θητεία τους με το κεφάλι ψηλά, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, στέκονται υπεύθυνα ενάντια στη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, σε αποστολές και ασκήσεις εκτός συνόρων, ενάντια στη μετατροπή της χώρας και των στρατοπέδων σε ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δίπλα στους αγώνες του λαού και της νεολαίας, αφού είναι και δικοί τους αγώνες, γυρνώντας την πλάτη στο προσωπικό βόλεμα, στο «βύσμα» και τη «λούφα», αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί στέκονται παλικαρίσια.

Για αυτήν τους τη στάση και οι στρατιώτες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα οι οποίοι συμμετείχαν στις αντιιμπεριαλιστικές πορείες καταχειροκροτήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας, τη στιγμή που όλη η πορεία εξέφραζε έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία την καταδίκη και την αποστροφή της για την πολιτική της κυβέρνησης, της αστικής τάξης και των κομμάτων της, για τα διαχρονικά εγκλήματα των ΗΠΑ. Αυτή είναι άλλωστε και η μεγαλύτερη τιμή.


Του
Νίκου ΛΑΠΠΑ*
*Ο Ν. Λάππας είναι μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος της ΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου