Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Προμηθευόμαστε το πρώτο κείμενο των Θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ


Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τη μεγάλη πανεξόρμηση με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 30 - 31 Γενάρη, ο οποίος θα κυκλοφορήσει με το πρώτο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ του Κόμματος  για το 21ο Συνέδριο.

Το πρώτο αυτό κείμενο έχει θέμα: «Ο απολογισμός και τα συμπεράσματα από τη δράση της ΚΕ και όλου του Κόμματος από το 20ό στο 21ο Συνέδριο - Το Κόμμα ως καθοδηγητής του επαναστατικού εργατικού κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας στην πάλη για τον Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό».

Θα ακολουθήσει το δεύτερο κείμενο με θέμα: «Η σημερινή διεθνής πραγματικότητα και το πολιτικό - στρατιωτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου. Η κατάσταση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και η δράση του ΚΚΕ. Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία και στο πολιτικό σύστημα της χώρας».

 

Το  τρίτο κείμενο των Θέσεων για το Συνέδριο, που θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη», έχει ως θέμα: «Η ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας, η κατάσταση της εργατικής τάξης σήμερα, η πορεία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, η προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας και η παρέμβαση του ΚΚΕ».

Κάλεσμά του  ΚΣ της ΚΝΕ

Εδώ και μέρες, τα μέλη της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, όπου και αν βρίσκονται, με ενθουσιασμό και προσμονή προετοιμάζονται να "υποδεχτούν" τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, όπως αξίζει σε αυτήν την κορυφαία διαδικασία. Εξασφαλίζουμε χρόνο για ουσιαστική μελέτη των κειμένων που είναι απαραίτητη ώστε να γίνουμε πιο ικανοί στην πάλη για την υπεράσπιση των εργατικών λαϊκών - συμφερόντων. Ταυτόχρονα οργανώνουμε ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα, ακριβώς γιατί ξέρουμε ότι αυτή η διαδικασία αφορά όλους όσους η επαναστατική ιδεολογία και τα ιδανικά μας τους "ταιριάζουν".

Οι Θέσεις της ΚΕ αφορούν κάθε νέο και νέα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Μπορούν να απαντήσουν σε θετική κατεύθυνση στην παραλυτική άποψη που προπαγανδίζουν τα επιτελεία του συστήματος για το ότι "δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική" πέρα από μια "καλύτερη" διαχείριση του καπιταλισμού. Μπορούν να αποκαλύψουν σε όλους αυτούς που διερωτώνται "τι μπορούμε να κάνουμε;" απέναντι στα αδιέξοδα και τα οξυμένα προβλήματα που φέρνει ο καπιταλισμός στη ζωή τους, ότι η λύση βρίσκεται στην ορμητική αύξηση της νεανικής συμμετοχής στη λαϊκή αντεπίθεση κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που η υποταγή σε αυτά βαφτίζεται παραπλανητικά "εθνική ομοψυχία". Μπορούν να δημιουργήσουν αισιοδοξία που στηρίζεται στην επιστημονική γνώση ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας για ολόπλευρη μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα, αν γίνει επίκεντρο της πάλης η ανατροπή ενός συστήματος στο οποίο το τι είναι "ρεαλιστικό" και "χρήσιμο" κρίνεται με βάση το κέρδος.

Θα βρεθούμε με χιλιάδες νέους και νέες

Με τον "Ριζοσπάστη" στο χέρι θα βρεθούμε εκεί όπου σφυρηλατούμε όλο αυτό το διάστημα δεσμούς εμπιστοσύνης και κοινής αγωνιστικής δράσης με τη νεολαία.

Θα βρεθούμε με χιλιάδες νέους εργαζόμενους. Με όλους αυτούς που βλέπουν πως η διάθεσή τους να προσφέρουν στην κοινωνία με βάση το αντικείμενο που σπούδασαν σμπαραλιάζεται σε ολιγόμηνα προγράμματα άθλιων εργασιακών σχέσεων και ανεργίας. Με όλους αυτούς που όλο και περισσότερο αντιλαμβάνονται πως ο προγραμματισμός για μια καλύτερη ζωή δεν μπορεί να "χωρέσει" στις βαλίτσες για μια άλλη χώρα του εξωτερικού. Με όλους όσοι σε "μικρούς" και "μεγάλους" χώρους δουλειάς βλέπουν τη ζωή να χειροτερεύει, αγχώνονται για το "τι έρχεται", αλλά ταυτόχρονα βρίσκουν "ανάσες" δύναμης όταν μαζί με τα μέλη της ΚΝΕ παλεύουν για τα δικαιώματά τους, όταν αποκτούν εμπιστοσύνη στη δύναμή τους, συζητώντας για το ποιοι είναι οι πραγματικά χρήσιμοι στην κοινωνία.

Θα βρεθούμε με χιλιάδες φοιτητές. Στους χώρους των Πανεπιστημίων που "ανοίγουν" οι Φοιτητικοί Σύλλογοι για να συζητήσουν και να οργανώσουν τις δράσεις τους απέναντι στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που αντί να πάρει μέτρα ώστε να επιστρέψουν οι φοιτητές μετά από έναν χρόνο στις σχολές τους, δημιουργεί νέους φραγμούς στη μόρφωση και εντείνει την καταστολή. Αλλά και όπου βρίσκεται αυτήν τη στιγμή ο φοιτητόκοσμος ώστε να δώσουμε απαντήσεις σε όσους προβληματίζονται για το πώς οι ακαδημαϊκοί χώροι θα είναι "ανοιχτοί" στην έρευνα και στην ολόπλευρη γνώση προς όφελος του λαού και "κλειστοί" στους μηχανισμούς καταστολής που αντιμετωπίζουν τους φοιτητές σαν εγκληματίες.

Θα βρεθούμε σε εκατοντάδες σχολεία. Εκεί που οι μαθητές το προηγούμενο διάστημα πάλεψαν για τα αυτονόητα, αλλά και για τα όνειρά τους. Που αναγνώρισαν στα μέλη της ΚΝΕ τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τους μηχανισμούς καταστολής και συκοφάντησης του αγώνα, που αναγνώρισαν ότι με τις προτάσεις, τις μορφές πάλης και τα αιτήματα που πρότειναν έδωσαν πνοή και αντοχή στη μάχη για να είναι τα σχολεία "ασφαλή", να μορφώνουν και όχι να εξοντώνουν. Εκεί όπου και τώρα οι μαθητές οργανώνουν το πώς θα ακουστεί το δίκιο τους και πάλι, αφού η κυβέρνηση, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα για τη λειτουργία τους, φέρνει νέα μέτρα που κάνουν το σχολείο πιο σκληρή αρένα ανταγωνισμού και τη ζωή των μαθητών "λάστιχο", εξαπολύει απειλές για ένταση του αυταρχισμού.

Η ίδια η συνεδριακή διαδικασία, η πλατιά συζήτηση που επιδιώκουμε με την εργατική τάξη και το λαό, μπορεί να αποτελέσει ακόμα μια αφορμή ώστε η νεολαία να συμπεράνει την "άβυσσο" που χωρίζει το ΚΚΕ από τα κόμματα αυτού του σάπιου συστήματος. Στο Συνέδριο εξετάζουμε τη συλλογική πείρα όλου του προηγούμενου διαστήματος, ώστε όλοι μαζί να δώσουμε από καλύτερες θέσεις τις μάχες που έρχονται. Τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση, στη βάση των συλλογικά επεξεργασμένων μας στόχων, να διατυπώνουν τη γνώμη τους για τον απολογισμό της δράσης. Είναι "μέρη" μιας πανελλαδικής οργάνωσης, καθημερινής, κοπιαστικής, αγωνιστικής δράσης, που έχει σπουδαία εθελοντική συνειδητή δουλειά, αυξημένες απαιτήσεις, υποχρεώσεις, δημιουργική δουλειά. Με έναν τέτοιο τρόπο λειτουργίας, πραγματικά συλλογικό και ελεύθερο, εξυψώνεται η ατομική συμβολή του καθενός στην προσπάθεια επίτευξης μεγάλων σκοπών. Αυτό καμία σχέση δεν έχει με τις "μάχες για την καρέκλα" και τους παραγοντισμούς που χαρακτηρίζουν τα υπόλοιπα κόμματα. Επιβεβαιώνεται και με αυτόν τον τρόπο ότι το ΚΚΕ είναι το πιο σύγχρονο και νέο κόμμα, γιατί την ίδια στιγμή τα υπόλοιπα κόμματα πλασάρουν ως "εκσυγχρονισμό" τον παραγκωνισμό όσων ανθρώπων τούς στηρίζουν από τη διαδικασία που παίρνονται αποφάσεις και διαμορφώνονται δράσεις, με μόνο δικαίωμα τα "likes" και τα "σχόλια" για πολιτικές επιλογές που είναι εχθρικές στα συμφέροντά τους.

Καμιά ώρα χαμένη!

Ακριβώς, λοιπόν, επειδή ο σκοπός του ΚΚΕ είναι να γίνει ικανότερο στην υπεράσπιση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, στην οικοδόμηση μιας κοινωνικής συμμαχίας εργαζομένων και φτωχών αυτοαπασχολούμενων απέναντι στην πολιτική των μεγάλων ομίλων, στην πάλη για μια κοινωνία όπου η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια των πραγματικών παραγωγών του πλούτου, έχει το θάρρος και τη θέληση να απευθύνεται ανοιχτά στο λαό και να συζητά για τους στόχους του, για τα κριτήρια που αποτιμά τη δουλειά του και να τον καλεί να μάθει από το ίδιο το ΚΚΕ τις θέσεις και τις προτάσεις του.

Η κάθε Οργάνωση της ΚΝΕ στο πλευρό του Κόμματος προετοιμάζεται να δώσει τον καλύτερό της εαυτό. Τώρα χρειάζεται να οργανωθεί η άμιλλα ανάμεσα στις Οργανώσεις. Να διακινήσουν τον "Ριζοσπάστη" όλα τα μέλη της ΚΝΕ, να βρεθούμε όπου υπάρχουν νέοι που ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή, να οργανώσουμε με κάθε τρόπο την διά ζώσης επαφή και συζήτηση, να καλυφτούν τα φιλόδοξα πλάνα. Να μπουν οι στόχοι ποια γειτονιά, ποιος χώρος μόρφωσης και δουλειάς θα είναι ο πιο όμορφα "στολισμένος". Να μπουν παντού πανό και αφίσες, να γραφτούν συνθήματα με το μήνυμα του 21ου Συνεδρίου. Το 21ο Συνέδριο του Κόμματος, οι Θέσεις της ΚΕ να γίνουν εφαλτήριο ώστε ο κάθε νέος άνθρωπος που, παρά τους όποιους προβληματισμούς και επιφυλάξεις του όλη αυτήν την περίοδο λέει "ευτυχώς που υπάρχει το ΚΚΕ", να διαπιστώσει ότι το Κόμμα μπορεί να δώσει απάντηση για το πώς μπορεί να κατακτηθεί το μέλλον που πραγματικά μας αξίζει.

Καμία ώρα χαμένη, με μαχητικό και πρωτόβουλο πνεύμα οργανώνουμε τις πανεξορμήσεις.

1 σχόλιο:

  1. Διαβάζουμε τις θέσεις για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Μελετάμε την ιστορία τις σύγχρονες επεξεργασίες και τα συμπεράσματα που έχουμε βγάλει. Μεταφέρουμε τις γνώσεις στους νέους συντρόφους μας μαζί και την εμπειρία απο όσα ζήσαμε πριν το 1991.... Δείχνουμε ανεκτικότητα σε διαφορετικές απόψεις απλών ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στα οπορτουνιστικά καρκινώματα δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται και του δείχνουμε τον δρόμο της Κοινωνικής συμμαχίας με μοναδικό κριτήριο το Ταξικό. Παλεύουμε για προσωρινά μέτρα ανακούφισης και βάζουμε στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση το στόχο για Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου