Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Πραξικόπημα από τον στρατό στο όνομα της «επιδείνωσης της ασφάλειας»


ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ

Σε εξέλιξη βρίσκεται πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο. Στρατιωτικοί υπό τις διαταγές του αντισυνταγματάρχη Πολ-Ανρί Σανταόγκο Νταμίμπα ανακοίνωσαν σήμερα μέσω της δημόσιας τηλεόρασης ότι ανέτρεψεαν τον πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο, τον Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ.

Η Μπουρκίνα Φάσο γίνεται έτσι η τρίτη χώρα του Σαχέλ που εκδηλώνεται στρατιωτικό πραξικόπημα με σχεδόν πανομοιότυπα προσχήματα: Οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι ή ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές, στο φόντο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων για την Αφρική και την ενίσχυση γεωπολιτικών και οικονομικών «πατημάτων» στην κρίσιμη περιοχή του Σαχέλ.

Ο Καμπορέ είχε την ίδια τύχη με τους ομολόγους του από το Μαλί, τον Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά και τη Γουινέα, τον Άλφα Κοντέ, τους οποίους ανέτρεψε ο στρατός τον Αύγουστο του 2020 και τον Σεπτέμβρη του 2021 αντίστοιχα..

Οι πραξικοπηματίες της Μπουρκίνα Φάσο είπαν ότι ανέλαβαν δράση λόγω «της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας που απειλεί τα ίδια τα θεμέλια του έθνους μας» και λόγω της «πρόδηλης ανικανότητας της κυβέρνησης» να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

(ΜΕ πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου