Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Αγωνιστική απάντηση στα οξυμένα προβλήματα και στην κυβερνητική κοροϊδία


Δεκάδες τρακτέρ στις πλατείες χωριών της Καρδίτσας. Μαχητικές κινητοποιήσεις χτες και σε άλλες πόλεις, αύριο η πανθεσσαλική σύσκεψη στα Φάρσαλα

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους είναι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι πραγματοποιούν αυτές τις μέρες πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζονται και για το στήσιμο μπλόκων, διεκδικώντας αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή τους, όρους που θα τους επιτρέψουν να ζουν με αξιοπρέπεια από τον μόχθο τους.

Παρά τα εμπόδια που προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση, το αγωνιστικό κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων βρίσκει πλατιά ανταπόκριση στον αγροτικό κόσμο, που βιώνει τις συνέπειες της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Αλλωστε, η πλούσια αγωνιστική πείρα και οι κατακτήσεις των προηγούμενων χρόνων επιβεβαιώνουν πως ο πανελλαδικά συντονισμένος αγώνας είναι μονόδρομος, κόντρα στη λογική «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω».

Πανθεσσαλική σύσκεψη αύριο στα Φάρσαλα

Με δεκάδες τρακτέρ να είναι παραταγμένα στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας και έχοντας πραγματοποιήσει ένα πλατύ άνοιγμα με περιοδείες, συσκέψεις και πολύμορφες δράσεις, οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας οργανώνουν πανθεσσαλική σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων τους, αύριο, Σάββατο 29 Γενάρη, στις 12 μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο των Φαρσάλων, όπου θα καθοριστεί η ακριβής μορφή της πανθεσσαλικής κινητοποίησης.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ηρθε η στιγμή ο κάθε αγρότης και ο κάθε κτηνοτρόφος να αντιδράσει σε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και καθιστούν δύσκολη την επιβίωση τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς του. Ηρθε η στιγμή να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Με την πλούσια εμπειρία που έχουμε, γνωρίζουμε πολύ καλά πως ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε στον δρόμο και ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας. Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα μας».

Με δεκάδες τρακτέρ, οι αγρότες της Καρδίτσας απαίτησαν την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων

Εκατοντάδες αγρότες με δεκάδες τρακτέρ συμμετείχαν χτες στο συλλαλητήριο που οργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Καρδίτσας, στη γέφυρα - «σταυρός» μεταξύ Παλαμά και Ιτέας, απαιτώντας να σχεδιαστούν και να ολοκληρωθούν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα. Ταυτόχρονα, ανέδειξαν τις διεκδικήσεις τους για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

Το κομβόι με τα δεκάδες τρακτέρ έφτασε στη γέφυρα - «σταυρός» γύρω στις 12 το μεσημέρι, όπου βρίσκονταν ήδη αγρότες και εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων του νομού. Αφού παρέταξαν τα τρακτέρ τους, έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο και πραγματοποίησαν συγκέντρωση την οποία χαιρέτισαν εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων και τοπικών κοινοτήτων. Στους χαιρετισμούς αυτούς αναδείχτηκε πως, παρά τις υποσχέσεις που τους δόθηκαν από την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση μετά τις ζημιές του «Ιανού», τον Σεπτέμβρη του 2020, κάθε φορά που βρέχει λίγο παραπάνω, χιλιάδες στρέμματα πλημμυρίζουν.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Δεν γίνεται κάθε φορά που συννεφιάζει να κοιτάμε τον ουρανό και να φοβόμαστε για τις ζωές μας, τις περιουσίες μας, τα ζωντανά μας. Τα "μπαλώματα" που έγιναν μετά τον "Ιανό", δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να θωρακίσουν τον νομό από νέα πλημμυρικά φαινόμενα. Οι ευθύνες ανήκουν διαχρονικά στις κυβερνήσεις, στην Τοπική Διοίκηση, που υπηρετούν τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων και συνολικά του λαού».

Ταυτόχρονα στάθηκε και στα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, όπως το υπέρογκο κόστος παραγωγής, σημειώνοντας πως «ζητάμε να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να μειωθεί κατά 50% το αγροτικό ρεύμα, ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, καθώς αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν θα μπορούμε να καλλιεργούμε».

Μαζική κινητοποίηση στο Παγγαίο

Μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στην Καβάλα βιοπαλαιστές αγρότες από δεκάδες χωριά του Παγγαίου, διεκδικώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, το κόστος παραγωγής που τους ξεκληρίζει, προστασία από τις φυσικές καταστροφές κ.ά.

Από το πρωί, οι αγρότες, με τα επαγγελματικά τους οχήματα, συγκεντρώθηκαν στα χωριά και ενώθηκαν σε μια μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία με κατεύθυνση το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Εκεί, αντιπροσωπεία των Συντονιστικών Επιτροπών επέδωσε κείμενο με το πλαίσιο αιτημάτων που επεξεργάστηκαν οι αγρότες το τελευταίο διάστημα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τον διευθυντή Διεύθυνσης Γεωργίας της ΠΕ Καβάλας και τον δήμαρχο Παγγαίου.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι με πορεία στους δρόμους της πόλης και με συνθήματα, όπως «Αγρότη πολέμα, δε θα σου μείνει στρέμμα» και «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ», κατέληξαν στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ, όπου επέδωσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Οι αγρότες, στην πλειοψηφία τους ελαιοπαραγωγοί και παραγωγοί σταφυλιών και αμυγδάλου, ξεκαθάρισαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, που είναι αγώνας επιβίωσης γι' αυτούς και τις οικογένειές τους. Αναδείχθηκε από την κινητοποίηση αλλά και τις μαζικές διεργασίες που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε κάθε χωριό η ανάγκη οργάνωσης των αγροτών προκειμένου να δυναμώσει ο αγώνας τους.

Εδώ και περίπου 3 βδομάδες, οι αγρότες της περιοχής πραγματοποίησαν συνελεύσεις και προχώρησαν στη σύσταση αγροτικών επιτροπών από χωριό σε χωριό, όπως και Συντονιστικού των επιτροπών του Παγγαίου. Μέσα από αυτές τις μαζικές διεργασίες, συζήτησαν τόσο τα διαχρονικά όσο και τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και διαμόρφωσαν το πλαίσιο αιτημάτων τους.

Στο πλευρό των αγροτών το ΚΚΕ

Στην κινητοποίηση συμμετείχε επίσης κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ, στηρίζοντας έμπρακτα τον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, ενώ η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της χαιρέτισε την κινητοποίηση, καλώντας σε πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι αγρότες.

«Οι αγρότες του νομού, μέσα από μαζικές διαδικασίες στη βάση τους και με τον συντονισμό τους, συναποφάσισαν και ανέδειξαν τα δίκαια αιτήματά τους. Το ΚΚΕ τα στηρίζει και θα τα στηρίξει μέσα κι έξω από τη Βουλή, με όλες του τις δυνάμεις. Πρόκειται για διεκδικήσεις ζωτικές, προκειμένου να μπορέσουν να μείνουν και να παράγουν στον τόπο τους», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως οι ίδιοι απέναντί τους έχουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, που έχουν ακολουθήσει διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ.

Στην Κεφαλονιά

Τονίζοντας ότι η χτεσινή του δράση αποτέλεσε μόνο την αρχή, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη θέλησή του να προχωρήσει σε κλιμάκωση και με μπλόκα με τα αγροτικά μηχανήματα στους δρόμους, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κεφαλονιάς - Ιθάκης προχώρησε χτες σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα στο Αργοστόλι.

Καταγγέλλοντας την κατάσταση που βιώνουν με τις χαμηλές τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, όπως το πρόβειο γάλα, σε αντιδιαστολή με το υπέρογκο κόστος παραγωγής, αλλά και μια σειρά από άλλα προβλήματα, όπως η μη καταβολή αποζημιώσεων από τον «Ιανό», η έλλειψη έργων υποδομής, τα ζητήματα με τους δασικούς χάρτες, ακόμη και οι ζημιές που προκλήθηκαν σε σκάφη αλιέων από καιρικά φαινόμενα χωρίς ποτέ να αποζημιωθούν, ο Σύλλογος επέδωσε ψήφισμα, απαιτώντας άμεσα την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων.

Παράλληλα, συνεχίζει τις ενημερώσεις του στα χωριά των δύο νησιών, οργανώνοντας την επόμενη σύσκεψή του, στον Σταυρό της Ιθάκης, αύριο, Σάββατο στις 8 μ.μ., ενώ οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες μέρες.

Αγωνιστικές δράσεις και προετοιμασίες σε όλη τη χώρα

Σήμερα, Παρασκευή

-- Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Ηρακλείου διοργανώνουν πλατιά σύσκεψη στις 6 μ.μ. στην αίθουσα ΚΑΠΗ στις Αρχάνες.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας οργανώνει κινητοποίηση στις 11 π.μ., στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στο Αγρίνιο.

-- Περιοδεία θα γίνει στο Αγγελόκαστρο στις 7 μ.μ., με επικεφαλής τον Γιάννη Καρναβιά, αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας (ΟΑΣΑ).

-- Σύσκεψη θα γίνει στο Παλαιοχώρι Γαστούνης στις 7 μ.μ., με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Αύριο, Σάββατο, περιοδεία θα γίνει στο Νεοχώρι Αιτωλοακαρνανίας με επικεφαλής τον Βασίλη Θεοδωρόπουλο, γραμματέα της ΟΑΣΑ.

Την Κυριακή 30 Γενάρη:

-- Ανοιχτή σύσκεψη θα γίνει στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας στις 11 π.μ.

-- Στην Ανθήλη (κεντρική πλατεία) θα γίνει ανοιχτή σύσκεψη - συγκέντρωση στις 11 π.μ. από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, σε συνεργασία με Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους της περιοχής.

Τη Δευτέρα 31 Γενάρη:

-- Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων οργανώνει παν-χανιώτικη κινητοποίηση με αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ στις 11 π.μ. στον κόμβο των Μουρνιών.

-- Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Ηρακλείου διοργανώνουν πανηρακλειώτικη μηχανοκίνητη πορεία με αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ. Τα ραντεβού είναι στις 10 π.μ. στον κόμβο Πεζών και στις 11 π.μ. στον κόμβο Γιόφυρου.

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης καλεί σε σύσκεψη στην Επανομή, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου