Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Συνεχίζονται οι πολεμικές προετοιμασίες και η συγκέντρωση στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία


Την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας αναλώνοντας σε γενικόλογες δηλώσεις πίστης στον διάλογο, αλλά έκαναν επίσης ορατή την επικίνδυνη όξυνση της κατάστασης,  στο πεδίο εκατέρωθεν των συνόρων της Ουκρανίας συνεχίζονται οι πολεμικές προετοιμασίες, επιβεβαιώνοντας ότι σε συνθήκες οξυμένου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και σε όλα τα μήκη και πλάτη, δεν υπάρχει καμία «εγγύηση ασφαλείας» για τους λαούς.

Με κοινή ανακοίνωση τους τα υπουργεία άμυνας των χωρών της Βαλτικής ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν Αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Ουκρανία, μετά το σχετικό «πράσινο φώς» από την Ουάσιγκτον. «Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και οι σύμμαχοί τους εργάζονται χωρίς καθυστέρηση από κοινού για να παραδώσουν τη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Η Εσθονία θα στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και οι άλλες δύο χώρες θα παραδώσουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν για την «άνευ προηγουμένου» διπλωματική και στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα του.

Το ΝΑΤΟ απορρίπτει το αίτημα της Μόσχας

Το ΝΑΤΟ απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα της Ρωσίας για αποχώρηση των δυνάμεων του από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

«Το ΝΑΤΟ δεν θα αποκηρύξει την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον, μεταξύ άλλων και με την παρουσία στρατευμάτων μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», ανέφερε η εκπρόσωπος της λυκοσυμμαχίας .

«Θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε οποιαδήποτε επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας, ακόμη και μέσω της ενίσχυσής της συλλογικής άμυνάς μας», πρόσθεσε, κλιμακώνοντας τις απειλές.

Περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες, 140 Ιταλοί και 250 Πολωνοί σταθμεύουν στη Ρουμανία. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να στείλει στρατιώτες στη χώρα αυτή στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης ενίσχυσης της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας.

Η Βουλγαρία από την πλευρά της έχει συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ να φιλοξενεί 2.500 στρατιώτες (έως και 5.000 σε περιόδους εναλλαγής των δυνάμεων) σε μια εκπαιδευτική βάση.

«Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα ότι η Βουλγαρία είναι ένα κυρίαρχο κράτος, και έχουμε κάνει από καιρό την επιλογή μας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, εμείς και μόνο εμείς αποφασίζουμε να οργανώσουμε την άμυνα της χώρας μας σε συντονισμό με τους εταίρους μας»δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters», ΒΤΑ)

 

1 σχόλιο:

  1. ΗΠΑ ΝΑΤΟ ΕΟΚ βοήθησαν τα μέγιστα την αστική τάξη της Ρωσίας να ανατρέψει τον Σοσιαλισμό και να καταστρέψει την ΕΣΣΔ την περίοδο 1956 1991 όταν μεταμφιεσμένη με οπορτουνιστική προβιά κατέστρεφε τα πάντα βήμα βήμα. Σήμερα ζητάει απο τους δυτικούς Ιμπεριαλιστές συναδέλφους της να γυρίσουν εκεί που ήταν το 1997... την στιγμή που οι ίδιοι επεκτείνονται συνέχεια για να αναβαθμίσουν τη θέση τους στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Ολα εδώ πληρώνονται σημασία έχει να μη την πληρώσουν οι λαοί και εγκλωβιστούν κάτω απο την σημαία της ιμπεριαλιστικής αστικής τους τάξης.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου