Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Σαν πρόβατα στη σφαγή…

 
Η χώρα βρίσκεται στο έλεος την πανδημίας. Γύρω μας ο κλοιός στενεύει ασφυκτικά. Οι ουρές στα φαρμακεία για rapid test και στα διαγνωστικά κέντρα για PCR είναι ατελείωτες. Η κατάσταση στα νοσοκομεία μας θυμίζει ξανά καιρό πολέμου. Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 43.386 νέα κρούσματα και 628 διασωληνωμένοι. Παράλληλα 62 ακόμη συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη για τη ζωή.

Δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει κρούσμα είτε στην οικογένεια είτε στο συγγενικό η φιλικό περιβάλλον του.

Μέσα σε όλη αυτή τη δύνη η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα μη θέλοντας να θίξει έστω και στο ελάχιστο τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Μολονότι δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που εκτιμούν πως τα σχολεία θα αποτελέσουν υγειονομικές βόμβες για τη διασπορά του κορονοϊού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου ουσιαστικά όπως έκλεισαν, με τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του 50%+1 και με ένα self-test παραπάνω την πρώτη εβδομάδα.

Η υποκρισία περίσσευε για άλλη μια φορά στην ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας η οποία επικαλέστηκε παιδαγωγικούς και ψυχολογικούς λόγους που επιτάσσουν να είναι τα σχολεία ανοιχτά. Αλήθεια δεν είδαμε καμιά μέριμνα από το Σεπτέμβρη ώστε να ενισχυθούν ψυχολογικά οι μαθητές μας από τις επιπτώσεις της πανδημίας είτε σε προσωπικό είτε σε οικογενειακό επίπεδο.

Η υποκρισία περίσσευε όταν η υπουργός Παιδείας ευχαριστούσε δημόσια για άλλη μια φορά τους εκπαιδευτικούς τους γονείς και τους μαθητές . Αλήθεια δεν είδαμε καμιά αναγνώριση όταν πριν λίγους μήνες μας φόρτωνε ένα ακόμα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που κατηγοριοποιεί τα σχολεία μας, όταν δεν κάλυπτε τα κενά σε εκπαιδευτικό και ειδικό προσωπικό κι όταν στιβάζει τα παιδιά μας σε τμήματα των 25 και 27 μαθητών.

Η υποκρισία περίσσευε όταν η υπουργός Παιδείας έλεγε πως οι μαθητές είναι πιο ασφαλείς στο σχολείο με τη διενέργεια των self-tests, όταν γνωρίζουμε όλοι καλά ότι αυτά δεν εγγυώνται έγκυρα αποτελέσματα και όταν βγουν θετικά πρέπει να διασταυρωθούν με PCR το οποίο όμως πρέπει να πληρώσουμε από την τσέπη μας.

Πέρασαν δυο χρόνια και κανένα από τα δίκαια αιτήματα μαθητών γονέων και εκπαιδευτικών δεν ικανοποιήθηκε για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία. Το έγκλημα συνεχίζεται!

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε :

-Να αραιώσουν τώρα οι σχολικές τάξεις, να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις και συμπτύξεις τμημάτων. Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών παντού, ώστε να μην υπάρξει καμία διδακτική ώρα χαμένη και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα μαθησιακά και ψυχοκοινωνικά προβλήματα που όξυνε η πανδημία.

–Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητές. Δωρεάν μοριακά τεστ για όλους σε περίπτωση κρούσματος στις σχολικές τάξεις για να γίνει ουσιαστική ανάσχεση της μεταδοτικότητας.  

–Να χορηγούνται δωρεάν -με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση- οι ειδικές μάσκες που απαιτούνται σε όλους τους μαθητές και τους εργαζόμενους στα σχολεία. 

–Επιστημονικά τεκμηριωμένη καμπάνια εμβολιασμού στα σχολεία. Κέντρα ενημέρωσης, εμβολιασμού, εξατοµικευµένης παρακολούθησης συνδεδεμένα με τα σχολεία. 

–Προσλήψεις όλου του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού για τα σχολεία, καθαριότητας, κ.ά. 

–Ούτε σκέψη για διεξαγωγή εξετάσεων με τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.  

Ρούλα Καραγιάννη

 ΑΛΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου