Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Ο Kινέζος πρόεδρος χαιρετίζει τα «ισχυρά μέτρα» εναντίον των διαδηλωτών

Ο πρόεδρος της Κίνας χαρακτήρισε σήμερα «πολύ υπεύθυνη» την αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών στο Καζακστάν, σε μήνυμα που απηύθυνε στον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, μετέδωσαν τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

«Πήρατε με αποφασιστικό τρόπο ισχυρά μέτρα σε κρίσιμες στιγμές και ηρεμήσατε γρήγορα την κατάσταση, δείχνοντας έτσι την υπευθυνότητά σας και αίσθηση καθήκοντος ως πολιτικός άνδρας (...)», δήλωσε ο Σι Τζιπίνγκ, εκτιμώντας πως ο ομόλογός του τήρησε «πολύ υπεύθυνη στάση έναντι της χώρας του και του λαού του», σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

.... 


Μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις,
με απεργίες, διαδηλώσεις και καταλήψεις κρατικών κτιρίων βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες σε μια σειρά πόλεις του Καζακστάν, ενάντια στην ακρίβεια, στην ανεργία και άλλα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Οι απεργοί και ο λαός της χώρας συνεχίζουν τον αγώνα τους κόντρα στη βίαιη κρατική καταστολή από την αστυνομία, τον στρατό και την εθνοφρουρά.

Η απόφαση της κυβέρνησης να άρει τις ανώτατες τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου, εκτοξεύοντας την τιμή του καυσίμου, που χρησιμοποιείται εκτεταμένα στη χώρα, ήταν η «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο λαός του Καζακστάν από την Κυριακή βγήκε μαζικά στους δρόμους διεκδικώντας βελτίωση των συνθηκών ζωής, εργατικά δικαιώματα, συνδικαλιστικές και άλλες ελευθερίες κ.λπ.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στο Ζαναοζέν, με πρωτοβουλία των εργαζομένων στη βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου και γρήγορα επεκτάθηκαν σε άλλες πόλεις της χώρας, με απεργίες στα ανθρακωρυχεία και άλλα εργοστάσια. 

Η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κατέβασε τον στρατό στους δρόμους, που μαζί με τις αστυνομικές δυνάμεις επιδόθηκαν σε ένα ρεσιτάλ ωμής βίας και καταστολής επιχειρώντας να πνίξουν την εξέγερση στο αίμα. Ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO), στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, έχει στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Καζακστάν. Παρά το όργιο καταστολής, που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, οι διαδηλώσεις των εργαζομένων και του λαού συνεχίζονται.

Οι εξελίξεις της εργατικής - λαϊκής εξέγερσης στο Καζακστάν

1 σχόλιο:

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου