Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


23/02/1440

Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος παρουσιάζει την εφεύρεσή του: Την τυπογραφία. 

Γουτεμβέργιος

23/02/1918

Μέρα του Κόκκινου Στρατού. Είχε προηγηθεί Διάταγμά της Προσωρινής Εργατοαγροτικής Κυβέρνησης (Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού) στις 18/1/1918 για τη δημιουργία του Κόκκινου Στρατού Εργατών - Αγροτών σε εθελοντική βάση. 

Κόκκινος Στρατός φρουρός της σοσιαλιστικής οικοδόμησης

Κόκκινος Στρατός

23/02/1943

Ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ). Η θρυλική ΕΠΟΝ, με την καθοριστική συμβολή της ΟΚΝΕ και με σημαία το «Πολεμάμε και τραγουδάμε», συσπείρωσε πάνω από 600.000 περήφανα νιάτα που την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκαν στις γραμμές της, πρόσφερε πάνω από 32.000 ως αντάρτες μαχητές στον αγώνα και πάνω από 1.300 παιδιά της έπεσαν στα πεδία των μαχών.

Η ίδρυση της ΕΠΟΝ

23/02/1944

Εκτελείται ο Κώστας Γαμβέτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ολοκληρώνεται η δίκη 12 φαντάρων που κρατούνταν στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου

Πειθαρχικός  Ουλαμός Καλπακίου

23/02/1944

Τμήμα του μηχανικού του ΕΛΑΣ Νοτίου Ολύμπου ανατινάζει την ταχεία γερμανική αμαξοστοιχία αρ. 53 με αποτέλεσμα το θάνατο 450 Γερμανών, εκ των οποίων το 1/3 ήταν αξιωματικοί.

23/02/1948

Τμήματα του ΔΣΕ Πελοποννήσου μπαίνουν στο Γύθειο και απελευθερώνουν από τις φυλακές 25 πολιτικούς κρατούμενους.

23/02/1957

Πέθανε η ρεμπέτισσα Μαρίκα Νίνου

23/02/1966

Ολοκληρώνεται νέο πραξικόπημα, το 15ο από το 1949, στη Συρία, από τους κόλπους του κόμματος Μπάαθ. Στην εξουσία έρχεται ο Σαλάχ Τζαντίντ.

23/02/1966

Πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμαστική τηλεοπτική εκπομπή του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) με δίωρο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει διεθνές δελτίο ειδήσεων, καλλιτεχνικά νέα, ντοκιμαντέρ και παρακολουθείται από χιλιάδες Αθηναίους, οι οποίοι συνωθούνται μπροστά στις προθήκες των καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών, που εκθέτουν δέκτες τηλεοράσεων.

23/02/1981

Στις 6.20 το απόγευμα, μέσα στην αίθουσα της ισπανικής Βουλής εκδηλώνεται το πραξικόπημα - οπερέτα με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη της Πολιτοφυλακής Αντόνιο Τεχέρο, που ανεβαίνει στο βήμα και κολλά το περίστροφό του στον κρόταφο του προέδρου του Κοινοβουλίου. Μετά από λίγες ώρες οι πλήρως απομονωμένοι πραξικοπηματίες παραδίδονται.

23/02/1983

Το μικρό επιβατηγό οχηματαγωγό «Χρυσή Αυγή», της εταιρείας Πολέμη, ναυαγεί μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου. Οι 24 από τους 37 επιβάτες και μέλη του πληρώματος χάνουν τη ζωή τους.

23/02/2003

Πέθανε ο ηθοποιός Τίτος Βανδής

 Τίτος Βανδής

5 σχόλια:

  1. 23/02/1943

    Ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ). Η θρυλική ΕΠΟΝ, με την καθοριστική συμβολή της ΟΚΝΕ και με σημαία το «Πολεμάμε και τραγουδάμε», συσπείρωσε πάνω από 600.000 περήφανα νιάτα που την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκαν στις γραμμές της, πρόσφερε πάνω από 32.000 ως αντάρτες μαχητές στον αγώνα και πάνω από 1.300 παιδιά της έπεσαν στα πεδία των μαχών.

    Στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ που έλαβε χώρα στην Αθήνα μετείχαν οι εξής οργανώσεις νέων: η «Αγροτική Νεολαία Ελλάδος», η «Ενιαία Εθνικοαπελευθερωτική Εργατοϋπαλληλική Νεολαία», η «Ενιαία Μαθητική Νεολαία», η «Ένωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης», ο «Θεσσαλικός Ιερός Λόχος», η «Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία», η «Λεύτερη Νέα», η «Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος» (ΟΚΝΕ), η «Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδος», και η «Φιλική Εταιρεία Νέων»................... Χρειαζόταν Κ.Δ στα χέρια των Μπολσεβίκων και μετά το 1935 που θα εφάρμοζε τον ΕΛΙΓΜΟ των Λαικών Μετώπων με την Λενινιστική γραμμή κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός για να αποσπάσουμε λαό και Νεολαία απο τον οπορτουνισμό και να ενωθεί σε ταξική βάση με ΕΑΜ και ΕΠΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ χωρίς να διαλυθεί η ΟΚΝΕ το 1943 θα έκαναν όσους ελιγμούς χρειαζόταν και στο τελείωμα του Ιμπεριαλιστικού πολέμου στην χώρα μας τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 θα διεκδικούσε την εξουσία σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Ετσι θα είχαν αποσπαστεί απο τον καπιταλισμό πολύ περισσότερες χώρες απο αυτές που αποσπάστηκαν χάρη στο κόκκινο στρατό και θα μπαίναμε στη νέα περίοδο μετά το 1945 με πολύ καλύτερο συσχετισμό. Η Διάχυση του ΚΚΕ μέσα στο ...ΕΑΜ... και στην συνέχεια στην ...ΕΔΑ.... και η απουσία της ΚΝΕ για 25 χρόνια είχαν καταστροφικά αποτελέσματα στο να μπορεί να σηκώνει κεφάλι η οπορτουνιστική 5η φάλαγγα. Αυτά μέχρι το 1991.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ..... Το βαθύτερο θεμέλιο των τραγικών εξελίξεων στην τιμή του ρεύματος είναι ακριβώς το γεγονός ότι το ρεύμα αντί για κοινωνικό αγαθό έχει γίνει εμπόρευμα, και μάλιστα χρηματιστηριακό, σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου, τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και την ευγενή χορηγία των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Η ενέργεια πρέπει να φύγει ολοκληρωτικά από την σφαίρα της εμπορευματικής παραγωγής και να γίνει ξανά δημόσιο αγαθό. Αυτό σημαίνει αγώνα για εθνικοποίηση του ενεργειακού τομέα (εθνικοποίηση της ΔΕΗ και όλων των ιδιωτικών μονάδων) χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Μόνο ένας εθνικοποιημένος τομέας ενέργειας μπορεί να εξασφαλίσει φτηνό ρεύμα για όλους, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες τεχνολογίες με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και την περιβαλλοντική ισορροπία.

      Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει πλήρη απειθαρχία στις ντιρεκτίβες και την πολιτική της ΕΕ, την ίδια την ΕΕ και μια πορεία ρήξης και αποδέσμευσης από αυτή. Αυτός ο πολιτικός στόχος, που ανακύπτει τελικά σε κάθε μικρό ή μεγάλο θέμα, δεν είναι «για το μέλλον» αλλά για το τώρα.https://prin.gr/2022/02/electricity/........... Οπορτουνιστικές τρίχες για μεταξωτές κορδέλες των Τροτσκιστών του ΝΑΡ για τον εγκλωβισμό του λαού στο καπιταλισμό. Ελεύθερη αγορά και καπιταλισμός με το ρεύμα εμπόρευμα υπάρχει και όταν ιδιοκτήτης της ΔΕΗ είναι το κράτος δηλαδή ο συλλογικός καπιταλιστής. Το ίδιο ισχύει και όταν επιστρέψουμε στον εθνικό καπιταλισμό που υπηρετούνται διαφορετικά συμφέροντα. Κοινωνικό αγαθό θα γίνει μόνο όταν φύγουμε απο την Ε.Ε με κοινωνικοποίηση ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Οι πασοκιές δεν περνάνε... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. john
      22 Φεβρουαρίου 2022 - 5:31 μ.μ.

      Όλα πάνε καλά εκεί στον Περισσο. Αρκεί να έχει κάποιος το κουράγιο να το δει. Χρόνια τώρα δεν είναι παρά ένα γραφικό μαγαζάκι που πουλάει ιστορία του χθες φουμαρα του σήμερα και εβραιικη σωτηριολογια του μέλλοντος. Δυστυχως μπορεί και εγκλωβιζει ακόμη στα σκοταδια του σημαντικό αριθμό συνειδητων αγωνιστών που λείπουν ετσι από το αριστερό κινημα. Καλή Επανασταση. http://tsak-giorgis.blogspot.com/2022/02/blog-post_573.html... Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια στο ΚΚΕ είναι τίτλος τιμής για τους Κομμουνιστές οι οποίοι δεν ανήκουμε σε κανένα οπορτουνιστικό κίνημα. Την είδαμε την αριστερή κυβέρνηση 4.5 χρόνια να σφάζει το λαό μαζί με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και τους Φασίστες στο ...Καστελόριζο. Οποτε θέλεις σε περιμένουμε στη κοινωνική συμμαχία να μας ...απεγκλωβίσεις... μέσω της ιδεολογικής πάλης και ζύμωσης. Οι Κομμουνιστές έχουμε τα κότσια.. Εσύ σίγουρα όχι... διαφορετικά σε περιμένουμε θα σου μείνει αξέχαστο... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. «Πιστεύω ότι κάθε τίμιος άνθρωπος πρέπει να είναι κομμουνιστής. Δεν μπορεί να είναι δίκαιο, δεν μπορεί να είναι ζωή το να οικονομάνε οι λίγοι και οι πολλοί να πεινάνε. Αρχίζεις και σκέφτεσαι, πώς έγινε η κοινωνία. Από τη στιγμή που υπάρχει ο άνθρωπος, μερικοί έχουν βρει τον τρόπο να κυριαρχούν, να είναι πιο δυνατοί. Αυτοί έκαναν τους νόμους, αυτοί εφεύραν την αστυνομία και το στρατό, για το έθνος λέει, αλλά δεν το έχουν για το έθνος, όλα για την τσέπη τους»

    Τίτος Βανδής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλη η πατρίδα της εργατικής τάξης των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών και άλλη των καπιταλιστών που έχουν στην ιδιοκτησία του τα βασικά συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Δεν συναντιούνται πουθενά. Τάξη απέναντι σε Τάξη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου