Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Πάλη για τον σοσιαλισμό και όχι σφαγή των λαών για τα συμφέροντα των καπιταλιστών

Ανακοινώσεις από το Κόμμα Εργασίας Αυστρίας (PdA) και την Ομοσπονδία ΚΝ Ιταλίας (FGC) για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Το Κόμμα Εργασίας Αυστρίας (PdA) σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «βλέπει με ανησυχία την κλιμάκωση της ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης για την Ουκρανία».

«Το γενικό πρόσχημα δίνεται από την ασταθή κατάσταση στην Ουκρανία, όπου ένα πραξικόπημα του 2014 επέτρεψε μια στροφή υπέρ της διατλαντικής συμμαχίας», αναφέρει, επισημαίνοντας παράλληλα τις «επακόλουθες ουκρανικές εθνικιστικές πολιτικές και την αντιρωσική καταστολή από την κυβέρνηση στο Κίεβο, που περιλάμβανε ακόμα και ρατσιστικές και φασιστικές δυνάμεις».

«Στον ιμπεριαλισμό, το υψηλότερο στάδιο του καπιταλισμού, οι κύριες δυνάμεις ανταγωνίζονται για σφαίρες επιρροής, πρόσβαση σε πρώτες ύλες, διαδρομές μεταφοράς, μερίδια αγοράς και επενδυτικές ευκαιρίες. Η συνέχιση μιας αντίστοιχης πολιτικής με άλλα μέσα είναι πόλεμος», προσθέτει το PdA και υπογραμμίζει:

«Η Ρωσική Ομοσπονδία λειτουργεί επίσης σε αυτό το σύστημα. (...) Είναι ένα ισχυρό αστικό - καπιταλιστικό κράτος με μεγάλα μονοπώλια, ιδίως στον ενεργειακό τομέα, με οικονομική ολιγαρχία, με επεκτατικές εξαγωγές κεφαλαίων, με διεθνή συμφέροντα των ιδιωτικών και κρατικών μονοπωλίων της και με σημαντική στρατιωτική ισχύ. Η Ρωσία είναι ένα ιμπεριαλιστικό κράτος. Ως εκ τούτου, ο ρωσικός ιμπεριαλισμός ανταγωνίζεται άλλα ιμπεριαλιστικά κράτη, κυρίως τις ΗΠΑ και τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα αναζητά συμμάχους όπως η Κίνα. Οταν η Ρωσία κατά καιρούς αντιτίθεται στα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο πολιτικό επίπεδο, αυτό δεν συμβαίνει για λόγους "αντιιμπεριαλιστικού" ή διεθνούς δικαίου, παρά το αντίστοιχο αποτέλεσμα, αλλά επειδή ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των ρωσικών μεγάλων επιχειρήσεων».

«Σε αυτό το πλαίσιο», συνεχίζει το PdA, «είναι σωστό και αναγκαίο να εκτεθούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως οι κύριοι παγκόσμιοι επιτιθέμενοι και να απαιτηθεί να μην ξεκινήσουν πόλεμο με τη Ρωσία. Αλλά δεν μπορεί να σημαίνει ότι στεκόμαστε πίσω από τη Ρωσία. Δεν είναι καθήκον των κομμουνιστικών κομμάτων να αποφασίζουν υπέρ μιας από τις δύο πλευρές στην ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση, είτε αυτή είναι η πιο αδύναμη είτε το υποτιθέμενο "μικρότερο κακό". Οι κομμουνιστές στρέφονται ενάντια σε κάθε ιμπεριαλισμό, ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Οσον αφορά την Αυστρία, το PdA απαιτεί: «Καμία αυστριακή συμμετοχή σε στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ! Οχι στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο αυστριακό έδαφος! Να μην υπάρχουν άδειες υπερπτήσεων! Σταματήστε όλες τις αυστριακές εξαγωγές όπλων! Καμία "οικονομική βοήθεια" για προγράμματα επανεξοπλισμού! Εξοδος της Αυστρίας από την ΕΕ και το NATΟ».

«Η Ιταλία να μείνει έξω από τα σχέδια του πολέμου»

«Η αναγνώριση των Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη ρωσική κυβέρνηση είναι ένα ακόμα βήμα στην κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στην Ουκρανία», επισημαίνει η Εθνική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικής Νεολαίας Ιταλίας (FGC).

«Τα πρώτα θύματα αυτού του ανταγωνισμού», τονίζει, «ο οποίος εδώ και χρόνια φέρνει αντιμέτωπους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη Ρωσία, είναι οι πληθυσμοί του Ντονμπάς, θύματα πόνου και στέρησης, παγιδευμένοι ανάμεσα στην επιθετικότητα της υπερεθνικιστικής ουκρανικής κυβέρνησης, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και στις στρατηγικές που παίζει η ρωσική αστική τάξη στις πλάτες τους».

Για τη σχετική ομιλία του Πούτιν, η FGC σχολιάζει ότι «επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις φιλοδοξίες των Ρώσων καπιταλιστών, περιγράφοντας τον διαχωρισμό της Ουκρανίας από τη Ρωσία ως "λάθος" και "εφεύρεση" του Λένιν και των Μπολσεβίκων - ξαναγράφει την Ιστορία σύμφωνα με τη γνωστή αντικομμουνιστική ρητορική που ορίζει ακόμα και την Οκτωβριανή Επανάσταση ως συνωμοσία της Δύσης κατά της ρωσικής αυτοκρατορικής δύναμης».

Η FGC «επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της στον αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, για τη μονομερή αποχώρηση της Ιταλίας από το ΝΑΤΟ και από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία. Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας κατά οποιασδήποτε εμπλοκής της Ιταλίας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία (...) Αυτό το έδαφος, ενάντια στον ιμπεριαλισμό του δικού μας σπιτιού, είναι το άμεσο έδαφος για κινητοποίηση αν θέλουμε να συμβάλουμε πραγματικά στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο (...) Η συμμετοχή της κυβέρνησης και μέρους των ιταλικών μονοπωλίων στους ευρωατλαντικούς ελιγμούς στην Ουκρανία υποστηρίζει τον πόλεμο, σαν να μην είχε αποδειχθεί τις τελευταίες δεκαετίες συστηματικά αβάσιμη η θρασύτατη προπαγάνδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Και καταλήγει: «Καταγγέλλουμε τις απόπειρες και τις διασταυρούμενες πιέσεις που στοχεύουν στο κομμουνιστικό κίνημα σήμερα, με στόχο να του αφαιρέσουν τον επαναστατικό του χαρακτήρα και να το μετατρέψουν σε ομάδα πίεσης υπέρ μίας από τις ανταγωνιζόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις ή τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες. Επαναλαμβάνουμε την αλληλεγγύη της Κομμουνιστικής Νεολαίας προς τους λαούς του Ντονμπάς, τον ρωσικό λαό, τον ουκρανικό λαό. (...) Υπάρχει εναλλακτική λύση στην αδελφοκτόνο σφαγή για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, και βρίσκεται ακριβώς στο αυλάκι που έσκαψε η Οκτωβριανή Επανάσταση και εναντίον του οποίου ο Πούτιν τόσο βίαια ορμά: Ο αγώνας όλων των εργαζομένων και των εκμεταλλευόμενων ενάντια στο σύστημα εκμετάλλευσης που είναι η βάση του ιμπεριαλισμού, για μια διαφορετική κοινωνία. Η πάλη για τον σοσιαλισμό είναι η πάλη του 21ου αιώνα και η μόνη εναλλακτική λύση στη βαρβαρότητα στην οποία ο καπιταλισμός απειλεί να παρασύρει τους λαούς του κόσμου. Δεν υπάρχουν τρίτοι δρόμοι».

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

 

2 σχόλια:

  1. Το φιλοναζιστικό κόμμα της Γερμανίας τάσσεται υπέρ της Ρωσικής εισβολής στην (αρκετά φιλοναζιστική) χώρα της Ουκρανίας!!!
    Δεν ξέρω αν οι ανατιμήσεις επηρέασαν και τα ναρκωτικά!!!
    Γιώργος Ζάρρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.facebook.com/photo?fbid=4747679505286756&set=gm.4714579535315274

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου