Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Στην πρώτη γραμμή των ευρωατλαντικών σχεδιασμών και στην Ουκρανία

  • Στο ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Ρώσος πρέσβης με βάση ευρωΝΑΤΟικές οδηγίες
  • «Παρών» και στη στρατιωτική κλιμάκωση, με βάση και την κατάπτυστη Συμφωνία με τις ΗΠΑ
Στο ελληνικό ΥΠΕΞ κλήθηκε χτες ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Α. Μάσλοφ, στο πλαίσιο απόφασης που πάρθηκε προχτές βράδυ στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, να κληθούν οι πρέσβεις που υπηρετούν στις πρωτεύουσες των 27 κρατών - μελών για να τους γίνουν «παρατηρήσεις» και «συστάσεις» για τις κινήσεις της ρωσικής πλευράς στην Ανατ. Ουκρανία. Τη δουλειά αυτή ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Θ. Δεμίρης.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου, σε ενημέρωση δημοσιογράφων, επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης «υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» και κατά της «κατάφωρης παραβίασης θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ». Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα ως μέλος των ΝΑΤΟ και ΕΕ «σέβεται και εφαρμόζει το σύνολο των συμβατικών υποχρεώσεών της», αν και αυτό, όπως έσπευσε να συμπληρώσει, δήθεν δεν εμποδίζει την ανάπτυξη σχέσεων με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ και καθώς το εύρος των συνόρων των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις οποίες αναγνώρισε η Ρωσία, παραμένει «αδιευκρίνιστο» και κατά την ίδια είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιλαμβάνει τη Μαριούπολη και την ευρύτερη περιοχή, δηλαδή μια ζώνη όπου ζουν έως και 120.000 ομογενείς, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ αντέκρουσε μια τέτοια προοπτική, λέγοντας πως η πόλη ανήκει στην Ανατολική Ουκρανία.

Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι στο ΥΠΕΞ, σε συνεργασία με άλλα, συναρμόδια υπουργεία, έχουν καταστρωθεί σχέδια για «αποχώρηση» (βλ. εκκένωση) πληθυσμού και μεταφοράς του σε ασφαλή σημεία, αν οξυνθεί η κρίση, σχέδια που αναπροσαρμόζονται, όπως είπε, με βάση τις συνθήκες που επικρατούν ανά πάσα στιγμή επί του πεδίου. Ισχυρίστηκε ότι σε αυτήν τη φάση μια τέτοια επιχείρηση θα αφορά πρωτίστως όσους έχουν ελληνικό διαβατήριο ή ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, τους οποίους υπολόγισε σε περίπου 2.000 άτομα, λέγοντας ότι προς το παρόν ενδιαφέρον αποχώρησης έχουν εκδηλώσει μόνο ορισμένες δεκάδες.

Σημειωτέον, την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μεταβαίνει στο Κιργιστάν, την Παρασκευή 4/3 υποδέχεται στην Αθήνα τον Αρμένιο ομόλογό του, ενώ αργότερα μέσα στον Μάρτη αναμένεται και ο ομόλογός του της Γεωργίας, στην διεύρυνση των ευρωατλαντικού προσανατολισμού επαφών και συνεννοήσεων με παράγοντες πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας χτες στον τ/σ «ΣΚΑΪ» είπε ότι «πρέπει να υπάρχει σκληρή απάντηση (σ.σ. από πλευράς ΕΕ) απέναντι στα φαινόμενα αναθεωρητισμού και επαναχάραξης συνόρων και πρέπει να είναι ακριβό το τίμημα σε οποιονδήποτε θελήσει να μιμηθεί τέτοιου είδους συμπεριφορές στο μέλλον», επιχειρώντας και πάλι να παρουσιάσει εκ μέρους της κυβέρνησης την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ως υποτιθέμενη «ασπίδα» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, η οποία βέβαια τροφοδοτείται ακριβώς από τέτοιους σχεδιασμούς. Εσπευσε βέβαια να προσθέσει ότι Ρωσία και Τουρκία αποτελούν διαφορετικές περιπτώσεις, με διαφορετικές πολιτικές στοχεύσεις και διαφορετικό πλαίσιο σχέσεων με τη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μακρά περίοδο αστάθειας».

Ελικόπτερα από τον Βόλο κόντρα στη Ρωσία

Στο μεταξύ δώδεκα επιθετικά ελικόπτερα των Αμερικανών που σταθμεύουν σήμερα στο Στεφανοβικειο στο πλαίσιο της συμφωνίας για τις βάσεις, φεύγουν αύριο για Πολωνία απέναντι στη Ρωσία, αποτυπώνοντας και έτσι το πραγματικό περιεχόμενο των κατάπτυστων συμφωνιών με τις ΗΠΑ που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και στόχο των ανταγωνιστών.

Την ανακοίνωση έκανε και επισήμως χθες ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Φυσικά ο πρέσβης εξήρε και το ρόλο της Αλεξανδρούπολης και Σούδας στους σχεδιασμούς των Αμερικανών για προώθηση, υποστήριξη, ανάπτυξη δυνάμεών τους στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα.

Στο μεταξύ σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, χτες ιπτάμενο ραντάρ τύπου EMB-145 AEW&C με κωδικό OURAN31 απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ελευσίνας και ανοίχτηκε στο Ιόνιο, ενδεχομένως στο πλαίσιο της «Dynamic Manta», μίας από τις δύο μεγάλες ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου που διεξάγονται κάθε χρόνο από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (MARCOM).

Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, η ελληνική συμμετοχή στη ΝΑΤΟική άσκηση συνίσταται στη φρεγάτα «Αιγαίον», στο υποβρύχιο «Ματρώζος», σε αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων P-3B και σε 2 επιτελείς στο αρχηγείο της MARCOM.

Ειδικά η πτήση του ιπτάμενου ραντάρ από την Ελευσίνα επί της ουσίας επιβεβαιώνει ότι οι αναπτύξεις αυτές έχουν να κάνουν και με την ανάγκη των ΝΑΤΟικών για επιτήρηση από αέρος του πανίσχυρου ρωσικού καταδρομικού «Ουστίνοφ» και του στολίσκου συνοδείας του, που αυτό το διάστημα κινείται στη ζώνη από Ιόνιο έως Κύπρο.

3 σχόλια:

  1. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/diethni/2881-giati-o-poytin-patise-to-koumpi-anadimosiefsi Τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι οι Μανιαδάκηδες κάτω απο την σημαία του Ρώσικου Ιμπεριαλισμού. ...ΑΞΙΟΙ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://iskra.gr/%ce%bf%cf%85%ce%ba%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%b4%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%ce%af%cf%83%ce%b5%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83/ Η απόλυτη δικαίωση των θέσεων του ΚΚΕ για τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ας Σκούζει όσο θέλει ο οπορτουνιστικός συρφετός. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. ....http://tsak-giorgis.blogspot.com/2022/02/blog-post_452.htmlΤην δεδομένη στιγμή και στην δοσμένη συγκυρία που μιλάμε, κάνοντας ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης τα καθήκοντα που πέφτουν στους κομμουνιστές και τους λαϊκούς αγωνιστές της Ελλάδας για να οργανωθεί η πάλη σε αντιιμπεριαλιστικό- αντιπολεμικό- αντιφασιστικό και ταξικό επίπεδο στον τόπο μας είναι συγκεκριμένα και πολύ απαιτητικά.

      Σαν κομμουνιστές και λαϊκοί αγωνιστές που ζούμε και εργαζόμαστε στην Ελλάδα πρέπει να στοχοποιήσουμε την ιμπεριαλιστική εξάρτηση από τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό, την ντόπια εξαρτημένη ολιγαρχία και την αμερικανόδουλη κυβέρνηση του τόπου μας.

      Η μόνη απάντηση βρίσκεται στο ξέσπασμα ενός πλατιού αντι ιμπεριαλιστικού- αντιπολεμικού- αντιφασιστικού και ταξικού- λαϊκού κινήματος που να απαιτήσει να αναγνωριστούν οι Λαϊκές Δημοκρατίες από το Ελληνικό Αστικό Κράτος, να υποχωρήσει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός οριστικά από την επιδίωξή του για είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, να μην υπάρξει καμιά συμμετοχή της Χώρας μας σε οποιαδήποτε αμερικανονατοϊκή και ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική επέμβαση και να αρθούν άμεσα οι οικονομικές κυρώσεις τις οποίες θα φορτωθεί η εργατική τάξη και ο λαός μας............. Τρικυμία στο κρανίο του οπορτουνισμού μπούρδες και παπάτζες για ...αποικία εξάρτηση υποτέλεια.... κάτω απο την σημαία του Ρώσικου Ιμπεριαλισμού. Οπορτουνιστική 5η φάλαγγα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου