Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Στο μάτι του κυκλώνα οδηγεί η εμπλοκή

  • Σταθερή η «αξιοποίηση» των αμερικανοΝΑΤΟικών υποδομών στη χώρα απέναντι στη Ρωσία
  • Συγκέντρωση τεράστιων δυνάμεων και στη θάλασσα γύρω από την Ελλάδα
Συνεχίζονται απρόσκοπτα οι υπηρεσίες της κυβέρνησης στον ευρωατλαντικό άξονα και στην ανάπτυξή δυνάμεών του στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής του με τη Ρωσία, με τα πολεμικά «σύννεφα» να μαζεύονται επικίνδυνα.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία κατασκοπευτικό αεροσκάφος της USAF, τύπου RC-135V, με τον κωδικό «HOMER», απογειώνεται από τη Σούδα για αποστολές επιτήρησης των κινήσεων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα.

Επίσης, το αντιτορπιλικό του αμερικανικού Ναυτικού «Gravely» είχε δέσει τις προηγούμενες μέρες στη Σούδα. Είναι ενταγμένο στη δύναμη κρούσης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Truman» που πλέει στην Αδριατική.

Εξάλλου, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» πλέει νότια της Κύπρου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, νότια της Κρήτης έχει πάρει θέση ρωσικό καταδρομικό, οπλισμένο με πυραύλους «Basalt», κατά αεροπλανοφόρων. Επιτηρείται από αμερικανικό καταδρομικό που πλέει δυτικά της Κρήτης.

Την ίδια ώρα θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τον θάνατο δύο Ελλήνων ομογενών και τον τραυματισμό άλλων δύο από πυρά Ουκρανών στρατιωτών.

Και ενώ αναμένονταν άμεσα πλήρεις εξηγήσεις τόσο από την oυκρανική όσο και την ελληνική κυβέρνηση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη αυτό το τραγικό περιστατικό, χτες διπλωματικές πηγές στην Αθήνα παρέπεμπαν σε ...δημοσίευμα των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ επιβεβαίωνε ότι τα θύματα ήταν μέλη της ελληνικής κοινότητας που ζει στο νότιο τμήμα του Ντονμπάς, κοντά στη Μαριούπολη, αλλά η σχετική ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας δεν έκανε σαφές αν οι θύτες είναι στρατιώτες, παρά μόνο ότι ειδικοί ερευνητές του στρατού ερευνούν το περιστατικό...

Ακολούθησε βέβαια, για το τυπικό, διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ στον πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα Sergii Shutenko, ο οποίος επέμεινε ότι «δεν υπήρχε κανένα πολιτικό ή εθνοτικό κίνητρο» και ότι «το περιστατικό αφορά έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου». Ο ίδιος είπε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπήρξαν δύο νεκροί Ουκρανοί πολίτες, ο ένας εκ των οποίων ήταν Ελληνας ομογενής, καθώς και δύο βαριά τραυματισμένοι, αμφότεροι ομογενείς.

Αναβαθμίζεται η συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο

Υπογράφτηκε χτες στην Αθηνα το «Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας» (ΠΑΣ) Ελλάδας - Ισραήλ» (Defence Cooperation Program) για το 2022, βαθαίνοντας παραπέρα τη στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο.

Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, συμμετοχή εκπαιδευομένων σε εθνικές - διακλαδικές σχολές και πολυεθνικά σχολεία, καθώς και σε σεμινάρια, ανταλλαγή εκπαιδευτών, επιτελικές συναντήσεις και συνομιλίες επί θεμάτων «αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

«Η υπογραφή του εν λόγω Προγράμματος επιβεβαιώνει την εξελισσόμενη στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ και εμβαθύνει περαιτέρω τους ισχυρούς δεσμούς και την διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεών τους, ενισχύοντας παράλληλα τον ρόλο των δύο Χωρών στις κοινές τους προσπάθειες για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής», αναφέρεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ δινοντας και το ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που θέλουν να παίξουν οι αστικές τάξεις των δύο χωρών στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, υπογράφτηκε και το «Κοινό Σχέδιο Δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ» για το 2022. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την συμμετοχή μέσων και προσωπικού μέσων σε κοινές και εθνικές ασκήσεις, συνεργασία στον τομέα της κυβερνοάμυνας, ανταλλαγή επισκέψεων σε Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), επιτελικές συναντήσεις σε επίπεδο Κλάδων των ΕΔ, συνεκπαιδεύσεις Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και τμημάτων Ερευνας και Διάσωσης, καθώς και συνεργασία σε επίπεδο Σχολών Εθνικής Αμυνας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου