Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Στη Σερβία με πυξίδα τα ΝΑΤΟικά σχέδια και τις μπίζνες της αστικής τάξης

 
Επίσκεψη στη Σερβία πραγματοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης όπου σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Αλ. Βούτσιτς, επανέλαβε την προσήλωση της Αθήνας στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών για την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Χαρακτηριστικά στις κοινές τους δηλώσεις ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θέλει να δει όλες της χώρες της περιοχής στην «ευρωπαϊκή οικογένεια», ως «επείγουσα προϋπόθεση για τη σταθερότητα στη βαλκανική χερσόνησο».

Μπρος, εξάλλου, σε σενάρια ότι υπό τις «προτροπές» των ΗΠΑ η ελληνική κυβέρνηση δρομολογεί αναγνώριση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσόβου, ο Σέρβος πρόεδρος έσπευσε να ζητήσει δημόσια από τον Ελληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει η Ελλάδα «την υποστήριξη της εδαφικής κυριαρχίας της Σερβίας, όπως θα κάνει και η Σερβία από την πλευρά της για την Ελλάδα». Επέμεινε, εξάλλου, ότι η Σερβία θέλει μια «συμβιβαστική λύση» και όχι συγκρούσεις.

Απαντώντας ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η στάση της Αθήνας «παραμένει αμετάβλητη, αλλά θέλουμε να δούμε βελτίωση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας», όπως είπε, στο πλαίσιο βέβαια που ορίζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Παραπέρα, η συζήτηση εστίασε και στις διμερείς μπίζνες σε τομείς όπως η Ενέργεια, η Διασυνδεσιμότητα της, με την ελληνική κυβέρνηση να βάζει στόχο - όπως το περιέγραψε ξανά  ο Κυρ. Μητσοτάκης - να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την ευρωπαϊκή αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου