Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Στο «κόκκινο» η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία

Ρωσόφωνοι εγκαταλείπουν την ανατολική Ουκρανία και κατευθύνονται στην Ρωσία
 
Σκηνικό πολέμου επικρατεί στην Ανατολική Ουκρανία, απειλώντας να δώσει το έναυσμα για μια γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, στην οποία μαίνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με την Ρωσία.

Οι προετοιμασίες του πολέμου περιλαμβάνουν κατηγορίες περί προβοκάτσιας και αναζήτησης προσχημάτων για εισβολή, καθώς ο «πόλεμος» της προπαγάνδας συμπληρώνει την συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων.

Οι αρχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, που ελέγχονται από τους ρωσόφωνους, κατηγορούν τον Ουκρανικό στρατό ότι έχει εξαπολύσει επίθεση, σφυροκοπώντας την περιοχή με βολές του πυροβολικού.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι στην Ντονέτσκ, την μεγαλύτερη πόλη της ομώνυμης επαρχίας, όλο το βράδυ ακούγονταν εκρήξεις οβίδων, καθώς το Κίεβο χρησιμοποιεί βαριά πυροβόλα.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία. Οι δυνάμεις του ευρωατλαντισμού κατηγορούν τη Ρωσία ότι αναζητά προσχήματα για να εισβάλει στην Ουκρανία, ενώ η Μόσχα επικρίνει τις «δυτικές» χώρες ότι στηρίζουν τις πολεμικές επιχειρήσεις του Ουκρανικού στρατού κατά των ρωσόφωνων. 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, καταδίκασε τη χρήση βαρέος οπλισμού και τον βομβαρδισμό περιοχών όπου ζουν άμαχοι, στην ανατολική Ουκρανία, καλώντας την Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση «με μια ουσιαστική απόσυρση δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας».


Στα ύψη η ένταση, οι κατηγορίες και οι διπλωματικές αντεγκλήσεις καθώς στήνεται το σκηνικό πολέμου

Κλιμακώνεται η ένταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι εκατέρωθεν καταγγελίες για στρατιωτική δράση ανεβάζουν στα ύψη το θερμόμετρο, την ώρα που ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία έχουν επιδοθεί σε διπλωματικές αντεγκλήσεις, συντηρώντας το πολεμικό κλίμα.

Την ίδια ώρα, η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας ξεκίνησε σήμερα έρευνα σχετικά με αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι ένα ουκρανικό βλήμα εξερράγη στην περιοχή Ροστόφ της Ρωσίας περίπου 1 χιλιόμετρο από τα σύνορα, ανέφερε η υπηρεσία στον ιστότοπό της.

Αναφορές για το περιστατικό μετέδωσαν νωρίτερα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων RIA και TASS, τα οποία επικαλέστηκαν ανώνυμη πηγή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Για παραβιάσεις της εκεχειρίας αλληλοκατηγορούνται Κίεβο και ρωσόφωνοι στο Ντονμπάς

Στα ύψη παραμένει η ένταση στο Ντονμπάς με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς σήμερα. Σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής 70 παραβιάσεις, στις 60 εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν «όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ». Ως αποτέλεσμα, δύο Ουκρανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν θανάσιμα και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν. Ο Ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι «ελέγχει την κατάσταση και απαντά καταλλήλως στις πιθανές απειλές του εχθρού».

Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με τις αυτονομιστικές αρ4χές του Λουγκάνσκ, τις τελευταίες 24 ώρες οι Ουκρανοί στρατιώτες παραβίασαν 31 φορές την εκεχειρία και βομβάρδισαν 16 οικισμούς.

Οβίδες όλμου έπεσαν σήμερα κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντένις Μοναστίρσκι, ο οποίος πραγματοποιούσε περιοδεία στη γραμμή του μετώπου,σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το επεισόδιο αυτό, από το οποίο δεν τραυματίστηκε κανείς, σημειώθηκε κοντά στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου ο υπουργός πραγματοποιούσε περιοδεία, συνοδευόμενος από Ουκρανούς βουλευτές. Οι οβίδες εξερράγησαν τη στιγμή που ο Μοναστίρσκι έφευγε από τις τάφρους που χωρίζουν τις ουκρανικές δυνάμεις από τους αυτονομιστές, αφού προηγουμένως παραχώρησε συνέντευξη στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ασκήσεις πυρηνικών υπό την επίβλεψη Πούτιν - Λουκασένκο 
 
Πηγή: Associated Press

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέβλεψε σήμερα ασκήσεις με πυρηνικά όπλα από το κέντρο επιχειρήσεων στο Κρεμλίνο μαζί με τον στενό σύμμαχό του, τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Ρώσου προέδρου.

Η Ρωσία έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ θαλάσσιους και χερσαίους στόχους στο πλαίσιο στρατηγικών πυρηνικών ασκήσεων που επέβλεψαν οι δύο άνδρες. Οι ετήσιες ασκήσεις περιελάμβαναν εκτοξεύσεις των υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και Tsirkon και ορισμένων άλλων όπλων, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Συνεχίζεται η συγκέντρωση στρατιωτών στην ανατολική Ευρώπη
 
Πηγή: Associated Press

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ, αξιοποιώντας την «ουκρανική κρίση» και συντηρώντας σταθερά το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής, έχουν συνάψει και επιταχύνει συμφωνίες πώλησης εξοπλισμών και αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρώπης.

Ενδεικτικά, οι ΗΠΑ μετέφεραν πρόσφατα 4.700 επιπλέον στρατιώτες από τη Βόρεια Καρολίνα και τη Γερμανία στην Πολωνία, όπου δεν υπάρχει ακόμη μόνιμη αμερικανική στρατιωτική βάση. Αυτοί έρχονται να προστεθούν στους 4.500 Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν σταθμεύσει στη χώρα εδώ και καιρό.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ εντείνει συνεχώς την στρατιωτική του παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη. Την Πέμπτη Αμερικανοί στρατιώτες έφτασαν στη Σλοβακία για να συμμετάσχουν στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ «Saber Strike 22» (5 - 10 Μάρτη).

Τρία γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη «Eurofighter» έφτασαν σε αεροπορική βάση στην ανατολική Ρουμανία. Μαζί με ιταλικές και ρουμανικές δυνάμεις, θα ενισχύσουν τις αποστολές επιτήρησης τις επόμενες τρεις βδομάδες. Θα σταθμεύσουν σε αεροπορική βάση στη Μαύρη Θάλασσα, όπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν πρόσφατα από τη Γερμανία.

Παράλληλα, Μετά από αίτημα της κυβέρνησης της Ουκρανίας για επείγουσα βοήθεια λόγω της απειλής περαιτέρω κλιμάκωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζει την παράδοση βασικών προμηθειών για την υποστήριξη του άμαχου πληθυσμού μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Διπλωματικές αντεγκλήσεις

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται τα παζάρια και οι διπλωματικές αντεγκλήσεις πάντα στο πφόντο της οξυνσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δήλωση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς περί «γελοίων» ισχυρισμών του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν για γενοκτονία στην περιοχή του Ντονμπάς.

Η δήλωση του καγκελάριου είναι απαράδεκτη. «Δεν είναι δουλειά των γερμανών ηγετών να αστειεύονται για θέματα γενοκτονίας», ανέφερε ο Σ. Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Νωρίτερα σήμερα ο Ολ. Σολτς, μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, δήλωσε ότι πάντα τονίζει στον Πρόεδρο Πούτιν ότι ούτε η ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ είναι επιθετικές συμμαχίες. «Εκείνος φέρνει ως αντεπιχείρημα την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά του εξηγώ ότι εκεί έπρεπε να σταματήσει μια γενοκτονία. Είναι γελοίο να ισχυρίζεται κανείς ότι στο Ντονμπάς γίνεται γενοκτονία», ανέφερε ο καγκελάριος.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να σταματήσει να προετοιμάζει επίθεση στην Ουκρανία, διαφορετικά θα υποστεί σκληρές επιπτώσεις. «Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να κάνει πίσω η Ρωσία, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να ξεκινήσει να συμμετέχει σε διπλωματικές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους ώστε να βρεθεί μια πολιτική λύση», ισχυρίστηκε.

Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ερωτηθείς αν συμφωνεί με την εκτίμηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει να εισβάλει.

«Προετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανό σενάριο», είπε ο Κουλέμπα από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Όπως είπε ο Κουλέμπα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν στη Διάσκεψη, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ θα καταβάλλουν κάθε διπλωματική προσπάθεια για να προστατεύσουν την Ουκρανία.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

4 σχόλια:

  1. ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

    Η πρώτη απόπειρα να δοθεί διέξοδος προς το συμφέρον της εργατικής τάξης σε έναν πόλεμο ανάμεσα σε αντιμαχόμενες αστικές τάξεις υπήρξε η Παρισινή Κομμούνα στις συνθήκες του Γαλλοπρωσικού πολέμου. Ο Μαρξ κριτίκαρε τις πατριωτικές αυταπάτες των Γάλλων εργατών που εκφράστηκαν με το σύνθημα της «υπεράσπισης της πατρίδας» και δεν τους επέτρεψαν να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στον πόλεμο του 1870-1871 και στον πόλεμο για την υπεράσπιση της αστικής επανάστασης απέναντι στη στρατιωτική επέμβαση των ενωμένων αντιδραστικών και απολυταρχικών δυνάμεων της Ευρώπης στη Γαλλική Επανάσταση του 1789.

    Τέσσερις δεκαετίες αργότερα ο Λένιν ανέδειξε ότι σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σε έναν πόλεμο που διοικεί η αστική τάξη, η εργατική τάξη, σε οποιαδήποτε χώρα κι αν βρίσκεται, δεν έχει κανένα όφελος, δεν μπορεί να προσδοκά τίποτα από τη νίκη της μιας ή της άλλης πλευράς και δεν έχει κανένα λόγο να «διαλέξει» ιμπεριαλιστή: «Το πρόβλημα “ποιας πλευράς πρέπει να εύχεται κανείς πιο πολύ την επιτυχία” ισοδυναμεί με το πρόβλημα, “ποιας αστικής τάξης πρέπει να εύχεται κανείς πιο πολύ την επιτυχία”. […] Ο Μαρξ έλυσε το γνωστό πρόβλημα τότε (σ.σ. το 1859) που υπήρχαν -και όχι μόνο υπήρχαν, μα και βρίσκονταν στο προσκήνιο του ιστορικού προτσές στα σπουδαιότερα κράτη της Ευρώπης- αναμφισβήτητα προοδευτικά αστικά κινήματα. Στις μέρες μας θα ήταν γελοίο και να σκεφτεί κανείς για προοδευτική αστική τάξη και για προοδευτικό αστικό κίνημα […] Η παλιά αστική “δημοκρατία” αυτών των κεντρικών και σπουδαιότατων μεγάλων κρατών έγινε αντιδραστική»15.

    Η τοποθέτηση των κομμουνιστών απέναντι σε κάθε πόλεμο γίνεται προσδιορίζοντας το χαρακτήρα, το σκοπό του: «Εμείς, οι μαρξιστές, δεν συγκαταλεγόμαστε στους απόλυτους αντιπάλους κάθε πολέμου. Εμείς λέμε: σκοπός μας είναι να πετύχουμε το σοσιαλιστικό κοινωνικό σύστημα που, εξαλείφοντας τη διαίρεση της ανθρωπότητας σε τάξεις, εξαλείφοντας κάθε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και έθνους από έθνος, θα εξαλείψει αναπόφευκτα κάθε δυνατότητα πολέμου γενικά»16.

    Οι κομμουνιστές υποστηρίζουν τη διεξαγωγή επαναστατικών πολέμων, ταξικών πολέμων ενάντια στην αστική τάξη της κάθε χώρας, όπως ήταν η Οκτωβριανή Επανάσταση το 1917, ο αγώνας του ΔΣΕ το 1946-1949 στην Ελλάδα, σοσιαλιστικές επαναστάσεις στον 20ό αιώνα.

    Ο Λένιν συνδέει τη διαμόρφωση συνθηκών επαναστατικής κατάστασης με την εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αναφερόμενος στις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί τον Ιούνη του 1915, σχεδόν ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου: «Η πολιτική κρίση είναι πραγματικότητα: καμιά κυβέρνηση δεν είναι σίγουρη για την επαύριο, καμιά κυβέρνηση δεν είναι απαλλαγμένη από τον κίνδυνο δημοσιονομικής χρεοκοπίας, από τον κίνδυνο απώλειας εδαφών, από τον κίνδυνο να την διώξουν από την δική της χώρα (όπως έδιωξαν την κυβέρνηση του Βελγίου). Ολες οι κυβερνήσεις ζουν πάνω σε ένα ηφαίστειο, όλες κάνουν οι ίδιες έκκληση στην αυτενέργεια και τον ηρωισμό των μαζών. Ολόκληρο το πολιτικό καθεστώς της Ευρώπης έχει κλονιστεί και κανένας ασφαλώς δε θ’ αρνηθεί ότι μπήκαμε […] σε εποχή μεγάλων πολιτικών κλονισμών»17.

    Απαντώντας στις αιτιάσεις των οπορτουνιστών της Β΄ Διεθνούς ότι δεν επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση του Συνεδρίου της Βασιλείας (1912) για διαμόρφωση επαναστατικής κατάστασης, αφού οι κυβερνήσεις εμφανίζονταν ισχυρές στις αρχές του πολέμου, ο Λένιν σημείωνε ότι ποτέ οι κυβερνήσεις, οι κυρίαρχες τάξεις των διάφορων κρατών δεν έχουν τόσο ανάγκη τη συναίνεση των εργαζόμενων μαζών (την «ειρηνική υποταγή τους») όσο τον καιρό του πολέμου. Επισήμαινε επίσης ότι αν στην αρχή του πολέμου «ιδιαίτερα σε μια χώρα που περιμένει γρήγορη νίκη, η κυβέρνηση φαίνεται παντοδύναμη, κανένας ποτέ και πουθενά στον κόσμο δεν σύνδεσε την αναμονή επαναστατικής κατάστασης αποκλειστικά με τη στιγμή της έναρξης του πολέμου και πολύ περισσότερο δεν ταύτισε το φαινομενικό με το πραγματικό»18. https://gkagkarin.blogspot.com/2022/02/blog-post_66. html?showComment=1645124669917#c8018973197542419639 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Ρώσοι στοχοποίησαν με βαλλιστικούς πυραύλους τις βάσεις σε Σούδα-Ιντσιρλίκ και Νατοϊκά αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο;
    Mεγάλος Κίνδυνος για τον λαό μας-Καμιά Εμπλοκή της Ελλάδας-Να κλείσουν οι Βάσεις

    https://diktiospartakos.blogspot.com/2022/02/blog-post_986.html

    ΥΣ Με κάθε επιφύλαξη για το άρθρο ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας κρατήσουμε τον τίτλο "Οι Ρώσοι στοχοποίησαν με βαλλιστικούς πυραύλους τις βάσεις σε Σούδα"
      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    2. Οι Ρώσοι Ιμπεριαλιστές στοχοποίησαν με πυραύλους τις βάσεις των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών στην Σούδα που χρησιμοποιεί και ο ελληνικός ιμπεριαλισμός σαν σύμμαχος για να αναβαθμίσει την θέση του στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Χρειάζεται ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας για το δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει χωρίς να χρειάζεται να είναι κομμουνιστής. Μέσα στον αγώνα και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση όλοι θα αντιληφθούν πως όσο θα υπάρχει καπιταλισμός θα υπάρχει πόλεμος δεν εγκλωβιζόμαστε στον καπιταλισμό στοχεύοντας στην ανατροπή της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου