Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Ολοι στους δρόμους ενάντια στην ακρίβεια, για την προστασία της δουλειάς και της υγείας μας!


ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 26 ΦΛΕΒΑΡΗ

Στα χέρια του λαού η υπόθεση!

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για το μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 12 μ., στο Σύνταγμα, με τις δυνατότητες που προδιαγράφουν τα πάνω από 250 εργατικά συνδικάτα, σύλλογοι και μαζικοί φορείς που συντονίζουν τη δράση τους να δείχνουν ότι μπορεί η μέρα εκείνη, οπότε συμπληρώνονται δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα μας, να αποτελέσει σταθμό για την κλιμάκωση της εργατικής - λαϊκής πάλης.

«Να βουλιάξει η Αθήνα!»: Με τον στόχο αυτό οι εκατοντάδες φορείς συντονίζουν τη δράση τους και ανεβάζουν ρυθμούς για να ακουστεί ένα βροντερό «Ως εδώ! Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας!». «Ως εδώ με την ακρίβεια, τα διαλυμένα νοσοκομεία, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα», τη ζοφερή δηλαδή πραγματικότητα που διαμορφώνεται από την πολιτική θωράκισης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, τσακίζοντας τη ζωή του εργατόκοσμου, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων και της νεολαίας.

Οι εκατοντάδες αποφάσεις συμμετοχής, η πλούσια δραστηριότητα, οι πρωτοβουλίες των σωματείων και των άλλων φορέων, οι έντονες αγωνιστικές διεργασίες που είναι σε εξέλιξη σε μια σειρά από μεγάλους κλάδους και χώρους δουλειάς στρατηγικής σημασίας φανερώνουν κάθε μέρα και νέες δυνατότητες για να βρει αγωνιστική διέξοδο η όλο και μεγαλύτερη λαϊκή δυσαρέσκεια. Για να μην περάσουν η μοιρολατρία που καλλιεργεί η κυβέρνηση, οι συστάσεις για «υπομονή μέχρι να περάσει η μπόρα». Για να βρει τοίχο η προσπάθεια που κάνει η σοσιαλδημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, να ξαναζεστάνει χρεοκοπημένες αυταπάτες, να αναμένει ο λαός την επόμενη κυβερνητική εναλλαγή για να κερδίζουν χρόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι και να ξεδιπλώνουν την επίθεσή τους, στηριγμένοι στο αντεργατικό οπλοστάσιο όλων των κυβερνήσεων.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κορυφωθεί η προσπάθεια, ώστε το κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο να φτάσει παντού: Σε κάθε σωματείο, σε κάθε σύλλογο, να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, να μην υπάρχει κλάδος και χώρος δουλειάς, συνοικία που να μη συζητηθεί το συλλαλητήριο. Από τη λίστα συμμετοχών (βλ. σελ. 4 - 5) αποδεικνύεται ότι αυτό το κάλεσμα μπορεί να φτάσει ακόμα πιο πλατιά, σε εργατικά συνδικάτα, συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, φοιτητικούς συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα, άλλες οργανώσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς.

Ιδιαίτερο τόνο με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο δίνουν εργάτες από βιομηχανικούς κλάδους και χώρους που βρίσκονται στο επίκεντρο της σφοδρής αντεργατικής επίθεσης: Από τη ΛΑΡΚΟ, αλλά και από τα «Πετρέλαια Καβάλας», όπου δίνουν μάχη για τις θέσεις εργασίας και δέχονται απανωτά κύματα απολύσεων και διώξεων. Επίσης, από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στον Πειραιά, όπου οι εργασίες σταματούν κατ' εντολή του ΟΛΠ (COSCO), με τους εργάτες να μένουν ξεκρέμαστοι για τα επόμενα χρόνια. Ακόμα, οι οικοδόμοι που ετοιμάζονται για πανοικοδομική απεργία, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ.

Οικοδόμοι: Διαδηλώνουμε στις 26 Φλεβάρη, ετοιμαζόμαστε για πανοικοδομική απεργία

«Βγαίνουμε μπροστά και καταθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις για να βουλιάξει το Σύνταγμα στις 26 Φλεβάρη προετοιμάζοντας τον κλάδο μας για νέα, δυναμική, πανελλαδική, πανοικοδομική απεργία στις 16 Μάρτη. Διεκδικούμε κλαδική ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα, βελτίωση συνολικά των όρων και των συνθηκών εργασίας, ενάντια στην πολιτική που διαχρονικά ακολουθείται για λογαριασμό των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων, "σαρώνοντας" το εισόδημά μας», τονίζει ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Οπως εξηγεί, «πάνω από 10 δισ. ετοιμάζονται να "μασουλήσουν" οι κατασκευαστικοί όμιλοι μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ την ίδια στιγμή οι οικοδόμοι, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, βιώνουν στο πετσί τους την ακρίβεια από τις ανατιμήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, τιμολόγια του ρεύματος, φυσικό αέριο, καύσιμα κ.τ.λ. Από τη μια, οι οικοδόμοι να σηκώνουμε μεγαθήρια και, από την άλλη, να πληρώνουμε πανάκριβα ενοίκια για μια "τρύπα" ή να κινδυνεύουμε να χάσουμε το σπίτι από τα κοράκια τους τραπεζίτες. Δεν ανεχόμαστε να στήνεται χορός εκατομμυρίων στο σβέρκο μας για να κονομάνε τ' αφεντικά κι εμείς να δουλεύουμε με εξαντλητικά ωράρια, με νόμο να επιδιώκουν να καταργήσουν ακόμη και την κυριακάτικη αργία και όλα αυτά με μισθούς και μεροκάματα που με το ζόρι μας βγάζουν το πρώτο δεκαήμερο του μήνα». «Την τελευταία λέξη θα την πουν οι εργαζόμενοι. Ηδη στο εργοτάξιο της νέας γραμμής του μετρό βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις για αυξήσεις», αναφέρει.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως εξηγεί, το Συνδικάτο έχει ριχτεί στη μάχη για την προετοιμασία της συμμετοχής του στο συλλαλητήριο: «Με Γενικές Συνελεύσεις σε δεκάδες εργοτάξια και γιαπιά επιδιώκουμε να σημάνει συναγερμός στον κλάδο, το Σάββατο να μη δουλέψει κανείς, να ακουστεί δυνατά η φωνή μας στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα, σε όλη την Αττική, σε όλη τη χώρα. Οι μεγάλοι αγώνες που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα σε ΛΑΡΚΟ, COSCO, "Πετρέλαια Καβάλας" κ.α. δείχνουν τον δρόμο και απ' αυτόν τον δρόμο οι οικοδόμοι δεν λείπουν ποτέ, αυτό θα πράξουμε και τώρα και στο μέλλον. Αυτόν τον αγώνα που αφορά την ίδια τη ζωή μας πρέπει και θα τον πάμε μέχρι το τέλος».

Απεργούν την Τρίτη οι μεταλλεργάτες

Τη δική τους μάχη δίνουν οι μεταλλεργάτες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που ετοιμάζονται για απεργία την Τρίτη 22 Φλεβάρη, αντιδρώντας στους σχεδιασμούς του ΟΛΠ (COSCO) να κλείσει τη Ζώνη. «Με το "master plan", η COSCO θέλει να κλείσει τη Ζώνη για εκσυγχρονισμό. Είχαμε πει ο εκσυγχρονισμός στις προβλήτες να γίνει σταδιακά για να μη χάσουμε τις δουλειές μας. Ομως, τώρα ετοιμάζεται να βάλει συρματοπλέγματα παντού. Θα απαντήσουμε με απεργία στις 22 Φλεβάρη. Δεν θα επιτρέψουμε τέτοια παιχνίδια με το μεροκάματό μας», σημειώνει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Ακης Αντωνίου. Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη ζωή των εργατών. Οπως αναφέρει ο ίδιος, «το εισόδημα των μεταλλεργατών λεηλατείται από την ακρίβεια, την ανεργία, τα χαμηλά μεροκάματα. Δεν μπορούμε να θρέψουμε τις οικογένειές μας. Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη οι εργοδότες έχουν κάνει την εφαρμογή της τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ζώνης λάστιχο, ενώ η κυβέρνηση αρνείται την υποχρεωτικότητά της.

Από πάνω οι εργοδότες, στο όνομα του "ο χρόνος είναι χρήμα", δεν παίρνουν τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Συνάδελφοι μπροστά στην ανάγκη να έχουμε και αύριο δουλειά αναγκάζονται να δουλεύουν απροστάτευτοι. Καίγονται χέρια, σπάνε πόδια, εξαρθρώνονται δάχτυλα, που προειδοποιούν για τα χειρότερα. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από την προσπάθεια της κυβέρνησης να υπονομεύσει τις μεικτές επιτροπές ελέγχου στους χώρους δουλειάς, δηλαδή τον ίδιο τον έλεγχο για την προστασία της ζωής μας.

Ετσι χτίζεται η ανάπτυξή τους... Η πολιτική αυτή μας καλεί να ξεχάσουμε δικαιώματα, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και να δουλεύουμε από ήλιο σε ήλιο για ένα κομμάτι ψωμί.

Επομένως, και οι μεταλλεργάτες έχουν δεκάδες λόγους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο. Να ενώσουμε τις γροθιές μας με τους άλλους εργαζόμενους. Να διεκδικήσουμε κάτω τα χέρια από το εισόδημά μας, να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για να δουλεύουμε με συγκροτημένα δικαιώματα, με ικανοποιητικές ΣΣΕ, να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και όχι σαν παρακατιανοί. Γι' αυτό το Σάββατο όλοι στο Σύνταγμα».

Σε θέση μάχης οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Σε μια ακόμα πρόσφατη εξέλιξη, στο επίκεντρο της αντεργατικής επίθεσης βρέθηκαν μαζί με άλλους κλάδους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, με το τσεκούρωμα του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, οι οποίοι έπεσαν θύματα και άγριας καταστολής την περασμένη Παρασκευή (βλ. σελ. 23). «Στις συνθήκες της πανδημίας αλλά και της τρομακτικής ακρίβειας, η κυβέρνηση έχει βάλει μπρος τα σχέδια για περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Στο στόχαστρο έχουν ήδη βρεθεί χιλιάδες εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων, ενώ ο δρόμος που ανοίγει μπορεί να φέρει σε αντίστοιχη θέση κι άλλους εργαζόμενους του δικού μας και άλλων κλάδων», επισημαίνει η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. «Οι ίδιοι που σήμερα θέλουν να περικόψουν το επίδομα έχουν εξαιρέσει τις σχολικές καθαρίστριες από τη δωρεάν διάθεση self test, αναγκάζοντας τις εργαζόμενες να τα προμηθεύονται με δικά τους έξοδα προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία τους από τη διασπορά του κορονοϊού. Δεν ανεχόμαστε τη συρρίκνωση του επιδόματος σε εργαζόμενες που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χαμηλούς και καθηλωμένους για χρόνια μισθούς, με τους οποίους καλούνται να πληρώσουν όχι μόνο τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς του ρεύματος αλλά και τα μέσα ατομικής προστασίας», ξεκαθαρίζει.

Διεκδικήσεις - «ασπίδα» για το λαϊκό εισόδημα

«Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων», ξεκαθαρίζουν τα σωματεία που καλούν στα συλλαλητήρια και διεκδικούν:

  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.
  • Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, της 13ης και της 14ης σύνταξης.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, καθώς και του ΕΝΦΙΑ για τα φτωχά εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50%, κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην Ενέργεια.
  • Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα φτωχά νοικοκυριά.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Διαγραφή χρεών των φτωχών εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών.
  • Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Οχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού.
  • Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση, στους ΟΤΑ και στους τομείς Πολιτικής Προστασίας. Κατάργηση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στις μεγάλες βιομηχανικές ζώνες, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Κρατική χρηματοδότηση για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

3 σχόλια:

  1. ''Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΦΤΑΙΕΙ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΚΡΙΒΟ ΡΕΥΜΑ''

    «σε μέσους όρους η Ελλάδα έχει ακριβό ρεύμα γιατί η Αριστερά διαχρονικά εμποδίζει όλα τα έργα προόδου». Ο,τι πάει να γίνει καλό, το μπλοκάρετε. «Αν δεν υπήρχε Αριστερά στην Ελλάδα θα είχαμε κάνει όλα τα έργα, εσείς δεν μας αφήνετε», κατέληξε, αφήνοντας άγαλμα τους συνομιλητές του στο πάνελ, επιβεβαιώνοντας και δικαιώνοντας τον Γιώργο Κύρτσο που είπε ότι.....«Ο Γεωργιάδης τα έχει χαμένα σε ότι αφορά την οικονομική διαχείριση. Προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και μπαίνει σε μια μαύρη τρύπα.» ΑΔΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    https://patrinaki.blogspot.com/2022/02/video_79.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ στην Ελλάδα, θα είχαμε και τζάμπα σκλάβους για τις φυτείες…

      ΑΧ

      Διαγραφή
  2. Βρέθηκε η γριά που τηλεφώνησε στην Ελληνοφρένεια και είπε:"αν δεν υπήρχε το ΕΑΜ, η Ελλάδα θα ήταν Μονακό".
    Ήταν ο Αδωνης με αλλαγμένη φωνή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου