Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Ανεβαίνει και πάλι η ένταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ


Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου η Ρωσία έχει σταθμεύσει επ' αόριστον περίπου 2.000 στρατεύματα ως «εγγυητές» της ειρηνευτικής συμφωνίας Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν τον Νοέμβρη του 2020.

Οι Ρώσοι κατηγόρησαν για πρώτη φορά ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν ότι παραβίασε την Παρασκευή τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Αρμενία, πραγματοποιώντας «τέσσερις επιδρομές με drone τύπου "Bayraktar"» στις δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ κοντά στην περιοχή Φαρούκ.

Χτες ο Αρμένιος ΥΠΕΞ Αραράτ Μιρζογιάν και ο Ρώσος πρέσβης στην Αρμενία συζήτησαν την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, κάνοντας λόγο για «εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στη ζώνη ευθύνης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων».

Το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε νωρίτερα ότι στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν στο χωριό Parukh, στην περιοχή Askeran του Ναγκόρνο Καραμπάχ περίπου στις 15.00 ώρα Μόσχας την Πέμπτη. Το Γερεβάν κατηγόρησε το Μπακού για διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στην περιοχή Σούσα.

Χθες, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Αρμενίας περιέγραψε την κατάσταση γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ ως τεταμένη και πρότεινε στο Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσουν «χωρίς καθυστέρηση» συνομιλίες για μια συνολική συνθήκη ειρήνης.

«Η κατάσταση γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που αξιολογήθηκε ως εξαιρετικά τεταμένη, συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η ανάλυση της κατάστασης δείχνει ότι το Αζερμπαϊτζάν (...) προετοιμάζει το έδαφος για νέες προκλήσεις και μια επίθεση με στόχο το Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατηγορώντας την Αρμενία για καταστροφικές ενέργειες σε σχέση με την ειρηνευτική συμφωνία», ανέφερε σε δήλωση τη Δευτέρα η υπηρεσία Τύπου της αρμενικής κυβέρνησης.

(Πηγή: TASS, «Interfax»)

 Ένα ερώτημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου