Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Με επιπλέον εξοπλισμό και σχέδια για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών κλιμακώνεται η εμπλοκή στον πόλεμο


ΒΑΡΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΣΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ» ΜΕ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

 Ηδη χτες έστειλε άλλα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη «C-130» με πολεμικό υλικό στην Πολωνία

Την αποστολή ακόμα και μαχητικών αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με τους πιλότους τους, στην Πολωνία, προς ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, με επιχειρήσεις δηλαδή απευθείας ενάντια στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις, εξετάζει η κυβέρνηση, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης και στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό μας. Αλλωστε χτες έστειλε άλλα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη «C-130», με πολεμικό υλικό που θα καταφτάσει στην Πολωνία, σε συνέχεια των αντίστοιχων προχτεσινών αποστολών.

Το γεγονός ότι τέτοια σχέδια έχουν πέσει στο τραπέζι επιβεβαίωσε χτες ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου. Ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, απάντησε: «Η χώρα μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους και τους συμμάχους της στην αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία». Δήλωση που αποτυπώνει ότι το βαρέλι της εμπλοκής δεν έχει πάτο, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, «δικαιώνοντας» και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος προχτές χαρακτήρισε την Ελλάδα «ζωτικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ».

Σημειωτέον, ήδη από την Κυριακή το βράδυ, στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, είχαν αποφασίσει την αγορά και προμήθεια όπλων και πυρομαχικών για την Ουκρανία, συγκεκριμένα να δώσουν άμεσα 450 εκατ. ευρώ για στρατιωτικό εξοπλισμό συν άλλα 50 εκατ. για καύσιμα.

Ο δε Ζ. Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, ξεκαθάρισε ότι «θα τους παράσχουμε ακόμα και μαχητικά αεροσκάφη. Δεν μιλάμε μόνο για πυρομαχικά».

«Ταμπού που πέφτει το ότι η ΕΕ είναι ειρηνική δύναμη» λέει ο Μπορέλ και προαναγγέλλει αντιπαράθεση στα Βαλκάνια!

Το θέμα συζητήθηκε και χτες, στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που όπως έλεγαν συνήλθε για να εξετάσει την κατάσταση στο έδαφος και τι μπορεί να κάνει η ΕΕ ώστε να ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία.

Ερωτηθείς μετά την τηλεδιάσκεψη ο Μπορέλ εμφανίστηκε βέβαιος για τέτοιες αποστολές, έστω κι αν δεν έδωσε δημοσίως περισσότερες λεπτομέρειες, τονίζοντας ότι «είναι πόλεμος, και δεν θα δώσω πληροφορίες που μπορεί να εξυπηρετήσουν άλλα μέρη», δηλαδή τη Ρωσία. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «μιλάμε για όπλα, πυρομαχικά, αμυντικό υλικό κάθε είδους που θα επιτρέψει στους Ουκρανούς να αμυνθούν», αλλά και πληροφορίες, π.χ. δορυφορική εικόνα που θα δίνεται στην κυβέρνηση Ζελένσκι από το Κέντρο Δορυφόρων της ΕΕ, στη Μαδρίτη (EU Satellite Centre).

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπορέλ υπογράμμισε για την αποστολή μαχητικών: «Μερικά κράτη - μέλη, αν θέλουν, διμερώς (σ.σ. δηλαδή σε απευθείας συνεννόηση με την κυβέρνηση Ζελένσκι) μπορούν να κινητοποιήσουν κάθε μέσο σε βοήθεια της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Χρειαζόμαστε επίσης μαχητικά, ως μέρος του αιτήματος για βοήθεια που δεχτήκαμε από την Ουκρανία».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι στο προχτεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων η ΕΕ υιοθέτησε «ένα πακέτο μέτρων δίχως προηγούμενο» προς «ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων». Και, προκαλώντας ανατριχίλα για τα μελλούμενα, πρόσθεσε: «Μέχρι τώρα λέγανε ότι η ΕΕ είναι μια ειρηνική δύναμη, που δεν μπορεί να παράσχει όπλα σε άλλες χώρες. Αυτό είναι άλλο ένα ταμπού που πλέον πέφτει».

Διευκρίνισε εξάλλου ότι όλα γίνονται σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ. Οτι ανοίγει πια «μια νέα εποχή στις σχέσεις μας με τη Ρωσία», ότι η ΕΕ χρειάζεται να δουλέψει πάνω στην ενεργειακή της απεξάρτηση από την Μόσχα, και ότι ταυτόχρονα πρέπει να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες, «να δαπανήσουμε περισσότερο και αποδοτικότερα» όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ προετοίμασε και για νέες θυσίες των λαών, λέγοντας πως «θα υπάρχει κόστος, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το πληρώσουμε».

Δεν περνά επίσης απαρατήρητο ότι ονόμασε ως νέα μέτωπα αντιπαράθεσης με τη Ρωσία τη Μολδαβία και τα Δυτικά Βαλκάνια, προκαταλαμβάνοντας μάλιστα ότι «θα δεχτούν μεγαλύτερη πίεση τις επόμενες μέρες»!

Εξ ου και μεταβαίνει στο Κισινάου, ενώ θα αυξήσουν το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στην επιχείρηση της ΕΕ «Αlthea» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Με ΝΑΤΟική «λύσσα» και παραμύθια η κυβέρνηση...

Ζυγισμένη - στοιχισμένη σε όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση, παρουσιάζεται όλες αυτές τις μέρες «βασιλικότερη του βασιλέως», επιστρατεύοντας όλα τα ευρωατλαντικά μυθεύματα για να στρατεύσει τον λαό στην πολιτική της εμπλοκής.

Χτες το ευρωατλαντικό «σκονάκι» έσπευσε να αναπαράγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου:

-- Παρουσιάζοντας ότι η αντιπαράθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία για τον έλεγχο αγορών, σφαιρών επιρροής και πλουτοπαραγωγικών πηγών, αντιπαράθεση με θύματα τους λαούς και τελευταίο επεισόδιο της τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γίνεται... για «να διατηρήσει η Ευρώπη το πολιτισμικό κεκτημένο της»!

-- Αναπαράγοντας τους μύθους ότι όλα γίνονται... «για την στήριξη του ουκρανικού λαού», που Ευρωατλαντικοί και Ρώσοι ιμπεριαλιστές έχουν κάνει «σάκο του μποξ» των ανταγωνισμών τους εδώ και πάνω από 8 χρόνια, με βαριές συνέπειες και για την ελληνική μειονότητα στη χώρα.

-- Ξεκαθαρίζοντας ότι ο λαός θα πληρώσει και με νέα φτώχεια και εκτίναξη του ενεργειακού κόστους τις αντιπαραθέσεις των ιμπεριαλιστών, καθώς θύμισε τα πρόσφατα λεγόμενα Μητσοτάκη ότι «η γεωπολιτική αναταραχή θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις» και ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σημαντικές αναταράξεις στην αγορά της Ενέργειας».

-- Δηλώνοντας... δικαιωμένος για το ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με άλλους Ευρωπαίους «έθεταν επιτακτικά την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και ιδίως την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη ισχυρή αποτρεπτική δύναμη», δηλαδή περισσότερα όπλα και ετοιμοπόλεμα στρατεύματα, ώστε να μπορεί να αντιπαρατεθεί και πολεμικά με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

-- Λέγοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε «σε ένα πρόγραμμα εξοπλισμών για τη θωράκιση της Ελλάδας στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα», δείχνοντας έτσι ότι οι εν λόγω εξοπλισμοί δεν αφορούν την άμυνα της χώρας, αλλά την ενίσχυση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της σύγκρουσης για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισε εξάλλου ότι «η αμυντική ικανότητα της Ελλάδας την κάνει παράγοντα με τεράστια επιρροή στην αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Μεσογείου», δηλαδή ευρωατλαντικό χωροφύλακα στη ζώνη από Βόρεια Αφρική μέχρι Μαύρη Θάλασσα, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό.

-- Λέγοντας ότι «η αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων δεν μπορεί να δικαιωθεί με κανέναν τρόπο - ούτε ντε γιούρε, ούτε ντε φάκτο. Αν η τάση αυτή δεν σταματήσει εν τη γενέσει της, θα θερίσουμε πολλές θύελλες σε κάθε επίπεδο», την ώρα που οι λαοί όλης της περιοχής, από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν μέχρι τα Βαλκάνια και τη Λιβύη, «θερίζουν» εδώ και δεκαετίες τις θύελλες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής τους με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, οι οποίες πάνε χέρι χέρι με την αναθεώρηση συνόρων και Συνθηκών, τον εθνικισμό, την επαναχάραξη συνόρων, το «κόψιμο και ράψιμο» του Διεθνούς Δικαίου στα μέτρα των συμφερόντων τους.

Την ώρα άλλωστε που το ΝΑΤΟ δίνει αέρα στα πανιά της επιθετικότητας της «συμμάχου» Τουρκίας, μόνο ως αστείο ακούγονται τα όσα επαναλαμβάνει η κυβέρνηση - ξανά χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης - ότι «ειδικότερα η Ελλάδα, η οποία βιώνει καθημερινά την απειλή του αναθεωρητισμού στο Αιγαίο από την τουρκική προκλητικότητα, δεν μπορεί να κρατήσει πολιτική ίσων αποστάσεων και είναι αλληλέγγυα στην Ουκρανία».

Αυτά αναμένεται να πουν και σήμερα στη Βουλή, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης θα «ενημερώσει» για τις εξελίξεις, με την κυβέρνηση να καλεί «να πρυτανεύσει η υπευθυνότητα και η σύνεση για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας την πρωτοφανή αυτή πρόκληση. Με σύνεση και αποφασιστικότητα, με ενότητα και φυσικά με εθνική αυτοπεποίθηση», όπως έλεγε χτες ο Γ. Οικονόμου, ζητώντας ευθυγράμμιση του λαού στα προτάγματα του ευρωατλαντικού άξονα.

...στην αιχμή του δόρατος των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων

Να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις αυτές έρχονται στον απόηχο όσων αποφασίστηκαν την Παρασκευή στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (μέσω τηλεδιάσκεψης) του ΝΑΤΟ, όπου επισημοποιήθηκε ότι ήδη από την Πέμπτη ενεργοποιήθηκαν τα λεγόμενα Σχέδια Αμυνας του ΝΑΤΟ, λύνοντας τα χέρια στον SACEUR (ανώτατο ΝΑΤΟικό στρατιωτικό διοικητή Ευρώπης), Αμερικανό πτέραρχο Τ. Γουόλτερς, να μετακινεί και να αναπτύσσει δυνάμεις όπου κρίνει ότι θα είναι προσφορότερο.

Στη Σύνοδο, με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά και του Κυρ. Μητσοτάκη, ενεργοποίησαν - για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του άρθρου περί της λεγόμενης Συλλογικής Αμυνας - τη NATO Response Force (NRF - Δύναμη Απόκρισης του ΝΑΤΟ, αριθμεί 40.000 στρατιώτες), με ανάπτυξη στοιχείων της σε γη, θάλασσα και αέρα.

Οι ΝΑΤΟικοί μιλούν για μετακίνηση χιλιάδων στρατιωτών στα ανατολικά του ΝΑΤΟ, διασπορά άνω των 100 μαχητικών αεροσκαφών σε πάνω από 30 τοποθεσίες και ανάπτυξη άνω των 120 πλοίων από τον Αρκτικό Κύκλο έως τη Μεσόγειο.

Εξάλλου, ήδη από την προηγούμενη Τρίτη είχαν θέσει σε ετοιμότητα τον πυρήνα της NRF, δηλαδή τη Διακλαδική Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (VJTF - Very High Joint Readiness Task Force), μπροστά στο ενδεχόμενο - ακόμα τότε - μιας ρωσικής επίθεσης ευρείας κλίμακας κατά της Ουκρανίας. Η VJTF στήθηκε το 2014, μετά τα γεγονότα στην Κριμαία και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, ως «αιχμή του δόρατος» της NRF, μπορεί να αναπτύσσεται και να επιχειρεί εντός 2 - 3 ημερών, αποτελείται από έναν πυρήνα 5.000 ανδρών με υποστήριξη από εναέρια και θαλάσσια μέσα, μαζί με δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, ενώ τη διοίκησή του αναλαμβάνουν εκ περιτροπής Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Τουρκία και Βρετανία.

Σημειωτέον, η κυβέρνηση μπορεί να καυχιέται ότι έχει ήδη έτοιμες δομές προς διάθεση στο ΝΑΤΟ. Π.χ. πρόσφατα το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι το Γ' Σώμα Στρατού (με έδρα τη Θεσσαλονίκη), χαρακτηρισμένο Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ (NRDC -GR), από τις 18/12 βρίσκεται σε κατάσταση «Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητας» ως Χερσαία Τμηματική Διοίκηση Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού (Multi Corps Land Component Command - MC LCC), «δυνάμενο πλέον να αναλάβει τη Διοίκηση έως 5 Χερσαίων Σχηματισμών επιπέδου Σώματος Στρατού (ΣΣ)».

«Το NRDC - GR είναι το πρώτο Στρατηγείο της Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ με "Πλήρη Επιχειρησιακή Ικανότητα" διεύθυνσης χερσαίων επιχειρήσεων πολλαπλών ΣΣ υπό τη διοίκηση μίας Διακλαδικής Διοίκησης της Συμμαχίας (JFC)», υπογράμμιζε τότε το ΓΕΕΘΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον λαό μας σε συνθήκες όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Εμπλοκή «σε όλα τα μήκη και πλάτη»

Επιπλέον, η αποστολή των μαχητικών έρχεται σε κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας στις επικίνδυνες ιμπεριαλιστικές κόντρες, έτσι όπως εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες.

Π.χ. μόλις την προηγούμενη βδομάδα από το Στεφανοβίκειο προωθήθηκαν επιθετικά ελικόπτερα των Αμερικανών, που στάθμευσαν προηγουμένως εκεί, στην Πολωνία.

Την Κυριακή στάλθηκαν στην Πολωνία, στη συνοριογραμμή με την Ουκρανία, δύο μεταγωγικά «C-130» φορτωμένα με πολεμικό υλικό (τυφέκια εφόδου, πυρομαχικά, εκτοξευτές).

Από τον Εβρο, όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια προωθούνται φρέσκες δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη σηκώνονται από τη Σούδα για πτήσεις συλλογής πληροφοριών μέχρι την Κριμαία.

Και όχι μόνο, καθώς η πολεμική αντιπαράθεση, με το άπλωμα των πολεμικών μέσων που έχουν αναπτύξει τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, έχει φτάσει πραγματικά μια ανάσα από την πόρτα μας.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, χτες το πρωί κατασκοπευτικό αεροσκάφος της USAF, τύπου RC-135U, με τον κωδικό «HOMER19», πέταξε από τη Σούδα σε αποστολή στα ανοιχτά της Τρίπολης στη Λιβύη, όπου δραστηριοποιούνται και ρωσικές μονάδες. Στον αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό φαίνεται το τελευταίο διάστημα τα αεροσκάφη των Αμερικανών που σηκώνονται από την Κρήτη να «πιάνουν» την Ανατολική Μεσόγειο, συλλέγοντας εικόνα επί του πεδίου. Τις αποστολές στην Κριμαία, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, φαίνεται να αναλαμβάνουν αεροσκάφη τους που σηκώνονται από τη βάση τους στη Σιγκονέλα, στη Σικελία, με τον κωδικό «FORTE». Σε κάθε περίπτωση, και αυτά περνούν μέσα από το FIR Αθηνών.

Δεν περνά απαρατήρητη επίσης μια μεγάλη κινητικότητα χτες στα δυτικά της Κρήτης, με ανάπτυξη στην ίδια περιοχή δύο κατασκοπευτικών αεροσκαφών του Ναυτικού των ΗΠΑ, άλλου ενός της RAF και ενός ιπτάμενου ραντάρ (EMB-145 AEW&C) της ελληνικής ΠΑ. Στην ευρύτερη αυτή ζώνη, και στον άξονα από Ιόνιο μέχρι Συρία, πλέουν το τελευταίο διάστημα το πανίσχυρο ρωσικό καταδρομικό «Ουστίνοφ» και ομάδα πλοίων συνοδείας του.

Εκκένωση από Οδησσό - απομάκρυνση από Μαριούπολη

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΞ, «δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού, το αρμόδιο γενικό προξενείο εισηγήθηκε και έλαβε άδεια να πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης από την περιοχή Ελλήνων πολιτών, καθώς και μελών οικογενειών τους».

Στην επιχείρηση «Νόστος 2» εκκενώθηκαν 26 άτομα, που συνοδεία του γενικού πρόξενου στην Οδησσό, Δ. Δόχτση, αφίχθηκαν στη Μολδαβία, όπου τους υποδέχτηκε η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία, Σοφία Γραμματά. Μέχρι χτες, τουλάχιστον, το γενικό προξενείο στην Οδησσό συνέχιζε να λειτουργεί και ο γενικός πρόξενος επέστρεψε στην έδρα του.

Επίσης, «με πρωταρχικό σκοπό την ασφάλεια των μελών του προσωπικού του γενικού προξενείου της Μαριούπολης, καθώς και των φιλοξενουμένων σε αυτό δημοσιογράφων», αποφασίστηκε - και έγινε - «προσωρινή μεταφορά» του γενικού προξενείου σε άλλο κτίριο εντός της πόλης, συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις στις οποίες μέχρι πριν λίγες μέρες στεγαζόταν η Ειδική Αποστολή Επιτήρησης του ΟΑΣΕ, η οποία έχει αποχωρήσει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου