Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Συνεχής ροή βαρέων όπλων από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ απέναντι στη νέα φάση της ρωσικής επίθεσης


 Σε στενό ρωσικό κλοιό το χαλυβουργείο Azovstal στη Μαριούπολη

 Εντείνεται η εμπλοκή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία στην Ουκρανία, καθώς η ρωσική εισβολή έχει περάσει σε νέα, κρίσιμη φάση με στόχο την «απελευθέρωση του Ντονμπάς», η οποία θα κρίνει σημαντικά την πορεία του πολέμου και κατά συνέπεια τα «κεκτημένα» που θα προβάλει η κάθε πλευρά και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ολη την περασμένη βδομάδα προηγήθηκαν απανωτές ανακοινώσεις για νέες ΝΑΤΟικές αποστολές βαρέων εξοπλισμού στην Ουκρανία. Χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο τον Ουκρανό πρωθυπουργό, Ντ. Σμιχάλ, ανακοίνωσε νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια 800 εκατ. δολαρίων, επιπλέον των 800 εκατ. που είχαν αναγγελθεί στα μέσα Απρίλη.

«Τώρα (σ.σ. η Ρωσία) ξεκίνησε και επανεστίασε την εκστρατεία της για την κατάληψη νέων εδαφών στην Ανατολική Ουκρανία και βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο "παράθυρο" για την επόμενη φάση του πολέμου», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «προχωρούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα» για να παράσχουν όπλα στις ουκρανικές δυνάμεις.

«Σήμερα, ανακοινώνω 800 εκατ. δολάρια για να ενισχύσω περαιτέρω την ικανότητα της Ουκρανίας να πολεμά στα ανατολικά, στην περιοχή του Ντονμπάς», προσθέτοντας ότι το νέο πακέτο εξοπλισμών θα περιλαμβάνει βαρύ πυροβολικό, drones και πυρομαχικά.

Copyright 2022 The Associated

Οπως ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο μάλιστα, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανέπτυξε ραγδαία το νέο σύστημα drone «Phoenix Ghost», ειδικά για να καλύψει τις ανάγκες της Ουκρανίας, και το νέο πακέτο των ΗΠΑ περιλαμβάνει περισσότερα από 121 τέτοια drones.

Μαζί με αυτό το τελευταίο πακέτο, οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει περίπου 3,4 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Αυτή η στρατιωτική βοήθεια δίνεται με τη χρήση έκτακτων προεδρικών διαταγμάτων, που σημαίνει πως το υπουργείο Αμυνας αντλεί όπλα και εξοπλισμό από τα αποθέματα των ΗΠΑ για να τα στείλει στην Ουκρανία, αντί να αγοράζει νέα όπλα από κατασκευαστές. Τα τεράστια ποσά που ανακοινώνει η αμερικανική κυβέρνηση πηγαίνουν στις πολεμικές βιομηχανίες της χώρας για να αντικατασταθούν αυτά τα αποθέματα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα υποβάλει επίσημο αίτημα την επόμενη βδομάδα στο Κογκρέσο, να εγκρίνει ένα δεύτερο συμπληρωματικό αίτημα προϋπολογισμού για να διατηρηθεί η ροή όπλων και πυρομαχικών χωρίς διακοπή στους Ουκρανούς και ζήτησε από το Κογκρέσο να δράσει γρήγορα.

«Μοιραζόμαστε και θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε σημαντικές έγκαιρες πληροφορίες με την Ουκρανία, για να τη βοηθήσουμε ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», υπενθύμισε επίσης ο Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ είναι σε θέση να παρέχουν στην Ουκρανία σημαντική στρατιωτική βοήθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπογράμμισε, αλλά το ερώτημα είναι εάν η Δύση μπορεί να διατηρήσει τις πιέσεις και τις τεράστιες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, είπε.

Ανακοίνωσε ακόμη μια ξεχωριστή δόση 500 εκατ. δολαρίων για την ουκρανική κυβέρνηση και πως οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν σε πλοία ρωσικών συμφερόντων να προσεγγίζουν λιμάνια ή ακτές της χώρας.

Περίεργες δηλώσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Μαριούπολη

Ταυτόχρονα ο Μπάιντεν αμφισβήτησε πως ο ρωσικός στρατός ελέγχει τη Μαριούπολη, λέγοντας πως «δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις», ενώ κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, να «επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία για να μπορέσουν όσοι είναι παγιδευμένοι μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα να βγουν».

Ερωτήματα προκαλεί προχτεσινή τοποθέτηση στελέχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να εμπλακούν στην ασφαλή διέλευση αμάχων και τραυματιών από την πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη. Τα παραπάνω ανέφερε την Τετάρτη η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, όπως μετέδωσε το CNN.

«Υπήρχε κάποια ελπίδα ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να επιτρέψουν» την ασφαλή διέλευση αμάχων και τραυματισμένων στρατιωτών από τη Μαριούπολη, είπε, προσθέτοντας ότι - όπως το καταλαβαίνει - «θα συμμετάσχουν σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σε αυτό, εάν συμβεί».

Η Νούλαντ δεν διευκρίνισε πώς θα μπορούσε να εμπλακεί το ΝΑΤΟ στην εκκένωση αμάχων, ωστόσο, είπε, μια τέτοια ρύθμιση «έχει καταρρεύσει πολλές φορές στο παρελθόν» και τελικά εναπόκειται στους Ρώσους να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση.

Σχολιάζοντας την «πρόταση» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να εμπλακούν ενεργά στην Ουκρανία για να υλοποιηθούν διάδρομοι εκκένωσης ο Πρόεδρος της Εσθονίας, Αλ. Κάρις, είπε ότι μια τέτοια κίνηση είναι απίθανη εκτός αν η Ρωσία αρχίσει να χρησιμοποιεί χημικά όπλα.

Περικύκλωση του «Azovstal» ξεκίνησαν οι ρωσικές δυνάμεις

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, έδωσε εντολή χτες να ακυρωθεί η επίθεση στο χαλυβουργείο «Azovstal» στη Μαριούπολη, λέγοντας πως είναι «αχρείαστη», και να γίνει ασφυκτική περικύκλωση του εργοστασίου, όπως είπε σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αμυνας, Σ. Σόιγκου ο οποίος τον ενημέρωσε για την πλήρη κατάληψη της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στην περίπτωση του «Azovstal» «το πιο σημαντικό είναι η διατήρηση της ζωής και της υγείας των στρατιωτών και των αξιωματικών μας. Δεν υπάρχει λόγος να διεισδύσουμε μέσα από αυτά τα υπόγεια μονοπάτια και κάτω από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις», είπε ο Βλ. Πούτιν και έδωσε εντολή να αποκλειστεί η βιομηχανική ζώνη ώστε να «μην μπορεί να βγει ούτε μύγα».

Το εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα «Azovstal» είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλουργικά εργοστάσια της Ευρώπης, και πιθανά η Μόσχα σχεδιάζει να το εκμεταλλευτεί μελλοντικά, ενώ η κατασκευή του ήδη από την σοβιετική περίοδο είναι τέτοια ώστε να αντέχει ακόμα και σε ισχυρές στρατιωτικές επιθέσεις.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας θα καλέσει ξανά όσους θέλουν να παραδοθούν να καταθέσουν τα όπλα με «εγγύηση» τη ζωή τους, «αξιοπρεπή» μεταχείριση σύμφωνα με διεθνείς συμβάσεις και «περίθαλψη στους τραυματίες».

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρ. Βερεστσούκ, αξίωσε από τη Ρωσία να επιτρέψει επειγόντως την απομάκρυνση μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου των αμάχων και των τραυματισμένων στρατιωτών από τη χαλυβουργία «Αζοφστάλ», όπου σύμφωνα με την ίδια «υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματισμένοι στρατιώτες».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι, οι Ουκρανοί στρατιώτες που είναι οχυρωμένοι στο «Αζοφστάλ» «προστατεύουν με τίμημα τη ζωή τους (...) σχεδόν χίλιους αμάχους, γυναίκες και παιδιά», ενώ χαρακτήρισε τη ρωσική περικύκλωση «τρομοκρατική ενέργεια». Ο Ζελένσκι έχει διαμηνύσει επίσης πως αν σκοτωθούν οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης, θα τερματιστεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Σχολιάζοντας προηγούμενη δήλωση του Ουκρανού Προέδρου, ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να ανταλλάξει Ρώσους αιχμαλώτους με τους Ουκρανούς που έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, απάντησε: «Οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν και έχουν ακόμη την ευκαιρία να καταθέσουν τα όπλα και να βγουν χρησιμοποιώντας τους καθορισμένους διαδρόμους. Αυτή η ευκαιρία υπήρχε πριν από τη δήλωση του Ζελένσκι».

Πάντως στα τελεσίγραφα του ρωσικού στρατού τις τελευταίες μέρες για εκκένωση με κατάπαυση του πυρός οι πολιορκημένοι δεν έκαναν κάποια κίνηση, ώστε να βγουν άμαχοι από το εργοστάσιο, ενώ περίπου 140 άμαχοι που κρύβονταν σε γειτονικά με το «Azovstal» κτίσματα, χρησιμοποίησαν την Τρίτη τους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» της Ρωσίας. Η ρωσική πλευρά αμφισβητεί ότι υπάρχουν όντως άμαχοι μεταξύ των εγκλωβισμένων στο χαλυβουργείο ή αν υπάρχουν υπαινίσσεται πως μεταφέρθηκαν εκεί για να χρησιμοποιηθούν σαν «ασπίδα».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον Πούτιν ο Σοϊγκού, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης, τα ουκρανικά στρατεύματα, οι εθνικιστικοί σχηματισμοί και οι ξένοι μισθοφόροι μετρούσαν συνολικά περίπου 8.100 μαχητές, από τους οποίους πάνω από 4.000 εξοντώθηκαν, 1.478 παραδόθηκαν, ενώ περίπου 2.000 μαχητές έχουν αποκλειστεί στη βιομηχανική περιοχή Azovstal.

Ο ίδιος ανέφερε ξανά τις ρωσικές καταγγελίες πως οι «Ουκρανοί εθνικιστές χρησιμοποίησαν στην πραγματικότητα όλα τα κτίρια κατοικιών ως θέσεις όπλων, με τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβόλα αναπτυγμένα στους πρώτους ορόφους και ελεύθερους σκοπευτές στους επάνω ορόφους. Εσπρωξαν κατοίκους σε μεσαίους ορόφους και υπόγεια για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινη ασπίδα».

Χώρες του ΝΑΤΟ επιδιώκουν να συνεχιστεί ο πόλεμος

Οι διαπραγματεύσεις, παρότι συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά μέσω βιντεοδιάσκεψης, βρίσκονται σε τέλμα, καθώς οι δυο πλευρές περιμένουν τις εξελίξεις στο πεδίο, ενώ η Ουκρανία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για τις παραλαβές στρατιωτικού εξοπλισμού.

Υπενθυμίζεται ότι όπως χαρακτηριστικά δήλωσε προχτές ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, «υπάρχουν χώρες στους κόλπους του ΝΑΤΟ που επιθυμούν να συνεχιστεί ο πόλεμος», με στόχο «να αποδυναμωθεί η Ρωσία».

Σχετικά με τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία, στέλεχος του ρωσικού ΥΠΕΞ είπε πως στις διαπραγματεύσεις «προτείνεται η βάση των εγγυητών κρατών να αποτελείται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» (ΗΠΑ, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία). Πρόσθεσε πως Ρωσία και Λευκορωσία επιμένουν η Λευκορωσία να είναι ανάμεσα στους «εγγυητές ασφαλείας» για να υπάρχει κάποια «ισορροπία» στην ομάδα αυτή των κρατών.

Την ικανοποίησή του επειδή «οι εταίροι μας άρχισαν να καταλαβαίνουν καλύτερα τι ακριβώς (όπλα) χρειαζόμαστε», εξέφρασε στο μεταξύ ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, καλώντας σε άμεσες παραδόσεις εξοπλισμών «διότι η Ρωσία αρχίζει να εντείνει τις επιθέσεις της». Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρονοδιαγράμματα για την άφιξη των όπλων «έγιναν πιο σαφή» και πρόσθεσε ότι η Δύση επιδεικνύει «θερμότερη συμπεριφορά» έναντι του Κιέβου. Η Γερμανία δεν είναι ακόμα έτοιμη να προχωρήσει σε αυτό το βήμα, στηλίτευσε ο. Ζελένσκι, επικρίνοντας για άλλη μια φορά το Βερολίνο.

Πάντως η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αν. Μπέρμποκ, ισχυρίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό της, κατά τη δεύτερη μέρα της περιοδείας της στις Βαλτικές χώρες, πως για την Γερμανία «δεν υπάρχουν ταμπού σε ό,τι αφορά θωρακισμένα οχήματα και άλλο οπλισμό που χρειάζεται η Ουκρανία».

Ομως η Μπέρμποκ είπε πως προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα πάρει γρήγορα παλαιότερο σοβιετικής κατασκευής εξοπλισμό που ο στρατός της θα μπορεί να χρησιμοποιήσει χωρίς επιπρόσθετη εκπαίδευση, και πως η Γερμανία το κάνει αυτό ενισχύοντας τα αποθέματα συμμαχικών χωρών, που είχαν τέτοιο οπλισμό με αντάλλαγμα σύγχρονο γερμανικής κατασκευής, δηλαδή με ενίσχυση της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας.

Η Γερμανία έχει συμφωνήσει μια τέτοια ανταλλαγή με τη Σλοβενία, δήλωσε κυβερνητική πηγή που επικαλείται το «Reuters». Η Σλοβενία θα δώσει άρματα μάχης T-72 στην Ουκρανία, ενώ το Βερολίνο θα παραδώσει στη Σλοβενία περίπου 20 οχήματα μάχης πεζικού Marder και 20 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Fuchs.

Πιεζόμενη από δημοσιογράφους να απαντήσει αν γερμανικά άρματα μάχης Leopard θα σταλούν στην Ουκρανία, είπε πως οι στρατιώτες θα χρειαστούν εκπαίδευση για να χρησιμοποιήσουν έναν τόσο προηγμένο εξοπλισμό και πως το Βερολίνο θα πληρώσει για την εκπαίδευσή τους.

«Παρέχουμε 1 δισ. ευρώ επειδή θα πρέπει να σκεφθούμε όχι μόνο τις ερχόμενες ημέρες και τους ερχόμενους μήνες, αλλά και τα επόμενα χρόνια για τα συστήματα που χρειάζεται η Ουκρανία για άμυνα τώρα, αλλά και για μια ελεύθερη Ουκρανία στο μέλλον», είπε.

Νέες αποστολές εξοπλισμού ανακοίνωσαν χτες από το Κίεβο ο Ισπανός πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ και η Δανέζα ομόλογός του Μέτε Φρεντέρικσεν όπου συναντήθηκαν με τον Ζελένσκι.

Η Ισπανία θα παράσχει στην Ουκρανία 200 τόνους στρατιωτικού υλικού, «η σημαντικότερη αποστολή» της χώρας. «Ενα πλοίο του ισπανικού πολεμικού ναυτικού το "Ιζαμπέλ", απέπλευσε σήμερα (σ.σ. χτες) από ισπανικό λιμάνι με προορισμό την Πολωνία, μεταφέροντας 30 φορτηγά, ειδικά οχήματα μεταφοράς και 10 μικρά οχήματα με στρατιωτικό υλικό», είπε ο Σάντσεθ.

Η Δανία θα δώσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ύψους 90 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε 146 εκατ. δολάρια.

Αλληλοκατηγορίες για χτυπήματα σε αμάχους

Στις «θηριωδίες του πολέμου του Πούτιν στους δρόμους της Μποροντιάνκα», αναφέρθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός, με τον ρωσικό στρατό να κατηγορείται, όπως και στην Μπούτσα, για μαζικές εκτελέσεις. Την Τετάρτη βρέθηκαν τα πτώματα εννέα αμάχων, ορισμένα εκ των οποίων φέρουν «σημάδια βασανιστηρίων», ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία αξιωματούχων των φιλορώσων αυτονομιστών του Λουγκάνσκ, από την έναρξη της κλιμάκωσης των επιθέσεων στο Ντονμπάς στις 17 Φλεβάρη - μια βδομάδα πριν από τη ρωσική εισβολή - ο ουκρανικός στρατός έχουν βομβαρδίσει την περιοχή του Λουγκάνσκ 869 φορές, με συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης, πυροβόλα, όλμους και άλλο βαρύ εξοπλισμό, σκοτώνοντας 16 αμάχους. Συνολικά, 534 πολυκατοικίες σε 24 κατοικημένες περιοχές και 64 μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές.

Στο μεταξύ, δορυφορικές εικόνες από την Μαριούπολη, από την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία «Μaxar Technologies», αναφέρεται ότι δείχνουν έναν ομαδικό τάφο που έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με περισσότερες από 200 νέες σορούς.

Ουκρανή αξιωματούχος κατηγόρησε ξανά τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για «συνέργεια» στους «εκτοπισμούς», επειδή «δεν συνεργάζεται» με τη χώρα της για να εξακριβωθεί η τύχη Ουκρανών προσφύγων στη Ρωσία. Η Ουκρανία ισχυρίζεται πως οι πρόσφυγες μεταφέρονται στη Ρωσία χωρίς τη θέλησή τους.

«Υποψιάζομαι πως η ΔΕΕΣ είναι συνεργός» της Ρωσίας, δήλωσε επίτροπος αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο. Επικαλέστηκε αριθμούς του ΟΗΕ, κατά τους οποίους βρίσκονται στη Ρωσία 550.000 Ουκρανοί πρόσφυγες, ανάμεσά τους 121.000 παιδιά.

Η ΔΕΕΣ «απέρριψε κατηγορηματικά αυτές τις ψευδείς κατηγορίες», επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως δεν «κάνει εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς» και θύμισε ότι «διευκόλυνε την οικειοθελή διέλευση αμάχων και τραυματιών, με κάθε ασφάλεια» προς διάφορες ουκρανικές πόλεις.

Πάνω από 915.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στη Ρωσία από το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ και άλλες περιοχές της Ουκρανίας, σύμφωνα με ρωσικές πληροφορίες. Από τα δυτικά σύνορα έχουν περάσει περίπου 5 εκατομμύρια και πάνω από 7,7 εκατ. είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Πάντως τις τελευταίες μέρες - μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από περιοχές του Κιέβου - στα σύνορα της Πολωνίας παρατηρείται η τάση όσοι εισέρχονται στην Ουκρανία, να είναι περισσότεροι από αυτούς που φεύγουν.

1 σχόλιο:

  1. https://cubaniagriega.blogspot.com/2022/04/152-50.html......... Οι οπορτουνιστές όπως πάντα χέζουν στο τάφο του ΛΕΝΙΝ νομίζοντας πως θα τον λερώσουν. Στην πραγματικότητα τα ΣΚΑΤΑ τους γυρνάνε στο πρόσωπο. Ας Σκούζουν όσο θέλουν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου