ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ
13,6 δισ. το έλλειμμα, +6,8% το κρατικό χρέος σε μια διετία
Τα κάθε είδους μέτρα ενίσχυσης προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους που ξεδιπλώθηκαν την τελευταία διετία καταγράφονται στα στοιχεία που κοινοποίησε χτες η ΕΛΣΤΑΤ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού και στο κρατικό χρέος στην ελληνική οικονομία.
Ειδικότερα το πλεόνασμα ύψους 2,1 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ) στο έτος 2019 μετατράπηκε σε έλλειμμα ύψους 13,6 δισ. (7,4% του ΑΕΠ) το 2021, ως αποτέλεσμα πρώτα και κύρια των παρεμβάσεων στήριξης στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Παράλληλα, το κρατικό χρέος από 331 δισ. (180,7% του ΑΕΠ) το 2019 απογειώθηκε στο τέλος του 2021 στα 353,4 δισ. (193,3% του ΑΕΠ) με αύξηση στη διάρκεια της διετίας 6,8%.
Να σημειωθεί ότι η τελική διαμόρφωση των ελλειμμάτων για το 2021 είναι καλύτερη σε σχέση με τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού, γεγονός που αφήνει κάποια περιθώρια για νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις στο επόμενο διάστημα, προς στήριξη πάντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Τα στοιχεία αυτά έχουν την πιστοποίηση της Γιούροστατ, ενώ θα ενσωματωθούν στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που θα καταθέσει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το τέλος Απρίλη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023 - 2026.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις «προκαταρκτικές κατευθυντήριες γραμμές» για το 2023 εστιάζει στους παρακάτω άξονες:
- Τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης «θα πρέπει να καθιστούν σαφές ότι τα Μεσοπρόθεσμα Δημοσιονομικά Σχέδια των κρατών - μελών εξασφαλίζουν σταδιακή πτωτική πορεία του κρατικού χρέους προς συνετά επίπεδα και διατηρήσιμη ανάπτυξη μέσω της σταδιακής εξυγίανσης, των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων».
- Τα κράτη - μέλη με υψηλό χρέος «θα πρέπει να ξεκινήσουν σταδιακή μείωση του χρέους, με την επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής το 2023», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται συγκεκριμένος ποσοτικός στόχος.
Προαναγγέλλει δηλαδή πως έρχεται νέος γύρος άγριας επίθεσης στον λαό, για να πληρωθούν χρέη και ελλείμματα που δημιουργήθηκαν από την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου