Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Γολγοθάς και τα Πάθη του λαού


Τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα σχετικά με την κατάσταση στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, επιβεβαιώνουν όχι μόνο ότι αναγκάζονται να στερούνται κάποια βασικά είδη πρώτης ανάγκης, αλλά ότι πλέον «κόβουν» «μαχαίρι» την αγορά τροφίμων, τα καύσιμα ή περιορίζουν στο ελάχιστο ακόμα και το ηλεκτρικό ρεύμα. Το θράσος της κυβέρνησης που ανακοίνωσε χτες την αύξηση των ...50 ευρώ τον μήνα στον κατώτατο μισθό, αλλά και με όσα λένε τα στελέχη της καθημερινά περί επιδομάτων, είναι απύθμενο, μιας και εκατομμύρια οικογένειες ούτε καν θα «ακουμπήσουν» αυτά τα ψίχουλα που ήδη έχουν εξανεμιστεί, αφού οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες.

Σύμφωνα λοιπόν με νέα έρευνα, 7 στους 10 Ελληνες αναγκάζονται να μειώσουν ή και να σταματήσουν εντελώς την κατανάλωση ακόμα και σε είδη που θεωρούνται πρώτης ανάγκης, όπως το ρεύμα ή το σούπερ μάρκετ, καθώς το εισόδημά τους δεν επαρκεί λόγω της επέλασης της ακρίβειας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.000 άτομα πανελλαδικά στις 5-12 Απρίλη.

Πιο συγκεκριμένα: 75 στους 100 μείωσαν το ηλεκτρικό ρεύμα και 1 το έκοψε τελείως. 73 στους 100 μείωσαν το σούπερ μάρκετ και 2 το έκοψαν, 70 στους 100 μείωσαν τα καύσιμα και 3 τα σταμάτησαν, ενώ 69 μείωσαν την αγορά τροφίμων και 2 τη σταμάτησαν. Ακόμα, 56 μείωσαν το πετρέλαιο θέρμανσης και 14 το έκοψαν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από αυτό το 70% που μείωσαν ή σταμάτησαν τα παραπάνω, οι 7 στους 10 το έκαναν επειδή δεν επαρκεί το εισόδημά τους και οι υπόλοιποι επειδή φοβούνται για το μέλλον.

Ακόμα όμως και από αυτή τη ζοφερή κατάσταση κάποιοι βλέπουν οφέλη. Οπως, για παράδειγμα, εκπρόσωποι εταιρειών έρευνας, που αφού εντοπίζουν την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών και μοντέλων, εξαιτίας της φτώχειας, διακρίνουν ευκαιρίες για τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις της λεγόμενης «ιδιωτικής ετικέτας». Δηλαδή, τα πιο φτηνά από τα επώνυμα προϊόντα, στα οποία στρέφονται πλέον πολλοί εξαιτίας του πενιχρού εισοδήματός τους.

1 σχόλιο:

  1. Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο Υιός των εργατών ,των καταπιεσμένων, των φτωχών, των πεινασμένων ,των ανέργων ,τον προσφύγων ...

    Άγις Καραβασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου