Με μια ακόμη επικοινωνιακού τύπου σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και παρουσιάζοντας ως δήθεν «λύση» την πηγή του προβλήματος, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, επιχείρησε χτες να καθησυχάσει για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τα εναλλακτικά πλάνα που υπάρχουν σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά και να δικαιολογήσει τις θυσίες χωρίς τέλος που ζητάνε από τον λαό για να «τρέξουν» οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί και οι «ευκαιρίες» που προσδοκά το κεφάλαιο από τους σχεδιασμούς αυτούς.
Η σύσκεψη έγινε στον απόηχο των προχτεσινών αποφάσεων της «Gazprom» για «πάγωμα» των ροών φυσικού αερίου προς Βουλγαρία και Πολωνία, μετά την άρνησή τους να πληρώσουν σε ρούβλια για τις ποσότητες που προμηθεύονται.
Η κυβέρνηση σημείωσε ότι «υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας». Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι επόμενες πληρωμές προς την «Gazprom» πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μάη, δίχως ωστόσο η κυβέρνηση να έχει ξεκαθαρίσει σε τι νόμισμα θα γίνουν οι πληρωμές. Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ η κυβέρνηση θα τηρήσει στάση αναμονής μέχρι τη λήψη συλλογικής απόφασης σε επίπεδο ΕΕ, η οποία σημειωτέον θα ασχοληθεί με το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 30 - 31/5. Αλλωστε, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας χτες στο ρ/σ «ΣΚΑΪ», ανέφερε ότι «είμαστε συντονισμένοι πλήρως με τους εταίρους μας σ' αυτόν τον εκβιασμό, σ' αυτήν την πίεση που ασκεί η ρωσική πλευρά».
Θυμίζουμε άλλωστε ότι η κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ταχθεί από την πρώτη στιγμή «αναφανδόν» υπέρ του «πολέμου κυρώσεων και αντικυρώσεων» στη Ρωσία, τις συνέπειες του οποίου «λούζονται» οι λαοί, με εκτόξευση και του ενεργειακού κόστους. Επιλογή που ανάμεσα στα άλλα έχει να κάνει με τα τρελά κέρδη που προσδοκούν εφοπλιστές και επιχειρηματικοί όμιλοι, από τα σχέδια για τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικανικού LNG και συνολικά από την προώθηση του αμερικανικού ενεργειακού σχεδιασμού στην περιοχή.
Ενδεικτικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι της κυβερνητικής σύσκεψης προηγήθηκε χτες τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Kiril Petkov, όπου ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση «θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα».
Παράλληλα, η κυβέρνηση παρέπεμπε χτες και στο «αναλυτικό σχέδιο» που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος «για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη». Υπενθυμίζουμε ότι αυτό προβλέπει αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής μέσω λιγνίτη - αν και πολύ λιγότερο από τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας αλλά και τις λαϊκές ανάγκες και φορτωμένη με τα «πράσινα» καπέλα που προβλέπει η πολιτική του «πράσινου New Deal» -, τη λειτουργία με καύσιμο ντίζελ όσων μονάδων φυσικού αερίου έχουν την τεχνική δυνατότητα, την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοτήτων αερίου από άλλους προμηθευτές (ΗΠΑ, Αλγερία, Αίγυπτο, Κατάρ κ.α.) και μεσομακροπρόθεσμα την αύξηση των υποδομών αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας.
Παρέπεμπε δηλαδή στα σχέδια του κεφαλαίου που υλοποιεί από κοινού με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και που το μόνο που «εγγυώνται» είναι εκτίναξη της ενεργειακής φτώχειας για τον λαό και μεγάλους κινδύνους.
Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί και η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου χτες, που άφηνε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και παροχής ρεύματος με το ...δελτίο, λέγοντας πως «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μη φτάσουμε στο σημείο να περιορίσουμε την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συντάσσεται πλήρως με τους ευρωαμερικανικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς τα εργατικά - λαϊκά στρώματα της χώρας μας πληρώνουν το βαρύ τίμημα αυτής της πολιτικής. Οπως προκύπτει από καταγγελίες συνδικαλιστών στον ΔΕΔΔΗΕ, κάθε μέρα στέλνονται πάνω από 1.000 αιτήσεις αποκοπών ρεύματος, ενώ μόνο στην Αττική φτάνουν τις 500 ημερησίως, μεταξύ άλλων βάζοντας και το «μαχαίρι στον λαιμό» των λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν τους τεράστιους λογαριασμούς, να σπεύσουν για διακανονισμούς. Αγνωστο πάντως είναι το πόσα σπίτια έχουν μείνει τις τελευταίες βδομάδες δίχως ρεύμα καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ αρνείται να δώσει επίσημα στοιχεία. Οπως και να 'χει η κατάσταση αυτήν τη στιγμή είναι πραγματικός εφιάλτης για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και φτωχούς αγρότες, αφού οι τιμές ηλεκτρισμού παραμένουν στο «κόκκινο». Χτες, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η τιμή χονδρικής έφτασε τα 239 ευρώ/MWh, ενώ η μέση τιμή τον Απρίλη με τα μέχρι τώρα στοιχεία κυμαίνεται στα 250 περίπου ευρώ/MWh.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου