Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Πακέτο «ελάφρυνσης» με ... χρηματοδότη τα λαϊκά νοικοκυριά


Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και μακριά από τις λαϊκές ανάγκες οι όποιες ελαφρύνσεις ανακοινώθηκαν χτες και εξειδικεύονται σήμερα
 
Το περιβόητο πακέτο «ελάφρυνσης» για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, και αναμένεται να εξειδικεύσουν σήμερα στελέχη της κυβέρνησης. Στην ουσία πρόκειται για μέτρα που θα χρηματοδοτηθούν από τα ίδια τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, μέσω του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, μετατρέποντας έτσι τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος σε νέους πρόσθετους φόρους αλλά και περικοπές.

Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να χαρακτηριστούν επιστροφή μικρού μέρους των μέχρι τώρα κλεμμένων από το λαϊκό εισόδημα, ενώ δεν είπε το παραμικρό για τα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται λίγο πριν τους κοπεί το ρεύμα, ούτε φυσικά για κείνα που ήδη τους έχει κοπεί.

Τα βασικά σημεία του πρωθυπουργικού διαγγέλματος αφορούν:

- Επιστροφή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ή ενοικιαστών πρώτης κατοικίας του 60% όλων των «πρόσθετων επιβαρύνσεων» στα τιμολόγια από τον Δεκέμβρη μέχρι τον Μάη με όριο τα 600 ευρώ κι επιπλέον ετήσιο εισοδηματικό όριο τα 45.000 ευρώ. Μόνο που το «τσεκούρι» των παρόχων ηλεκτρισμού έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά, ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις όπως και φτωχοί αγρότες έχουν κληθεί να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερα ποσά από τα 600 ευρώ σε έναν και μόνο μήνα.

- Τον Μάη και τον Ιούνη προβλέπεται να καλυφθεί το 50% των αυξήσεων στην τιμή της κιλοβατώρας και για τις καταναλώσεις που ξεπερνούν τις 300 KWh και για τις δεύτερες κατοικίες. Και πάλι αυτό το μέτρο, όσο θετικό κι αν ακούγεται, δεν απαντά στο σύνολο των αναγκών των λαϊκών νοικοκυριών αφού μπαίνοντας πια στους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες που θα καθιστούν αναγκαία τη χρήση κλιματιστικών και άρα θα υπάρχουν υψηλές καταναλώσεις ειδικά για ανθρώπους που πάσχουν από προβλήματα υγείας, οι χρεώσεις ηλεκτρισμού και πάλι θα είναι υπέρογκες. Ετσι κι αλλιώς, οι τιμές χονδρικής έχουν κολλήσει τους τελευταίους μήνες πέριξ των 250 ευρώ/KWh, άρα οι αυξήσεις που θα υπάρξουν στα τιμολόγια ειδικά για τις καταναλώσεις άνω των 300 KWh θα είναι υπέρογκες.

- Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα υπάρξει φορολόγηση κατά90% στα πρόσθετα συγκυριακά έσοδα των επιχειρήσεων παραγωγής ρεύματος. Πρόκειται για φαιδρή εξαγγελία βέβαια αφού πέραν όλων των άλλων οι εταιρείες έχουν όλα τα λογιστικά μέσα που χρειάζονται για να παρουσιάσουν ακόμη και ζημίες. Να θυμίσουμε μάλιστα ότι στα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε η ΔΕΗ εμφάνισε ζημίες, κάτι που χρησιμοποιήθηκε προπαγανδιστικά από κυβερνητικά στελέχη για να «αποδείξουν» ότι οι επιχειρήσεις δεν... «κερδοσκοπούν».

- Δίχως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, είπε ότι από τον Ιούλη θα υπάρξει σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος με χρονικό ορίζοντα έως κι ένα χρόνο. Το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή, από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας & Περιβάλλοντος.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει επιδοτούμενο πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών και ότι από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις», που θα επιδοτεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των επιχειρήσεων...

Κατά τ' άλλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να επιρρίψει τις ευθύνες για την αύξηση των τιμών της Ενέργειας στη «ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» λέγοντας ότι «αυτή είναι που προκαλεί διαδοχικές ανατιμήσεις και ιδίως στο ηλεκτρικό ρεύμα». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «όσο διαρκεί ο πόλεμος, καμία εθνική στήριξη δεν θα μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις και να κρατήσει τις τιμές Ενέργειας εκεί που ήταν πριν την κρίση». Ετσι, ομολόγησε ότι οι τιμές στην Ενέργεια θα συνεχίσουν το δικό τους ράλι, ενώ προσπάθησε με περισσή υποκρισία να εμφανιστεί «επικριτικός» απέναντι στην ΕΕ, η οποία, όπως είπε, «εμφανίζεται - μέχρι σήμερα τουλάχιστον - κατώτερη των περιστάσεων».

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία είναι «δίκαιη, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη» αλλά κυρίως «δεν δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν νομικά τα θετικά αποτελέσματά της για τους καταναλωτές». Πρόκειται βέβαια για ουσιαστική ομολογία ότι κινείται εντός πεδίου «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού που διασφαλίζει πλήρως τα κέρδη των ενεργειακών μονοπωλίων.

Πρόσθεσε και το... αμίμητο ότι «φθηνότερη Ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ», καλώντας τους πολίτες να προχωρήσουν σε «μικρές αλλαγές» στις συνήθειές τους, όπως, για παράδειγμα, στις ρυθμίσεις των κλιματιστικών οι οποίες «θα φέρουν αμέσως και χαμηλότερους λογαριασμούς. Ετσι βοηθούμε και το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι μας». Κάτι που παραπέμπει στη λογική της «ατομικής ευθύνης» και για να υπάρχει μικρότερος λογαριασμός ρεύματος. Ενώ είναι μάλλον η ελληνική εκδοχή των συστάσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα σε όλα τα κράτη της ΕΕ για τον περιορισμό της ενεργειακής σπατάλης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τον περιορισμό της... ατομικής καθαριότητας.

 ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου