Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή

08/06/68 μχ

Πέθανε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Τιβέριος Κλαύδιος Νέρων Δομιτιανός Καίσαρ, γνωστότερος ως Νέρων

 Νέρωνας

08/06/1809

Πεθαίνει ο διαπρεπής Αμερικανός πολιτικός Τόμας Πέιν, «πατέρας της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας» (απ’ τους βασικούς συντάκτες της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας το 1776).

08/06/1815

Ολοκληρώνεται το Συνέδριο της Βιέννης, που είχε ως κύριο αντικείμενο το μέλλον της Ευρώπης μετά την ήττα του Ναπολέοντα και της Γαλλικής Επανάστασης.

08/06/1867

Γεννιέται ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ, που θεωρείται ο «μεγαλύτερος Αμερικανός αρχιτέκτονας όλων των εποχών» (Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων).

08/06/1876

Πέθανε η Γαλλίδα συγγραφέας, Γεωργία Σάνδη

08/06/1916

Γεννιέται ο Βρετανός βιολόγος Φράνσις Κρικ, που μαζί με τον Αμερικανό Τζέιμς Γουάτσον, ανακάλυψαν το DNA (1953). Βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1962.

08/06/1929

Στο Στρατοδικείο των Ιωαννίνων ολοκληρώνεται η δίκη 12 φαντάρων που κρατούνταν στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου για πάνω από ένα χρόνο.

Οι φαντάροι κατηγορούνταν πως προέβησαν σε ανατρεπτικές ενέργειες στο στρατό επειδή κατά τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων διένειμαν προκηρύξεις με περιεχόμενο κατά του πολέμου και της στρατοκρατίας.

Στη διάρκεια της δίκης καταγγέλθηκαν για μια ακόμη φορά οι απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στο Καλπάκι, εκεί όπου στέλνονταν οι κομμουνιστές φαντάροι προκειμένου να εξοντωθούν ψυχικά και σωματικά. Από τους κατηγορούμενους, οι 8 καταδικάστηκαν συνολικά σε 8,5 χρόνια φυλακή. 

Ολοκληρώνεται η δίκη 12 φαντάρων που κρατούνταν στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου

Πειθαρχικός Ουλαμός Καλπακίου

08/06/1930

Στην Πράγα, παρά την αρνητική στάση των ρεφορμιστικών ηγεσιών των συνδικάτων, κατεβαίνουν σε διαδήλωση ενάντια στην πείνα 120.000 εργάτες.

08/06/1933

Οι επαγγελματίες της Καβάλας κηρύσσουν απεργία διαμαρτυρόμενοι για τη βαριά φορολογία. Στο πλευρό τους τάσσεται και η εργατιά της πόλης.

Το Ενωτικό (ταξικό) Εργατικό Κέντρο της πόλης κηρύσσει δίωρη στάση εργασίας σε ένδειξη αλληλεγγύης. Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

08/06/1939

Ο Άρης υπέγραψε τη «δήλωση μετανοίας»

 Η «δήλωση μετανοίας» του Αρη και η αλήθεια

08/06/1943

Συνέρχεται στα Άνω Σουδενά Ζαγορίου η πρώτη Πανηπειρωτική Συνδιάσκεψη του ΕΑΜ, στην οποία παίρνουν μέρος 200 περίπου αντιπρόσωποι από όλη την Ήπειρο.

08/06/1944

Στην κατεχόμενη ακόμα Αθήνα πραγματοποιούνται πολυάριθμες εκδηλώσεις (διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, κλπ.) υπέρ της ΠΕΕΑ και του ΕΑΜ, στις οποίες παίρνουν μέρος συνολικά 50.000 Αθηναίοι.

08/06/1947

Δημοσιεύεται απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την επέμβαση των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Στην απόφαση τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως η λεγόμενη «αμερικανική "βοήθεια" δεν αποτελεί καμιά συμβολή στην οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου, αλλά σημαίνει τροφοδότηση του εμφυλίου πολέμου, που μόνο ερείπια στοιβάζει πάνω στα παλιά ερείπια». 

Σχέδιο Μάρσαλ

08/06/1954

Γεννιέται ο Κύπριος συνθέτης Μάριος Τόκας.

08/06/1962

Πεθαίνει ο ποιητής και λογοτέχνης Στέλιος Σπεράντζας.

08/06/1963

Συγκροτείται από νέους καλλιτέχνες η Δημοκρατική Κίνηση Νέων - Γρηγόρης Λαμπράκης. Ανάμεσά τους, οι Μίκης Θεοδωράκης, Αργύρης Κουνάδης, Μίνως Αργυράκης, Βάσω Κατράκη, Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ), Ασπασία Παπαθανασίου, Δάφνη Σκούρα, Αλέκος Αλεξανδράκης, Γεωργία Χαραλαμπίδου, κ.α. Λίγο αργότερα, στις 8/9/1964, η Κίνηση θα συγχωνευτεί με τη Νεολαία της ΕΔΑ συγκροτώντας τη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη (ΔΝΛ).

08/06/1970

Μια νέα χούντα ανατρέπει την παλιά στην Αργεντινή, καθώς οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων αποφασίζουν την ανατροπή του δικτάτορα «Προέδρου» Χουάν Κάρλος Ογκόνια, που οι ίδιοι είχαν φέρει στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια.

08/06/1973

Πεθαίνει ο κομμουνιστής συγγραφέας, ποιητής και κριτικός Μάρκος Αυγέρης. Ο Μάρκος Αυγέρης ζυμωμένος θεωρητικά με τις μαρξιστικές ιδέες, εντάχθηκε -από τον Κώστα Καραγιώργη- πρώτα στο ΕΑΜ, του οποίου διετέλεσε Γενικός Γραμματέας μετά την «έξοδο» του Νίκου Καρβούνη στο Βουνό, και κατόπιν στο ΚΚΕ (το 1944 σύμφωνα με μαρτυρία της Έλλης Αλεξίου), στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι το θάνατό του. 

Μάρκος Αυγέρης

08/06/1973

Μετά από 34 χρόνια δικτατορίας στην Ισπανία, ο στρατηγός Φρανσίσκο Φράνκο παραδίδει την «Πρωθυπουργία» στο ναύαρχο – και έμπιστό του - Λουίς Μπλάνκο. Ο Φράνκο παραμένει «αρχηγός του κράτους».

08/06/1974

Με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης πραγματοποιείται στις 8 και 9 Ιούνη στην Φραγκφούρτη «Ευρωπαϊκή Συνάντηση» αλληλεγγύης προς τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό, στην οποία πήραν μέρος 17 αντιπροσωπείες εθνικών επιτροπών αλληλεγγύης.

08/06/1986

Ο υποψήφιος των Συντηρητικών, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κουρτ Βαλντχάιμ, συγκεντρώνει το 53,98% των ψήφων και εκλέγεται Πρόεδρος της Αυστρίας.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αποκαλύφθηκε ότι ο Βαλντχάιμ ήταν αξιωματικός των ναζί και μάλιστα πήρε μέρος στο πογκρόμ κατά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

08/06/1999

Το G-8 (οι χώρες που θεωρούνται πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένες στον κόσμο: ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς, Ρωσία) καταλήγει σε σχέδιο ψηφίσματος, που έχει την υπογραφή και της Ρωσίας και στο οποίο γίνεται λόγος για «διεθνή παρουσία» στο Κοσσυφοπέδιο.

08/06/2007

Πεθαίνει ο Αμερικανός φιλόσοφος Ρίτσαρντ Μακέι Ρόρτι.

5 σχόλια:

  1. Ήταν σαν σήμερα 8 Ιουνίου 1972. Μια ημερομηνία που οι βόμβες ναπάλμ του στρατού των ΗΠΑ ισοπέδωναν το χωριό Trang Bang, σκορπώντας φρίκη και θάνατο. Είναι η ημερομηνία που έμελλε να αλλάξει τη ζωή του 21χρονου τότε φωτογράφου Huynh Cong Ut καθώς η φωτογραφία του έκανε τον γύρω του κόσμου και τάραξε τις κοιμισμένες συνειδήσεις των αδιάφορων νοικοκυραίων. Ένα καρέ που αποτύπωνε τη θηριωδία, με τη φιγούρα ενός γυμνού κοριτσιού της Kim Phuc να τρέχει για να γλιτώσει από τις φλόγες που τύλιξαν το χωριό της. Τα γεμάτα τρόμο μάτια της χαράχτηκαν στη παγκόσμια μνήμη και η φωτογραφία αποτύπωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο την φρίκη,όχι μόνο του πολέμου στο Βιετνάμ,αλλά και του κάθε ιμπεριαλιστικού πολέμου. Αναζωπύρωσε το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα,όχι μόνο στην Ευρώπη,αλλά και στις ΗΠΑ, όπου εντάθηκαν σε καθημερινή βάση οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις με πάγιο αίτημα την αποχώρηση του στρατού από το Βιετνάμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να σκεφτεί κανείς ότι το εμβληματικό Ρωσικό τραγούδι για τον Β'ΠΠ «Γερανοί», είναι εμπνευσμένο από ένα κοριτσάκι της Χιροσίμα με λευχαιμία λόγω της ατομικής βόμβας, το οποίο έφτιαχνε χάρτινους Γερανούς σύμφωνα με την Ιαπωνική παράδοση...
      Καλούν όμως εκείνους που έριξαν την ατομική βόμβα... 😮
      Μόνο θλίψη!

      Γερανοί
      https://gkagkarin.blogspot.com/2022/05/blog-post_732.html

      Διαγραφή
  2. «Είμαι κομμουνίστρια και ονομάζομαι ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΝΔΗ»

    Ο τίτλος του σημειώματος αυτού, προέρχεται από δημοσίευμα της «Ουμανιτέ» (27/4/2004)

    Η Γεωργία Σάνδη (George Sand), μια από τις πολύ μεγάλες μορφές του ΙΘ΄ αιώνα, παραμένει ως προσωπικότητα ακόμη ασαφής, τυλιγμένη με τον απόηχο των θαυμασμών, αλλά και με μια αχλύ φαρμακερής αμφισβήτησης.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/06/blog-post_940.html

    Τόμας Πέιν «Πατέρας της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας»

    8 Ιουνίου 1809 πεθαίνει ο διαπρεπής Αμερικανός πολιτικός Τόμας Πέιν, «πατέρας της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας» (απ’ τους βασικούς συντάκτες της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας το 1776).
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/06/blog-post_568.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στις 8 Ιουνίου 1960, ο Ραμόν Μερκαντέρ, ο οποίος δολοφόνησε τον Τρότσκι, τιμήθηκε με το αστέρι του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης στο Κρεμλίνο προσωπικά από τον επικεφαλής της KαΓκεΜπε, Αλεξάντερ Σέλιεπιν. Ο Ramon Mercader (πλήρες όνομα Jaime Ramon Mercader del Rio Hernandez) γεννήθηκε στη Βαρκελώνη και ήταν γόνος πλούσιας ισπανικής οικογενείας. Επιστρατεύτηκε από την NKVD με τη βοήθεια της μητέρας του, Μαρίας Καριντάντ, που ήταν πράκτορας της σοβιετικής υπηρεσίας πληροφοριών. Υπό την ηγεσία ενός από τους ηγέτες της σοβιετικής υπηρεσίας πληροφοριών, N. I. Eitingon, ετοίμασε μια απόπειρα κατά της ζωής του Τρότσκι, ο οποίος εκδιώχθηκε από την ΕΣΣΔ το 1929 και το 1932 στερήθηκε τη σοβιετική υπηκοότητα, ο οποίος το 1938 δημιούργησε την «Τέταρτη Διεθνή». Θεωρήθηκε από την ηγεσία του Πανενωσιακού ΚΚ(μπ) ο χειρότερος εχθρός της ΕΣΣΔ και της σοβιετικής εξουσίας. Τον Σεπτέμβριο του 1939, ο Μερκαντέρ πλησίασε την Σίλβια Αγγέλοφ , η οποία ήταν πρόσωπο του περιβάλλοντος του Τρότσκι. Με τη βοήθειά της γνώρισε τον Τρότσκι. Στις 20 Αυγούστου 1940, ο Μερκαντέρ έφτασε στη μεξικανική βίλα του Τρότσκι με το πρόσχημα να του δείξει το άρθρο του και όταν άρχισε να το διαβάζει, χτύπησε τον Τρότσκι στο κεφάλι με μία ορειβατική αξίνα, από το οποίο πέθανε την επόμενη μέρα. Μετά τη σύλληψή του, ο Mercader, εξηγώντας την πράξη του ως πράξη ανταπόδοσης από έναν μοναχικό μαχητή, αρνήθηκε να καταθέσει. Δικαστήριο του Μεξικού τον καταδίκασε σε 20 χρόνια φυλάκιση. Εξέτισε την ποινή του και αποφυλακίστηκε στις 6 Μαΐου 1960.Τον μετέφεραν αρχικά στην Κούβα και στη συνέχεια κρυφά με πλοίο στην ΕΣΣΔ. Μετά από αρκετό καιρό, έλαβε έγγραφα από τη Μόσχα με το όνομα Ραμόν Ιβάνοβιτς Λόπες. Η σοβιετική επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών, με την κωδική ονομασία «Πάπια», ολοκληρώθηκε τελικά επιτυχώς. Και ο τότε επικεφαλής της Kα Γκε Μπε, Aλεξάντερ Σελιέπιν, υπέβαλε αίτηση στον Χρουστσόφ να απονείμει στον σύντροφο Λόπες τον τίτλο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης. Τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι για όλα τα 20 χρόνια ο Ραμόν Ιβάνοβιτς «κρατούσε κρυφή τη σύνδεσή του με τα όργανα κρατικής ασφάλειας της Σοβιετικής Ένωσης». Ένα μυστικό διάταγμα που απονέμει υψηλό βαθμό στον Λόπες υπογράφηκε από τον τότε Πρόεδρο του Προεδρείου του Ανωτάτου Συμβουλίου Λεονίντ Ι. Μπρέζνιεφ στις 31 Μαΐου 1960. Στις 8 Ιουνίου 1960 πραγματοποιήθηκε μυστική τελετή βράβευσης στο Κρεμλίνο. Με ειδική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ, ο Ραμόν Ιβάνοβιτς Λόπες εγγράφηκε στο Ινστιτούτο Μαρξισμού-Λενινισμού υπό την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΣΕ ως ανώτερος ερευνητής. Έλαβε μια κρατική ντάτσα, ένα ευρύχωρο διαμέρισμα στη Μόσχα και μετά μια σταθερή σύνταξη. Λίγα χρόνια αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του '70, του επετράπη να ταξιδέψει με την οικογένειά του στην Κούβα. Εκεί συμβούλεψε τους Κουβανούς συντρόφους μετά από αίτημα του Φιντέλ Κάστρο. Στο ίδιο μέρος, στην Κούβα, πέθανε ο Ραμόν Μερκάντερ τον Οκτώβριο του 1978. Σύμφωνα με την τελευταία διαθήκη του εκλιπόντος, η τέφρα του μεταφέρθηκε στη Μόσχα. Στο νεκροταφείο της περιοχής Κούντσεβο της Μόσχας βρίσκεται ο τάφος του. Στο μνημείο από γρανίτη βρίσκεται η φωτογραφία του με το αστέρι του Ήρωα και την επιγραφή: «Лопес Рамон Иванович. 1913-1978». Και λίγο πιο κάτω είναι το πραγματικό του όνομα: "Ramon Merkader del Rio".
    https://www.facebook.com/.../permalink/1959209674270201

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παναγιώτης Β ( μεχρι να έρθει ο κανονικός ο ορίτζιναλ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου