Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Ολα τα «σφυριά» για την επιτυχία της, για να διαδοθεί σε κάθε σωματείο το κάλεσμα


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
 

Στις 18 και 19 Ιούνη στην Αθήνα το μεγάλο γεγονός για το εργατικό κίνημα

 Σε λιγότερο από δύο βδομάδες πραγματοποιείται η Πανελλαδική Σύσκεψη που οργανώνουν τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στις 18 και 19 Ιούνη στην Αθήνα.

 Η σύσκεψη μάλιστα θα φιλοξενηθεί στην καρδιά της εργατούπολης του Πειραιά, στο κλειστό γήπεδο «Αριστείδης Παπαμιχαήλ» της Δραπετσώνας, μια ανάσα από το λιμάνι των μεγάλων ταξικών αγώνων.

Με κεντρικό σύνθημα «Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη!», στόχος της Σύσκεψης είναι να συμβάλει αποφασιστικά στην αναζωογόνηση του εργατικού κινήματος, στην οργάνωση της ενιαίας, συντονισμένης αγωνιστικής απάντησης της εργατικής τάξης στη σφοδρή επίθεση που δέχεται από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

Με την ακρίβεια να καλπάζει, την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς να εντείνεται, την κυβέρνηση να επιτίθεται σε κάθε κατάκτηση της εργατικής τάξης για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και τον λαό να ζει τις επιπτώσεις της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ο μεγάλος αγωνιστικός ταξικός σταθμός της Πανελλαδικής Σύσκεψης θα δώσει νέα ανάταση στην οργάνωση της πάλης.

Μπροστά στη μεγάλη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνει κάνουν τη νύχτα μέρα, μεταφέροντας το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε χώρους δουλειάς, σε σωματεία που βρέθηκαν μαζί στον δρόμο του αγώνα, σε νέες συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστές που ανησυχούν, προβληματίζονται για την κατάσταση στο εργατικό κίνημα, σε καθέναν που «δεν συμβιβάζεται με το άδικο».

Δραστηριότητα ενόψει της Σύσκεψης
 
Από εξόρμηση στην Άρτα 
Από εξόρμηση στην Άρτα

Αυτές τις μέρες έχουν προγραμματιστεί μεταξύ άλλων:

Το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Νομού Αττικής μπροστά στη Σύσκεψη διοργανώνει εκδήλωση την Πέμπτη 9 Ιούνη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως. Θα συζητηθεί η πείρα από τη δράση του Σωματείου και πώς θα οργανωθεί καλύτερα η συνέχιση του αγώνα. Στην εκδήλωση θα υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη δράση του Σωματείου όλη αυτήν την περίοδο, μουσικό πρόγραμμα από μέλη του Σωματείου και λαχνοί για τη μεγάλη λαχειοφόρο του ΠΑΜΕ.

Τη Δευτέρα 6 Ιούνη σε: ΕΚΜΕ Κ. Μακεδονίας, «SK Group» στη Θεσσαλονίκη, OTE Φοίνικα στη Θεσσαλονίκη, σούπερ μάρκετ σε Σπάτα και Λούτσα.

Την Τρίτη 7 Ιούνη στην «Alumil» Κ. Μακεδονίας, στη «Farcom» Κ. Μακεδονίας και στο συνεργείο καθαριότητας στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Την Τετάρτη 8 Ιούνη στις αποθήκες των «Lidl» (Βιομηχανική Ζώνη Καλυβίων) και των «Ok Markets» (Βιομηχανική Ζώνη Μαρκοπούλου) και σε σούπερ μάρκετ σε Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Μαραθώνα.

Διαλέγουμε τη σωστή πλευρά, γι' αυτό θα συναντηθούμε στη Δραπετσώνα!
 
Συγκέντρωση του Σωματείου «Mellon» έξω από την εταιρεία. Οι εργαζόμενοι αποφασίζουν τη συμμετοχή στη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ 
Συγκέντρωση του Σωματείου «Mellon» έξω από την εταιρεία. Οι εργαζόμενοι αποφασίζουν τη συμμετοχή στη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Στον «Ριζοσπάστη του Σαβββατοκύριακου» μίλησαν συνδικαλιστές για την Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Αναδημοσιεύουμε τις δηλώσεις τους:

  • Θανάσης Κουτσουράς, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης:

Οσο περνούν οι μέρες τόσο δυναμώνει η προσπάθεια των σωματείων που συμμετέχουν, για να συνεχίσει η συζήτηση με τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλειάς, στις συνελεύσεις των σωματείων, στις γειτονιές, για να μάθει η εργατική τάξη όχι μόνο ότι το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί μια σύσκεψη αλλά για τη σημασία αυτής της διοργάνωσης, η οποία αποτελεί βήμα κλιμάκωσης για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Για όλα αυτά τα σωματεία, τους συνδικαλιστές, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που συναντήθηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μαζί μας και συζήτησαν, εκφράσανε τους προβληματισμούς τους και τις διαφωνίες τους, οργανώθηκαν στα σωματεία, πήραν μέρος σε απεργίες και συλλαλητήρια διεκδικώντας ανοιχτά νοσοκομεία για τον λαό, μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα που να ανταποκρίνονται πραγματικά στις σύγχρονες ανάγκες της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Τέτοια συζήτηση έχει ξεκινήσει να γίνεται και στον κλάδο των Κατασκευών, μέσα στους χώρους δουλειάς, στα εργοτάξια, στα γιαπιά, στις ανακαινίσεις, με τους οικοδόμους, τους εργάτες συνολικότερα του κλάδου, που όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν στους αγώνες για την υπογραφή της κλαδικής Σύμβασης, που αποτελεί νίκη για το κίνημα στον κλάδο των Κατασκευών αλλά και συνολικότερα.

Οι οικοδόμοι, όπως και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους, απέδειξαν πως μόνο με τους αγώνες μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα και κατακτήσεις που εξυπηρετούν τα δικά μας συμφέροντα και ανάγκες. Αυτός είναι και ένας λόγος που στον κλάδο συνεχίζουμε να έχουμε αγώνες και διεκδικήσεις καθημερινά μέσα σε χώρους δουλειάς για αυξήσεις στα μεροκάματα, με αφετηρία ως κατώτατα αυτά που ορίζει η κλαδική Σύμβαση, για μέτρα προστασίας και άλλα, όπως γίνεται τις τελευταίες μέρες στα εργοτάξια του Μετρό.

Μέσα από τους αγώνες ο εργάτης βγάζει και συμπεράσματα, έχει πλέον την πείρα και μπορεί να κρίνει, να αποφασίσει τι κίνημα χρειάζεται, τι σωματείο θέλει να έχει στο πλευρό του. Ξέρει πλέον ποια «πάστα» συνδικαλιστή είναι αυτή που του ταιριάζει. Είναι η ίδια από την οποία είναι φτιαγμένος και αυτός.

Και για να μη μακρηγορώ:

Ο οικοδόμος διάλεξε ανάμεσα σε αυτούς που του έλεγαν πως οι απεργίες «τα έφαγαν τα ψωμιά τους» και σε αυτούς που του είπαν ότι «και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή».

Ο οικοδόμος διάλεξε ανάμεσα σε αυτούς που του έλεγαν «μην απεργείς, γιατί ο νόμος Χατζηδάκη θα ψηφιστεί» και ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια άλλη κυβέρνηση να τον καταργήσει, και σε αυτούς που έλεγαν και λένε πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Ο οικοδόμος διάλεξε πλευρά και διάλεξε τη σωστή, γι' αυτό στις 18 και 19 του Ιούνη θα συναντηθούμε στη Δραπετσώνα.

Ολες αυτές τις μέρες, μέσα από τις περιοδείες και τις εξορμήσεις που πραγματοποιούν μέλη του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων, έρχονται από τους οικοδόμους και συνολικότερα από τους εργαζόμενους του κλάδου μηνύματα θετικά για τη στάση και τη στήριξη του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας στους αγώνες, αναγνωρίζουν τη στάση του ΠΑΜΕ στο κίνημα, γι' αυτό και μας περιμένουν και μετά τη σύσκεψη να συζητήσουμε για το πώς θα συνεχίσουμε.

Παναγιώτης Χαϊνάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην EMFI (πρώην «ΕΒΓΑ»)

Το Σωματείο συμμετέχει σε όλες τις δράσεις του ΠΑΜΕ και εκφράζεται μέσα από αυτό, με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης.

Αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε σε διαδικασία διεκδίκησης επιχειρησιακής ΣΣΕ. Εχουμε αναπτύξει κοινή δράση με τα άλλα επιχειρησιακά σωματεία στις επιχειρήσεις συμφερόντων Φιλίππου. Με την Ομοσπονδία διεκδικούμε την υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ, ενώ προβάλλουμε ορισμένα κοινά αιτήματα που αφορούν αυξήσεις, επιδόματα κ.ά.

Την πείρα αυτού του αγώνα, όπως και τη δράση που έχουμε αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα, θα μεταφέρουμε στη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Ομως περιμένουμε και να ακούσουμε από άλλα σωματεία, να εμπλουτίσουμε την προσπάθειά μας με τη δική τους πείρα. Στόχος μας η ανάπτυξη κοινής ενιαίας δράσης, για να αντισταθούμε αποτελεσματικά στις πολιτικές των κυβερνήσεων.

Μπροστά στη Σύσκεψη απευθυνόμαστε και σε άλλα σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους, προκειμένου να διευρύνουμε τη συσπείρωση αυτή, να κάνουμε το ΠΑΜΕ πιο δυνατό.

  • Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας:

Καλούμε όλα τα σωματεία, εργαζόμενους, συνδικαλιστές της Φθιώτιδας να συμμετέχουν σε αυτόν τον μεγάλο σταθμό του εργατικού κινήματος με όποιον τρόπο μπορούν. Είτε με τη φυσική τους παρουσία είτε με τη συμμετοχή τους στη συζήτηση στο σωματείο, στον χώρο δουλειάς τους. Εμείς από την πλευρά μας, μέσα από τη δράση μας τις επόμενες μέρες, θα επιδιώξουμε να γίνει αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης το πώς θα δυναμώσει η οργάνωση των εργαζομένων στα συνδικάτα. Πώς θα γίνει πράξη η αναζωογόνηση και αντεπίθεση των συνδικάτων, με νέες δυνάμεις, με μεγαλύτερη ορμή και αποφασιστικότητα ώστε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και να διευρύνουμε τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Η διεύρυνση του ΠΑΜΕ με νέες αγωνιστικές δυνάμεις, με νέα συνδικάτα, είναι η απάντηση στην ένταση της επίθεσης, είναι η διέξοδος και η ελπίδα στις γραμμές των εργαζομένων, ο φόβος και το άγχος των εκμεταλλευτών μας.

  • Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ:

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ πήρε απόφαση να συμμετέχει στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ. Ενα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, γιατί η καθημερινότητά μας, άσχετα από ποιο χώρο δουλεύουμε, είναι ίδια, οι φόβοι μας, οι ανασφάλειές μας είναι οι ίδιες. Είναι σημαντικό να μεταφερθεί η εμπειρία από τα προβλήματα και τις δράσεις που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα στους χώρους δουλειάς. Γιατί μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε νέους ελπιδοφόρους αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου