Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Ερώτηση για την άμεση απελευθέρωση του Γιερζάν Γιελσιμπάεφ στο Καζακστάν


Ερώτηση

προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ

Θέμα: Την άμεση απελευθέρωση του πολιτικού κρατουμένου, Γιερζάν Γιελσιμπάεφ, που κρατείται από τις αρχές του Καζακστάν

Οι αρχές του Καζακστάν με διάφορα προσχήματα και δικαιολογίες αρνούνται την πρόωρη και με όρους απελευθέρωση του επικεφαλής του κινήματος των ανέργων στην πόλη Ζαναόζεν του Καζακστάν, Γιερζάν Γιελσιμπάεφ, που εκτίει ποινή φυλάκισης μετά από την καταδίκη του τον Οκτώβρη 2019 με κατασκευασμένες κατηγορίες. Αυτό συμβαίνει κατά παράβαση της νομοθεσίας της χώρας, που προβλέπει την αποφυλάκιση μετά από την έκτιση ενός συγκεκριμένου χρόνου της ποινής.  

Ως διαμαρτυρία ο Γιερζάν Γιελσιμπάεφ δύο φορές έχει κηρύξει απεργία πείνας και έχει ράψει το στόμα του. Η διοίκηση των φυλακών και οι δικαστικές αρχές κάνουν τα πάντα για να τον διατηρήσουν υπό κράτηση, κατασκευάζοντας διάφορες «παραβιάσεις» για να αποτρέψουν την αποφυλάκισή του. Μάλλον φοβούνται ότι θα ηγηθεί ξανά απεργιών και συγκεντρώσεων των ανέργων, όπως έκανε το 2019.

Οι αρχές του Καζακστάν κατά την κράτηση του Γιερζάν Γιελσιμπάεφ  τον ξυλοκοπούσαν συνεχώς και μόνον μετά από ανάλογη ερώτηση που καταθέσαμε το 2020 και των διαμαρτυριών των συνδικαλιστικών οργανώσεων μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή.

Ο Γιερζάν Γιελσιμπάεφ αναγνωρίστηκε από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πολιτικός κρατούμενος και αναφέρθηκε επανειλημμένα σε ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως παράδειγμα παραβίασης δικαιωμάτων και ελευθεριών στο Καζακστάν.  Σήμερα θεωρούμε πως υπάρχει σοβαρή απειλή για τη ζωή και την υγεία του Γιερζάν Γιελσιμπάεφ.

Πώς τοποθετείται ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής:

- Στο αίτημα συνδικάτων και μαζικών οργανώσεων από το Καζακστάν και διεθνώς για την άμεση απελευθέρωση του πολιτικού κρατουμένου Γιερζάν Γιελσιμπάεφ;

- Στην απαίτηση να σταματήσουν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις και οι αντιδημοκρατικοί περιορισμοί από την κυβέρνηση και τις αρχές του Καζακστάν;

Ο Ευρωβουλευτής

Κώστας Παπαδάκης

 

Ο πολιτικός κρατούμενος Γ. Γιελσιμπάεφ

6 σχόλια:

  1. Εν τω μεταξύ:
    ΚΕΚΡ: Για την ταξική αντίληψη του αγώνα κατά του φασισμού και τα λάθη του «αριστερισμού» των Ελλήνων συντρόφων.
    Αναδημοσιεύεται, χωρίς το μπλογκ να ταυτίζεται 100% με τις απόψεις που παρουσιάζονται από ΚΕΚΡ.
    (=..και κουλούρι, και τυρί!)
    Nα θυμίσω, πως τα πουτινάκια, για να στηρίξουν την καιροσκοπική/εθνικιστική τους στάση ουράς, είχαν χαρακτηρίσει και την πρόσφατη εξέγερση στο Καζακστάν σαν "πορτοκαλί επανάσταση", εναρμονισμένοι 100% με τον Πούτιν, που την κατέστειλε, μια και ο υφιστάμενός του δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα...
    Οι διεθνείς εξελίξεις των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων είναι καταιγιστικές και οι συνέπειες στο παγκόσμιο κομμ. κίνημα είναι πια αναπόφευκτες και ορατές. Σε κάποιο βαθμό θυμίζουν παραμονές Α'ΠΠ, αλλά πια οι κομμουνιστές έχουν τις σχετικές εμπειρίες και δε θα κάνουν τα λάθη των ευρωπαϊκών κ.κ.
    Μια ώρα αρχύτερα να ξεχωρίσει το ήρα από το σιτάρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πουτινάκια, Σεχτάρ, όποιος λέει μια σωστή άποψη, που δεν είναι του ΚΚΕ, τον βρίζουμε;

      Σχολιαστής

      Διαγραφή
    2. Ο gkagkarin, προτείνει
      "εκδρομή" για φασιστοειδή και όχι μόνο
      https://gkagkarin.blogspot.com/2022/02/blog-post_3229.html

      Διαγραφή
    3. Σεχτάρ, για το άρθρο του TRASH , στο fadomduck2, γράφεις;
      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    4. ΔΣΕ, (9 Ιουνίου 2022 - 9:53 π.μ.) βασικά, όπως λέει το σχόλιο και ο σύνδεσμος, αναφέρομαι στο αλήστου μνήμης "κομμ. εργατικό κόμμα" της Ρωσίας, και στο ανεκδιήγητο και εν πολλοίς κατινίστικο κείμενο κριτικής του για την στάση των >40 κομμ. κομμάτων στο "Ουκρανικό" και κυρίως του ΚΚΕ. Ο,τι και να πω γι αυτούς είναι λίγο.
      Σχολιαστή, (9 Ιουνίου 2022 - 9:44 π.μ.) πρώτον, από ότι έχω καταλάβει οι καντηλανάφτες του Πούτιν δεν το θεωρούν βρισιά. Γι αυτούς βρισιά είναι, αυτό τον καιρό, να μην λιβανίζεις τον Πούτιν. Και γι αυτό το παράπτωμα σε κατατάσσουν αμέσως σαν ...Νατοϊκό!
      Δεύτερον, ασφαλώς εξετάζουμε και απόψεις, που δεν εκπορεύονται από το ΚΚΕ. Και τις κρίνουμε στην ουσία τους. Οπως αυτή εδώ, που είναι εξωφρενικά απαράδεκτη, όχι για wannabe κομμουνιστές, αλλά και για κλασσικούς πασόκους.
      Ηξερα, πως το κομμ. κίνημα της Πατρίδας μας έχει αδυναμίες σε επίπεδο απλών οπαδών αλλά και μελών του ΚΚΕ, χωρίς να εξαιρώ τον εαυτό μου, και μάλλον και από αυτό αφορμώμενος. Αλλά η έκταση του "πουτινισμού" με έχει καταπλήξει, δεν το περίμενα τέτοιο χάλι. Είμαστε βασικά μια πασοκοκοινωνία.... που θέλει να κρυφτεί και, με την πρώτη ευκαιρία, ....η χαρά δεν την αφήνει!
      Αλλά έρχονται κι άλλα δυνατότερα τραντάγματα και το κοσκίνισμα θα γίνει από την ίδια την ζωή. Κάποιοι θα συνέλθουν, κάποιους θα τους πάρει το ποτάμι της Ιστορίας.

      Διαγραφή
    5. «Δεν είχαμε κλειστή οικονομία – ή μάλλον, είχαμε, κατά τη σοβιετική περίοδο, όταν αποκοπήκαμε, δημιουργώντας το λεγόμενο Σιδηρούν Παραπέτασμα. Το δημιουργήσαμε με τα ίδια μας τα χέρια."
      Κι εμείς, που νομίζαμε πως το "Σιδηρούν Παραπέτασμα" το έστησε η "Δύση" με πρωτεργάτη τον Τσώρτσιλ.
      Ασυνάρτητος, γλοιώδης απολογητής του ΝΑΤΟ, που τάχατες πολεμάει"!!!
      Aφιερωμένο στα "πουτινάκια", από το ... ίνδαλμά τους!!!

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου