Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

ΗΠΑ: Αστικά επιτελεία και μονοπώλια εκτιμούν ότι έρχεται «οικονομικός τυφώνας» στη χώρα


 Εντείνονται οι φόβοι στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο η αμερικανική οικονομία να μπει σε τροχιά ύφεσης, καθώς, όπως σημειώνουν, οι ενδείξεις που συνηγορούν για μία τέτοια προοπτική «πληθαίνουν ανησυχητικά».

Ενδεικτικό του έντονου προβληματισμού που υπάρχει στα αστικά επιτελεία, σε μια περίοδο που ήδη είναι ορατές οι συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, είναι το δημοσίευμα του CNN, το οποίο αναφέρει τρεις δείκτες που υποδεικνύουν ότι η μηχανή της μεγαλύτερης καπιταλιστικής οικονομίας «ψύχεται» σε σύγκριση με την μεγάλη άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας μετά την άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο πρώτος δείκτης αφορά στην «αγορά εργασίας». Η έκθεση αναφορικά με τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον Μάιο, που δημοσιεύθηκε σήμερα, έδειξε ότι προστέθηκαν 390.000 θέσεις τον περασμένο μήνα. Αν και ο ο αριθμός είναι αρκετά μεγάλος, ωστόσο υπολείπεται αρκετά από τις 428.000 θέσεις που δημιουργήθηκαν τον Απρίλιο και κατά πολύ από τις περίπου 450.000 έως 650.000 θέσεις εργασίας που προστέθηκαν κάθε μήνα το περασμένο έτος.

Ο δεύτερος ανησυχητικός δείκτης έχει να κάνει με την αγορά κατοικίας: Το κόστος δανεισμού έχει εκτιναχθεί, ως αποτέλεσμα της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Ένα στεγαστικό δάνειο 30 ετών σταθερού επιτοκίου ήταν κατά μέσο όρο 5,09% για την εβδομάδα που έληξε στις 2 Ιουνίου, από 2,99% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Αυτό απωθεί τους υποψήφιους αγοραστές κατοικιών, συμβάλλοντας στη μείωση της έντονης ζήτησης. Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο.
Ωστόσο την ίδια ώρα οι τιμές των ακινήτων παραμένουν σε δυσθεώρητα υψηλά επίπεδα, με το μέσος κόστος να βρίσκεται στα 391.200 $, αυξημένο κατά 14,8% σε σχέση με πέρυσι.

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρεται στην τελευταία έρευνα της Fed για τις οικονομικές συνθήκες, που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, και έδειξε ότι και οι 12 περιφέρειες σε όλη τη χώρα γνώρισαν ανάπτυξη, αλλά ο αντίκτυπος των αυστηρότερων οικονομικών συνθηκών είχε αρχίσει να γίνεται εμφανής.

Η έκθεση σημειώνει χαρακτηριστικά ότι οι πωλήσεις λιανικής «σημείωσαν κάποια χαλάρωση καθώς οι καταναλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με υψηλότερες τιμές», ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και στην αγορά ακινήτων.

«Σούπερ κακό προαίσθημα» για «οικονομικό τυφώνα»

Ακόμα ένα ενδεικτικό στοιχείο που αναδεικνύει την ανησυχία για τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ είναι οι εκτιμήσεις των ίδιων των μονοπωλίων. Σύμφωνα με το Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, και πλουσιότερος αυτή τη στιγμή άνθρωπος του κόσμου, Ίλον Μάσκ, έγραψε σε ένα email του προς στελέχη της εταιρείας χθες Πέμπτη ότι έχει ένα «σούπερ κακό προαίσθημα» για την οικονομία και για αυτό θέλει να περικόψει περίπου το 10% των θέσεων εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία!!!

Η Tesla απασχολούσε περίπου 100.000 άτομα στην εταιρεία και στις θυγατρικές της στα τέλη του 2021.

Η πρόβλεψη του Μασκ για μια πιθανή ύφεση και τις αρνητικές συνέπειες για τις αυτοκινητοβιομηχανίες δεν είναι η μόνη. Νωρίτερα, ανάλογες εκτιμήσεις είχαν εκφράσει ο CEO της JPMorgan Chase (JPM), Τζέιμι Ντάιμον και ο πρόεδρος της Goldman Sachs (GS), Τζον Γουόλντρον.

«Ένας οικονομικός τυφώνας είναι ακριβώς εκεί έξω στο δρόμο που έρχεται προς το μέρος μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντάιμoν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προετοιμάζοντας ‑όπως και οι υπόλοιποι- το έδαφος για να επιμερίσουν στο λαό τις συνέπειες.

(Με πληροφορίες από CNN Business)

ΑΤΕΧΝΩΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου