Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Ενιαίο και συντονισμένο μέτωπο πάλης ενάντια στην καταστολή και το «Πανεπιστήμιο ΑΕ»


 Κοινό μέτωπο πάλης ενάντια στο οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο έντασης της καταστολής στο ΑΠΘ και προώθησης νέων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων με τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια υψώνουν οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και οι διδάσκοντες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Ξεκαθαρίζουμε ότι στο οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάλυση του δημόσιου, δωρεάν, δημοκρατικού Πανεπιστημίου, με οργανωμένο τρόπο, ενιαίο, ενωτικό θα απαντήσει το πανεπιστημιακό κίνημα» ήταν το μήνυμα που έστειλαν από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν έξω από το κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών, καλώντας παράλληλα σε μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο που οργανώνουν οι συλλογικοί τους φορείς στις 7 μ.μ. στην Καμάρα.

Στη συνέντευξη παρεμβάσεις έκαναν η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Χημικού, ο Ηλίας Κονδύλης, μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού - Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ), ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Εργαζομένων, ο Κώστας Μπαλτζής, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΣΕΔΙΠ-ΑΠΘ) και η Βούλα Ευσταθιάδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΣΕΤΕΠ – ΑΠΘ).

Ενιαίο μήνυμα ενάντια στον νέο νόμο-πλαίσιο 

Η Χριστίνα Σταμούλη μεταξύ άλλων τόνισε πως με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενοι στέλνουν ενιαία μήνυμα στην κυβέρνηση να μην καταθέσει τον νέο νόμο-πλαίσιο, καθώς όπως τόνισε είναι σχεδιασμένος για τις ανάγκες της αγοράς, των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των φοιτητών, πατώντας στα «χνάρια» όλου του νομοθετικού πλαισίου όλων των κυβερνήσεων.

Παράλληλα, καταδίκασε τα «απαράδεκτα γεγονότα καταστολής που έλαβαν χώρα στο ΑΠΘ τις τελευταίες μέρες, τις αποτρόπαιες εικόνες τραυματισμού και τις συλλήψεις απέναντι σε φοιτητές και εκλεγμένους συνδικαλιστές, την παρουσία ακόμα και "αύρας" μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου», όπως και τις συνεχείς ρίψεις βομβίδων κρότου - λάμψης και χημικών εν ώρα μαθημάτων.

«Καταγγέλλουμε συνολικά», πρόσθεσε, «το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο το ΑΠΘ, με στόχο τη νομιμοποίηση της καταστολής και της αστυνόμευσης μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους με σκοπό τη διευκόλυνση των αντιδραστικών αλλαγών για τις σπουδές μας. Η κυβέρνηση και οι πρυτανικές αρχές, λειτουργώντας σε πλήρη ευθυγράμμιση, δεν διστάζουν να αξιοποιούν προβοκατόρικες ομάδες που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές, τους Συλλόγους και τους αγώνες τους, για την όξυνση της καταστολής και τη συκοφάντηση του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος που πάει χέρι - χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική».

Η ίδια αναφέρθηκε σε πλευρές του νέου νόμου της κυβέρνησης, που όπως τόνισε μεταξύ άλλων ενισχύει την κατεύθυνση για «πτυχία-σούπα», με σκόρπιες γνώσεις, χωρίς επαγγελματική αναγνώριση, ανεβάζει το κόστος σπουδών για τους φοιτητές και ενισχύει τον ασφυκτικό έλεγχο σε κάθε ΑΕΙ για την εφαρμογή των αντιδραστικών κατευθύνσεων, ενώ παράλληλα επιταχύνει και διευκολύνει την ισοτίμηση των πτυχίων με αυτά των κολεγίων!

Όπως ανέφερε, οι φοιτητές διεκδικούν:

  • Έξω η αστυνομία από τις σχολές μας - ούτε σκέψη για εγκατάσταση ΟΠΠΙ ούτε στο ΑΠΘ ούτε πουθενά.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και οι νόμοι Γαβρόγλου του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ο νέος νόμος-πλαίσιο να μην κατατεθεί.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας.
  • Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Το πτυχίο μας να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών, με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, που θα προωθούν τη σύνδεση θεωρίας και πρακτικής εφαρμογής, με κριτήριο τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων επιστημόνων, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
  • Κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων.
  • Όχι στις κατηγοριοποιήσεις πτυχίων και αποφοίτων. Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων μας με αυτά των κολεγίων. Video

κοινότητας απέναντι στο «Πανεπιστήμιο ΑΕ»

Από την πλευρά του ΕΣΔΕΠ, ο Ηλίας Κονδύλης σημείωσε πως μπροστά στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η πανεπιστημιακή κοινότητα, το ζωντανό πανεπιστημιακό κίνημα απαντά με έναν πρωτόγνωρο τρόπο, μια πρωτόγνωρη ενότητα: «Καθηγητές, μέλη ΔΕΠ, διοικητικοί υπάλληλοι, ερευνητικό προσωπικό, φοιτητές από κοινού συντονισμένα με ενιαίο μέτωπο οργανώνονται, συντονίζονται και εκφράζουν την αντίθεσή τους στον αντιδημοκρατικό κατήφορο του τελευταίου 6μήνου».

Μάλιστα, αναφερόμενος στο «κρεσέντο βίας, καταστολής και αστυνομοκρατίας» που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο ΑΠΘ, που μαζί με τα όσα προαναφέρθηκαν περιλαμβάνει και άνδρες της Ασφάλειας να παρεισφρέουν σε συνδικαλιστικές συναντήσεις και κινητοποιήσεις των μελών ΔΕΠ, σημείωσε πως η κυβέρνηση επιχειρεί την εμπέδωση της αστυνομοκρατίας μέσα στα Πανεπιστήμια «διότι θέλει να μετατρέψει τα Πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις, όπου συνδικαλιστικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα δεν έχουν θέση και από αυτή την έννοια παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διευκολύνει αυτό το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο».

Ενδεικτικά, ανέφερε πως με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου οι φοιτητές που την οργάνωσαν παραβιάζουν το μισό πειθαρχικό πλαίσιο που φέρνει ο νέος νόμος.

«Διορισμένος πρύτανης, διορισμένα Συμβούλια Διοίκησης, διορισμένος εκτελεστικός διευθυντής και κοσμήτορας, τουρνικέ, κάμερες, αστυνομία. Αυτό είναι το μέλλον του Πανεπιστημίου το οποίο οραματίζεται η κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι αν αυτό είναι το μέλλον του Πανεπιστημίου που οραματίζεται η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, το λαϊκό - εργατικό κίνημα», τόνισε χαρακτηριστικά. Video

«Το πραγματικό δίλημμα είναι Πανεπιστήμιο ή πολυκατάστημα»

«Το πραγματικό δίλημμα κατά τη γνώμη μας δεν είναι "με τη βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα" όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος», τόνισε με τη σειρά του ο Γιάννης Κουρμούλης και πρόσθεσε πως αυτό είναι «Πανεπιστήμιο ή πολυκατάστημα», προσθέτοντας: «Πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί για τις ανάγκες των φοιτητών για να μορφώνει και για την κοινωνία για να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες ή Πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα δικά τους συμφέροντα.

Εμείς ως εργαζόμενοι απαντάμε αναφανδόν το πρώτο. Για τους φοιτητές, για τους εργαζόμενους, για την κοινωνία. Και είμαστε διατεθειμένοι να καταθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου αυτά τα σχέδια να μην περάσουνε. Απαιτούμε η συγκεκριμένη πρόταση για νόμο-πλαίσιο να μην κατατεθεί».

Επίσης, αναφερόμενος στον «επικοινωνιακό πόλεμο που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και η πρυτανεία (…)» σχολίασε πως «θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι στην πρόταση για το νέο νόμο-πλαίσιο οι βιβλιοθήκες και τα κέντρα πληροφόρησης καταργούνται! Μαζί καταργείται και ο Σύνδεσμος Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών ο οποίος είναι υπεύθυνος για την πρόσβαση στα επιστημονικά άρθρα και περιοδικά που απολαμβάνει ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα».

Σε σχέση με τις υποδομές, που όπως σημείωσε «ξαφνικά οι πρυτανικές αρχές δείχνουν υπερβολικό ζήλο και ευαισθησία», υπενθύμισε πως στην κεντρική βιβλιοθήκη στάζει κάθε φορά που βρέχει ενώ το κτίριο διοίκησης, στο οποίο συχνά οι εργαζόμενοι κλειδώνονται μέσα, αντιμετωπίζει προβλήματα από τον σεισμό του ’78 τα οποία αποτυπώνονται σε αναφορές της Πυροσβεστικής και της Επιθεώρησης Εργασίας που αποδίδουν ευθύνες. «Παρ' όλα αυτά εκεί δεν έχουν δείξει την ίδια ευαισθησία», σχολίασε ο Γ. Κουρμούλης. Video

Με τη σειρά τους, ο Κώστας Μπαλτζής, και η Βούλα Ευσταθιάδου μετέφεραν τα αντίστοιχα ψηφίσματα των Ομοσπονδιών τους, της ΠΟΣΕΕΔΙΠ και της ΠΟΕΤΕΠ, στα οποία καταδικάζεται η ένταση της καταστολής στο ΑΠΘ και το περιεχόμενο του νέου νόμου-πλαίσιο της κυβέρνησης. Video

Το πρόγραμμα αγωνιστικών πρωτοβουλιών του επόμενου διαστήματος, μετά το μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνεται για αύριο, Πέμπτη 2 Ιούνη στην Καμάρα στις 7 μ.μ., περιλαμβάνει και κινητοποίηση την Παρασκευή 3 Ιούνη στις 12 μ. στη Λέσχη του ΑΠΘ και συναυλία των Φοιτητικών Συλλόγων ενάντια στο νέο νόμο-πλαίσιο και την εγκατάσταση της ΟΠΠΙ, στα γρασίδια Φιλοσοφικής την Παρασκευή 9 Ιούνη.

2 σχόλια:

  1. Η ΚΝΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
    «Ψηλά το κεφάλι! Είστε ήδη νικητές!»
    Ψηλά το κεφάλι! Είστε ήδη νικητές! Τα βάλατε με την κούραση, το άγχος, τη στέρηση της βόλτας με την παρέα σας, με μια ύλη-βουνό και είστε εδώ!

    Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, μπροστά σας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, γεμάτο με σημαντικές επιλογές. Να τις κάνετε, κρατώντας από τα σχολικά σας χρόνια αυτά που σας έκαναν να αισθανθείτε πιο γεμάτοι, πιο αισιόδοξοι, που η δύναμη και η αντοχή σας μεγάλωσε.

    Ναι, κάποιες στιγμές είχαν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας! Ήταν οι στιγμές που επιλέξατε να ζήσετε, να μην τα παρατήσετε, να ψάξετε την αλήθεια, να τολμήσετε, να αγωνιστείτε, μαζί με τους συμμαθητές σας, για τα δικαιώματά σας στη μόρφωση και τη ζωή, να αποδείξετε πως "η νέα γενιά έχει ιδανικά"!

    Αν αυτές τις στιγμές τις κάνετε κανόνα ζωής, όποιο …"θέμα και να πέσει, θα γράψετε καλά"!

    Είμαστε μαζί σας! Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Αθήνα σήμερα, είχαμε δύο φοιτητικές διαδηλώσεις, με αφορμή τον νόμο Κεραμέως:

    1. Την ταξική,της Κοινωνικής Συμμαχίας,
    και ...
    2. Την αντιδεξιά πασόκικη, όλων των Λοιπών Δημοκρατικών Δυνάμεων.
    Η πάλη θα είναι σκληρή, αλλά πρέπει να γίνει με επιμονή από τις λαϊκές δυνάμεις, αν είναι να δούμε κάποτε κάτι να αλλάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου