Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Η Εξεταστική να συμπεριλάβει και τις «συνακροάσεις» στην έδρα της ΚΕ


 ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ

  • Η πρόταση της ΝΔ για δεκαετή επέκταση του χρόνου διερεύνησης χωρίς συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία «πετάει την μπάλα στην εξέδρα»
  • Το ΚΚΕ θα αναδείξει το σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο των υποκλοπών, που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις
Με την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εγκαινιάζεται σήμερα στη Βουλή νέος γύρος αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, φροντίζοντας ταυτόχρονα όλοι μαζί να αφήσουν στο απυρόβλητο το επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει, ψηφίζοντας από κοινού νόμους, Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διακρατικές συμφωνίες που στοχεύουν στο γενικευμένο «φακέλωμα», το χτύπημα στα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, για τη θωράκιση αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για την Εξεταστική Επιτροπή σχετικά με τις παρακολουθήσεις - υποκλοπές και τη στάση του Κόμματος:

«Οπως τονίσαμε από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ συμφωνεί στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη στο σχετικό αίτημα, που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, να συμπεριληφθούν σαφώς τόσο η υπόθεση της παρακολούθησης δημοσιογράφων όσο και η υπόθεση "συνακροάσεων - υποκλοπών" στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες και συγκεκριμένα στοιχεία ήδη από το 2016.

Από κει και πέρα, η πρόταση της ΝΔ για μια δεκαετή επέκταση του χρόνου διερεύνησης της Εξεταστικής Επιτροπής, χωρίς αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά και χωρίς στοιχεία, μοναδικό στόχο έχει να "πετάξει την μπάλα στην εξέδρα" για να βγει η κυβέρνηση της ΝΔ απ' τη δύσκολη θέση του υπόλογου για όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί.

Πάνω απ' όλα το ΚΚΕ θα επιχειρήσει να αναδείξει το σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις και έχουν ψηφίσει τα υπόλοιπα κόμματα, το οποίο στρώνει το έδαφος για πρακτικές παρακολούθησης και παραβιάσεων του απορρήτου των επικοινωνιών».

«Πρόβες» συγκάλυψης του πραγματικού σκανδάλου

Θυμίζουμε, η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί με αποκλειστικό θέμα την επικύρωση της τοποθέτησης του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θ. Δεμίρη. Η συνέχεια θα δοθεί στις 11 το πρωί της Παρασκευής, με την προ ημερήσιας συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας την ερχόμενη Δευτέρα 29 Αυγούστου, όπου θα αποφασίσει επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ την άλλη Τετάρτη 31 Αυγούστου θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου θα κληθούν να τοποθετηθούν εμπλεκόμενοι στην υπόθεση υποκλοπών και παρακολουθήσεων.

Στο μεταξύ, χτες σε μία πρόβα τζενεράλε για τα όσα θα ακολουθήσουν στη Βουλή, ξέσπασε μία ακόμα κοκορομαχία ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου, ο οποίος προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και το επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο, χαρακτήρισε «υπηρεσιακή αστοχία» την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκη. Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση φοβάται νέες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις άλλων προσώπων και αν ο πρωθυπουργός έχει σκεφτεί την παραίτηση απάντησε: «Σε καμία περίπτωση. Ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του ήταν απολύτως ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό και πρώτοι εμείς δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αυτά». Πρόσθεσε δε πως η ΕΥΠ και η εισαγγελέας που ενέκρινε την παρακολούθηση αποφάσισαν μέσα στο πλαίσιο του νόμου που ισχύει. «Οποιοσδήποτε έχει αμφιβολία για το αν ήταν νόμιμη η επισύνδεση, οφείλει να κινηθεί και μέσω της δικαιοσύνης», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει άλλο αντίστοιχο «λάθος» σε «νόμιμες επισυνδέσεις», απάντησε με τη φράση πως «δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης καμία άλλη νόμιμη επισύνδεση πολιτικού προσώπου»... Ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η ΝΔ θα ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και είπε πως η ΝΔ δεν πρόκειται να καταθέσει δική της σχετική πρόταση.

Πιάνοντας τις «πάσες» ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου επιβεβαίωσε σήμερα, εμμέσως πλην σαφώς, ότι παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά πρόσωπα» και πως «προεξόφλησε ότι και άλλες παρακολουθήσεις να αποκαλυφθούν, θα τις φορτώσει όλες στον αποπεμφθέντα Κοντολέοντα και στον ανιψιό του και μέχρι προχθές αντ' αυτού, κ. Δημητριάδη» και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός «σε κάθε περίπτωση, είναι τόσο βαθιά ένοχος που κάθε του κίνηση, κάθε του λέξη τον αποκαλύπτει ακόμη περισσότερο».

Απαντώντας η ΝΔ έκανε λόγο για «διαστρέβλωση» των όσων είπε ο Γ. Οικονόμου και το γαϊτανάκι συνεχίζεται χωρίς να βγάζουν άχνα για το σκανδαλώδες θεσμικό πλαίσιο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου