Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

«Όταν υπάρχει αυτή η ταξική αλληλεγγύη σίγουρα το αύριο θα είναι πολύ καλύτερο από το χθες»

 
Συνεχίζουν ανυποχώρητα τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους

Με συναυλία αλληλεγγύης την Τρίτη 30 Αυγούστου μπροστά στην πύλη του εργοστασίου, με συμμετοχή στην σύσκεψη των Εργατικών Σωματείων την 1η Σεπτέμβρη και στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 10/9 στα εγκαίνια της ΔΕΘ, οι εργαζόμενοι της «Μαλαματίνα» στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζουν και κλιμακώνουν τους αγώνα τους. Έχοντας ήδη αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι και τις 31 Αυγούστου απαιτούν την ανάκληση των 15 απολύσεων και την υπογραφή ΣΣΕ.

Με τη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης που καθημερινά θεριεύει και με φωτεινούς φάρους τους νικηφόρους αγώνες άλλων κλάδων, στέκονται ανυποχώρητοι μπροστά στην τρομοκρατία, τις διώξεις και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας και τους κράτους και δηλώνουν αποφασισμένοι να νικήσουν. Το πρωί της Τρίτης, στο πλαίσιο της καθημερινής περιφρούρησης της απεργίας τους, στο «οχυρό» της μάχης που έχουν στήσει έξω από το εργοστάσιο στο Καλοχώρι, πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου και ενημέρωση των δεκάδων εκπροσώπων εργατικών σωματείων και άλλων φορέων που παραβρέθηκαν, για την εξέλιξη του αγώνα τους. Παραβρέθηκαν τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Αβραμόπουλος και Θανάσης Χρηστίδης.

Ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), ευχαρίστησε για την πολύμορφη αλληλεγγύη που εκφράζεται από την εργατική τάξη και την οικονομική βοήθεια που συγκεντρώνεται από το υστέρημα των εργαζομένων και δίνεται για τη στήριξη των απεργών. Απάντησε στις προσπάθειες της εργοδοσίας να συκοφαντήσει τον αγώνα τους και τη μαζικότητα του και κατήγγειλε ότι με τις διαγραφές, τις ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών και νέες άτοκες δανειοδοτήσεις, το κράτος ουσιαστικά χάρισε την εταιρία στη νέα ιδιοκτησία, η οποία «με το καλημέρα» θέλει να εξασφαλίσει αύξηση της ήδη εξασφαλισμένης κερδοφορίας της, τσακίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ανέδειξε ότι η εργοδοσία υπονόμευσε τη διαδικασία για την υπογραφή ΣΣΕ, προχώρησε σε απολύσεις και κλείσιμο τμημάτων με στόχο να επιβάλει ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ουσιαστικά να καταργήσει κεκτημένα δικαιώματα και να τους μετατρέψει σε ομήρους, χτυπώντας παράλληλα το Σωματείο. Απάντησε και στην δήθεν πρόταση της εργοδοσίας για επιστροφή στη συζήτηση για τη ΣΣΕ με λήξη της απεργίας, με ορισμένη (ένα μήνα) διάρκεια των «διαπραγματεύσεων» και με την παρουσία «εγγυητριών» δυνάμεων το Σύνδεσμο Βιομηχάνων και τη ΓΣΣΕ. Ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω από τις διεκδικήσεις τους. Θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη νίκη και είναι σίγουροι ότι θα δικαιωθούν. 

Ανακοίνωσε ότι το Σωματείο με τα λεφτά από το λογαριασμό αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί, και καθημερινά ενισχύουν από το υστέρημά τους σωματεία και φορείς, θα στηρίξει οικονομικά τους απεργούς και τις οικογένειές τους που μετά από ένα μήνα απεργία έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν επείγουσες ανάγκες». Παρουσιάζοντας τις παραπέρα δράσεις τους, ανακοίνωσε τη διοργάνωση λαϊκής βραδιάς αλληλεγγύης την Τρίτη 30 Αυγούστου, σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ, εργατικά σωματεία και τη συμμετοχή καλλιτεχνών, μπροστά στην πύλη του εργοστασίου. 

Επίσης ανακοίνωσε ότι θα κλιμακώσουν με συμμετοχή στη πλατιά σύσκεψη των Σωματείων που θα γίνει την Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ., στο πάρκο των Εποχών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης για το συντονισμό της πάλης των εργαζομένων και στο μεγάλο συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, στις 10 Σεπτέμβρη. Επίσης γνωστοποίησε ότι το ΠΑΜΕ προτίθεται να πραγματοποιήσει την καθιερωμένη συνέντευξη που δίνει στο πλαίσιο της ΔΕΘ, στο χώρο όπου καθημερινά οι απεργοί δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, μπροστά στην πύλη του εργοστασίου. (Δείτε πάνω βίντεο)

Ο Λάζαρος Τσελεπής, Γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη στους απεργούς. Δήλωσε ότι η Ομοσπονδία, στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στη Μαλαματίνα με όλες τις δυνάμεις, μέχρι την τελική δικαίωση. «Έχουμε τεράστια εμπειρία με αγώνες, με μεγάλες εταιρίες, πολυεθνικές, ας το λάβουν σοβαρά υπόψη οι νέοι ιδιοκτήτες της επιχείρησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Θανάσης Κουτσουράς, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι «οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο εργοστάσιο της «Μαλαματίνα», από την παραγωγή, την αποθήκη, την διανομή, αλλά και από άλλα πόστα που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δίνουν ένα δίκαιο απεργιακό αγώνα, με παλικαρίσιο τρόπο, ενωμένοι και συσπειρωμένοι στο σωματείο τους. Κόντρα στις μεθοδεύσεις και τα σχέδια της εργοδοσίας, που στο στόχαστρο τις έχει τα δικαιώματα των εργαζόμενων, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία».

Αναφέρθηκε στο κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης από χιλιάδες εργαζόμενους και εκατοντάδες σωματεία που βρίσκονται καθημερινά στο πλάι των απεργών και κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης. «Συνεχίζουμε βήμα βήμα την οργάνωση του αγώνα, καλούμε κάθε εργαζόμενο κάθε τίμιο συνδικαλιστεί να συμπαρασταθεί μαζί μας στον δίκαιο αγώνα των απεργών στη «Μαλατίνα», καθημερινά στις πύλες του εργοστασίου, συνεχίζουμε αγωνιστικά. Γι αυτό τώρα έχει σημασία ο συντονισμός των αγώνων, η διεκδίκηση αυξήσεων, ανθρώπινων όρων δουλειάς, υπογραφή ΣΣΕ. Αυτά θα συζητήσουμε στη μεγάλη σύσκεψη των σωματείων και συνδικαλιστών στη 1 του Σεπτέμβρη. Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ», υπογράμμισε.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στην πολύτιμη πείρα που βγαίνει και από αυτό τον αγώνα.

«Η αστική τάξη έχει όλο το νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της ''Μαλαματίνα''. Αντιμετωπίζουν όλα τα όπλα τα οποία διατέθηκαν απλόχερα από όλες τις κυβερνήσεις, χωρίς καμία εξαίρεση, για να διαλύσουν και να καταργήσουν τις ΣΣΕ, να διαλύσουν τις εργασιακές σχέσεις και να δέσουν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους για να μην μπορούν να αντιδράσουν. Όλα αυτά για την κερδοφορία των ελάχιστων που ουσιαστικά δεν παράγουν τίποτα. Και με όλες τους τις παρεμβάσεις τις προηγούμενες μέρες κατάφεραν να αποδείξουν στους εργάτες, ότι με τα κουστούμια και τις γραβάτες, με τις αστυνομικές δυνάμεις και την καταστολή, τίποτα δεν μπορούν να καταφέρουν, τίποτα δεν μπορούν να παράγουν, τίποτα δεν μπορεί να τους γεμίζει τις τσέπες. Φοβούνται γιατί εδώ χτίζεται ακόμα ένας πυλώνας αγώνα. Αυτό που ουσιαστικά τρέμουν είναι να μην αναπτυχθεί ενιαίο πανελλαδικό ταξικό κίνημα ενάντια σε όλη την αντιλαϊκή πολιτική, σε σύγκρουση με τις επιλογές της αστικής τάξης. Γιατί ξέρουν ότι ένα τέτοιο κίνημα δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί» υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις ευθύνες των πολιτικών δυνάμεων που δώσανε τα όπλα στην εργοδοσία για να τσακίζει τους εργάτες, αλλά και στις ευθύνες των συνδικαλιστικών δυνάμεων «που παίξανε το παιχνίδι της αντιλαϊκής πολιτικής καλλιεργώντας την αδράνεια και το κάλεσμα για συμμετοχή στις κυβερνητικές επιλογές».

Τόνισε ότι «εμείς θα κινηθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην κατεύθυνση που φέρνει τους εργάτες στο προσκήνιο και δείχνει ακριβώς ότι τίποτα δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς αυτούς, αυτοί έχουν την απόλυτη δύναμη να φέρουν τα πάνω κάτω. Εδώ στήνεται ένας πυλώνας καινούργιος με τον ανυποχώρητο ταξικό αγώνα ενάντια στα αντεργατικά εκτρώματα και πρέπει να οδηγηθεί στη νίκη γιατί θα είναι νίκη όλης της εργατικής τάξης».

Video


 Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ στο πλευρό των απεργών της «Μαλαματίνα»

Την έμπρακτη αλληλεγγύη της στους απεργούς της «Μαλαματίνα» στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης εξέφρασε η ΚΝΕ.

Αντιπροσωπεία της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Βασιλειάδη, γραμματέα της Οργάνωσης και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης έξω από το χώρο του εργοστασίου. Η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχαν μέλη του ΚΣ της ΚΝΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους στις εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που θα πραγματοποιηθούν στις 15 - 16 - 17 Σεπτέμβρη στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, στην Πολίχνη.

Ο αγώνας σας «είναι ένας αγώνας ελπιδοφόρος και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές των εργαζομένων» σημείωσε ο Γ. Βασιλειάδης τονίζοντας ότι «είναι ένας αγώνας προοπτικής, σχολείο για τις νεότερες γενιές, για τους εργαζόμενους, για όλη την εργατική τάξη και τη νεολαία».

«Όταν υπάρχει αυτή η ταξική αλληλεγγύη σίγουρα το αύριο θα είναι πολύ καλύτερο από το χθες» επεσήμανε ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ). Κάλεσε τους νεολαίους να αγωνίζονται, να μη σκύβουν το κεφάλι και να διεκδικούν το δίκιο. Ευχαρίστησε για την παρουσία της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ και χαρακτήρισε τιμή την πρόσκληση στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

 
Έμπρακτη συμπαράσταση στους απεργούς από την ΟΓΕ

Στο πλευρό των απεργών της «Μαλαματίνα», στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι και τις 31 Αυγούστου απαιτώντας την ανάκληση των 15 απολύσεων και την υπογραφή ΣΣΕ.

Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ εξέφρασε την έμπρακτη αλληλεγγύη της και παρέδωσε και οικονομική βοήθεια.

«Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας!» τονίζει η ΟΓΕ και προσθέτει: «Οι γυναίκες του μόχθου, που ξέρουμε από πρώτο χέρι τι πάει να πει εκμετάλλευση και καταπίεση, ζωή λάστιχο και ξεζούμισμα για τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών, βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων της "Μαλαματίνα", όπως και κάθε εργαζόμενου και εργαζόμενης που σηκώνει κεφάλι και αγωνίζεται. Όπως η εργοδοσία έφτασε συνοδευόμενη από ΜΑΤ και αστυνομία, έτσι κι εμείς φτιάχνουμε τη δική μας ασπίδα προστασίας σε κάθε αγωνίστρια και αγωνιστή! Δυναμώνουμε την αντεπίθεσή μας ενάντια στην αντεργατική πολιτική που θωρακίζει την εργασιακή ζούγκλα, φέρνει ακρίβεια για τα λαϊκά νοικοκυριά, τις οικογένειές μας, ενεργειακή φτώχεια, πολέμους».Video

Την αλληλεγγύη της εξέφρασε και αντιπροσωπεία της Β' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης που βρέθηκε έξω από το εργοστάσιο και κατέθεσε το ψήφισμα συμπαράστασης.

2 σχόλια:

  1. Από το "τρέξτε να σωθείτε από τη φωτιά" στο "μείνετε σπίτι, για να μην πνιγείτε".

    Όταν πρόκειται να χτυπήσουν απεργίες και κινητοποιήσεις είναι πανέτοιμοι.
    Μάγδα Φωτεινού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σφυρίζει η φάμπρικα μόλις χαράζει
    οι εργάτες τρέχουν για τη δουλειά
    για να δουλέψουνε όλη τη μέρα
    Γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά!
    ...
    https://youtu.be/KmQ56_Ck8B8

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου