Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Νέο χαράτσι σε βάρος των νοικοκυριών για να χρηματοδοτεί τους ομίλους της Ενέργειας


Την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται στα πρόθυρα του μπλακάουτ, μετά και τις ανακοινώσεις των νέων χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και είναι εγκλωβισμένοι στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ένα νέο χαράτσι στους λογαριασμούς ρεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι ίδιοι καταναλωτές!

Συγκεκριμένα, πρόκειται για θέσπιση εισφοράς που θα πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος, έτσι ώστε τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να λειτουργούν ως Μόνιμος Μηχανισμός Αντιστάθμισης Κινδύνου. Αυτό ανήγγειλε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας κατά την παρουσίαση των μέτρων επιδότησης των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας για τον Σεπτέμβρη.

«Δημιουργούμε», είπε, «από τον Σεπτέμβρη, έναν μόνιμο μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από έναν νέο αποθεματικό λογαριασμό. Σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές». Αυτό το πρόσθετο χαράτσι θα κατευθύνεται σε έναν αποθεματικό λογαριασμό, «για μελλοντική χρήση σε περιόδους κρίσης». Τι σημαίνει αυτό; Οτι τα λαϊκά νοικοκυριά, εκτός από τη φορολεηλασία μέσω της οποίας δίνονται οι επιδοτήσεις στους ομίλους, καλούνται τώρα να καταβάλουν και ένα πρόσθετο κόστος μέσω των λογαριασμών του ρεύματος, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των εταιρειών.

Εξάλλου, όσα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός είναι στην πεπατημένη προηγούμενων μέτρων και δεν αγγίζουν στο ελάχιστο τις αιτίες της ενεργειακής φτώχειας. Για τον Σεπτέμβρη λοιπόν η επιδότηση στους ομίλους φτάνει το 1,9 δισ. ευρώ από 1,136 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος θα φτάνει τα 639 ευρώ/MWh, δηλαδή 0,639 ευρώ η κιλοβατώρα. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβρη ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβρη στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης. Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ >35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh. Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.

Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις στις τιμές που ανακοίνωσαν οι εταιρείες - προμηθευτές για τον Σεπτέμβρη φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το 1.000% στην τιμή της κιλοβατώρας συγκριτικά με τις τιμές του Ιούλη του 2022. Η ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στις χρεώσεις σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου εκτοξεύουν διαρκώς το κόστος και η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα επιδότησης, επιδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους με «ζεστό» χρήμα, μιας και εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς είτε με είτε χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής, είτε με είτε χωρίς την επιδότηση - κοροϊδία της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές του ρεύματος για τον Σεπτέμβρη, είναι χαρακτηριστικό:

- Από τον Μάρτη του 2021 έως τον Ιούλη του 2022 η τιμή της κιλοβατώρας κυμαινόταν από 0,068 ευρώ - 0,102 ευρώ, με μέσο όρο τιμής της κιλοβατώρας στα 0,085 ευρώ.

- Τον Αύγουστο του 2022 οι προμηθευτές ανακοινώνουν αυξήσεις που κυμαίνονται από 0,486 ευρώ - 0,68 ευρώ, με μέσο όρο τιμής της κιλοβατώρας στα 0,583 ευρώ.

- Τον Σεπτέμβρη του 2022 οι προμηθευτές ανακοινώνουν (όχι όλοι μέχρι στιγμής) νέες αυξήσεις που κυμαίνονται από 0,788 - 1,0864 ευρώ, με μέσο όρο τιμής της κιλοβατώρας στα 0,9372 ευρώ.

Από τον Ιούλη του 2022 λοιπόν μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2022 η μέση τιμή της κιλοβατώρας αυξήθηκε κατά 1.002%.

Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε από τις αυξήσεις των τιμών τη νέα επιδότηση που ανακοινώθηκε χτες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δηλαδή τα 0,639 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η μέση αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας από τον Ιούλη του 2022 στον Σεπτέμβρη του 2022 φτάνει το 350,8%!

«Καίνε» και τους αγρότες οι φουσκωμένοι λογαριασμοί

Δυσθεώρητες οι αυξήσεις, παραμένει η ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής

Πάνω από 11.000 ευρώ το ληστρικό «καπέλο» από την «καταργημένη» ρήτρα αναπροσαρμογής
Πάνω από 11.000 ευρώ το ληστρικό «καπέλο» από την «καταργημένη» ρήτρα αναπροσαρμογής
Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες, που βλέπουν τις τελευταίες μέρες να καταφτάνουν ακόμα πιο «φουσκωμένοι» οι λογαριασμοί του ρεύματος, εκτοξεύοντας το ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και την αγωνία για την επιβίωσή τους, αφού παράλληλα έχει αυξηθεί το κόστος για το αγροτικό πετρέλαιο, τα αγροεφόδια, τα λιπάσματα κ.λπ.

Ταυτόχρονα οι αγρότες φορτώνονται για τα καλά τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, που «ζει και βασιλεύει», ενώ πουθενά δεν βλέπουν την επιδότησή της κατά 80% που τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Ετσι, οι τελικές τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια αυξάνονται συνεχώς. Συγκεκριμένα, διαμορφώνονται για τον Αύγουστο στα 17 - 21 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ μόλις πριν έναν χρόνο ανέρχονταν στα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ουσιαστικά επιδοτείται το 40% - 50%.

Αδιάψευστος μάρτυρας για τα παραπάνω είναι οι λογαριασμοί ρεύματος που έστειλε στον «Ριζοσπάστη» ο αγρότης Θ. Λ. από τη Λάρισα.

Στον πρώτο λογαριασμό, για την περίοδο του Ιούνη, ο αγρότης καλείται να πληρώσει 5.138 ευρώ για μια κατανάλωση 28.120 KWh. Στον συγκεκριμένο λογαριασμό η ρήτρα αναπροσαρμογής φτάνει το ποσό των 6.159,68 ευρώ.

Στον επόμενο λογαριασμό, για την περίοδο του Ιούλη, καλείται να πληρώσει 6.652 ευρώ για μια κατανάλωση 33.120 KWh, αλλά αυτήν τη φορά η ρήτρα αναπροσαρμογής εκτοξεύεται στα 11.603,93 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα προστίθεται και ο προηγούμενος λογαριασμός, που δεν είχε κατορθώσει να τον εξοφλήσει.

Πρακτικά ο συγκεκριμένος αγρότης, που καλλιεργεί 80 στρέμματα καλαμπόκι, καλείται να πληρώσει για ρεύμα 11.790 ευρώ, δηλαδή 150 ευρώ περίπου για ένα στρέμμα!

Οπως κατήγγειλε στον «Ριζοσπάστη» ο αγρότης, πέρυσι για παρόμοια κατανάλωση πλήρωνε 7.000 ευρώ στο αντίστοιχο δίμηνο, δηλαδή σε έναν χρόνο αυξήθηκε η τιμή του ρεύματος κατά 68%.

Το παράδειγμα αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Παραγωγοί λαϊκών αγορών στην Ελασσόνα έπαθαν «ηλεκτροσόκ» βλέποντας ότι για καλλιέργεια 30 στρεμμάτων κηπευτικών και τριφυλλιού, με αρδευτική περίοδο δύο μηνών, πρέπει να πληρώσουν 6.400 ευρώ (!), για τα οποία η επιδότηση είναι μόλις 2.500 ευρώ.

Στις αυξήσεις αυτές δεν υπολογίζονται οι υπόλοιπες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ο ΦΠΑ και διάφορα τέλη, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να μην μπορούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις για άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης του εισοδήματος

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν είναι απλά εξοργισμένοι, αλλά ετοιμάζονται να διεκδικήσουν αγωνιστικά μέτρα για την επιβίωσή τους. Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, προανήγγειλε αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα, τονίζοντας ότι στις αρχές Σεπτέμβρη αναμένεται να συνεδριάσουν το ΔΣ της Ομοσπονδίας και αρκετοί Αγροτικοί Σύλλογοι, ώστε να καθορίσουν τα αγωνιστικά βήματά τους.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής και ειδικά οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι συγκυριακές, επισημαίνει ο Ρ. Μαρούδας, αλλά βασικές αιτίες γι' αυτές τις εξελίξεις είναι η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, η «πράσινη μετάβαση» και οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις.

Σε σχέση με τα άμεσα αιτήματα - διεκδικήσεις τους, αναδεικνύει ότι για να υπάρξει πραγματική ανακούφιση και να να μπορέσουν να καλλιεργούν οι αγρότες και το επόμενο διάστημα, απαιτείται να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση τα αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, πραγματική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και γενναία μείωση στην τιμή του ρεύματος, καμία διακοπή αγροτικής - οικιακής παροχής.

3 σχόλια:

  1. Οι κυρίαρχες τάξεις σε όλη την Ε.Ε, αξιοποιώντας τα ΜΜΕ και την στρατιά απο δεξιούς, "εναλλακτικούς" και "προοδευτικούς" διανοούμενους, δημοσιογράφους κ.α έχουν ξεκινήσει εκστρατεία προπαγάνδας για να πείσουν τους λαούς ότι είναι "πολυτέλεια" να έχεις θέρμανση, ρεύμα, νερό, βασικά είδη διατροφής και για αυτό θα πρέπει να πληρώσoυν (ξανά) η να κόψουν τον λαιμό τους.
    Για να πειστεί ο κόσμος να χαμηλώσει ακόμα περισσότερο τις ανάγκες του και να συνεχίζουν να κερδίζουν στην πλάτη του οι κηφήνες των κυρίαρχων τάξεων.
    Να πειστεί "ότι δεν γίνεται αλλιώς" ότι πρέπει να κάνει πάλι θυσίες για το"έθνος"(δηλαδή για τα συμφέροντα της εργοδοσίας) τους πολέμους/ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών.
    Και, αντι να διεκδικήσει, να αγωνιστεί για να ανατρέψει αυτήν την πολιτική και να ζήσει ανθρώπινα, να ψάχνει συνταγές τύπου"πως να ζείτε χωρίς θέρμανση", "10 τρόποι να πεινάσετε λιγότερο εσείς και τα παιδιά σας" κ.α η να ψηφίζει αστούς πολιτικάντηδες και ψηφοθήρες που θα του πετάνε στα μούτρα ψίχουλα, κουπόνια και διάφορα "pass" (απο τα δικά του λεφτά) και θα του τα παρουσιάζουν ως "κοινωνική πολιτική", δεξιά η "προοδευτική".
    -Σε βάζουν να πληρώνεις υπέρογκους λογαριασμούς στο ρεύμα.
    -Μετά σε βάζουν να ξαναπληρώνεις, χαρίζοντας στους "επενδυτές" (που ήδη σε γδέρνουν) επιπλέον δικά σου λεφτά ως "επιδότηση"
    -Στο τέλος σε κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα, πουλώντας όλα αυτά ως"παροχή", "στήριξη των νοικοκυριών"

    Praxis Review

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχει καταντήσει αηδία.
    Θα ήταν γελοίο αν δεν ήταν τραγικό: Οι "πάροχοι" ανακοινώνουν τιμές κιλοβατώρας της τάξης του ~1,00€ (!!), και καπάκι η Κυβέρνηση ανακοινώνει επιδότηση "της κατανάλωσης" 😊 δηλαδή των ...παρόχων!) 0,64€/kWh!
    Δηλαδή "επιδοτεί" τα δύο τρίτα της τιμής!
    Το υπόλοιπο 0,36€/kWh θα το ..."επιδοτήσει" ο καταναλωτής, στο "ντούκου". Γιατί και τα 0,64€/kWh, όπως σωστά λέει ο Τάσος, πάλι ο φορολογούμενος θα πληρώσει, αλλά όχι στο "ντούκου", παρά μεσοσταθμικά, μέσω της φορολογίας και με τις απαλλοτριώσεις συντάξεων κλπ., ακόμη και αν δεν καταναλώνει ρεύμα. Γιατί φορολογούνται όλοι, βάσει ΑΦΜ και όχι βάσει ...μετρητή!
    Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς εδώ;!
    -- Οτι οι λογαριασμοί, κι έτσι, πηγαίνοντας από το 0,11 €/kWh στο 0,36€/kWh, θα τριπλασιαστούν σε σχέση με πέρσι;
    -- Οτι η πολυδιαφημισμένη αρχή της "αγοράς" 😊"ο καταναλωτής πληρώνει σύμφωνα με ό,τι καταναλώνει") έχει πάει περίπατο από τους ίδιους τους ζηλωτές της;
    -- Την επιβεβαίωση, για άλλη μια φορά, ότι η μονοπωλιακή αγορά είναι ο θάνατος της λεγόμενης "ελεύθερης αγοράς" για χάρη της συγκέντρωσης του Κεφαλαίου;
    -- Οτι το (αστικό) Κράτος, για άλλη μια φορά αναδείχνεται βασικός μοχλός αυτής της συγκέντρωσης/συγκεντροποίησης, και πόσο δίκηο είχαν οι κομμουνιστές, που θέσαν εξαρχής το θέμα του Κρατικομονοπωλιακού Καπιταλισμού;
    -- Οτι, η πανευρωπαϊκή θεσμοθέτηση της ..."ρήτρας αναπροσαρμογής" πέρσι, δηλαδή του ενεργειακού τζόγου, με άμεσο αυτουργό-λαγό τον Χατζηδάκη από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, όχι μόνο δεν έφερε "φτηνή ενέργεια" όπως ισχυρίστηκε ο παπαγαλάκος των καπιταλιστικών ιδεοληψιών, αλλά πανηγυρικά ξεβρακώθηκε, πως στόχευε στο ακριβώς αντίθετο;!!!
    -- Πόσο δίκηο είχαμε όσοι, από την δεκαετία του'80, αγωνιστήκαμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που προωθούσε ο ..."Ανδρέας των παληών-καλών ημερών" με την υποστήριξη των τότε "αριστερών εκσυγχρονιστών", προδρόμων του μετέπειτα "Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου" (...μωρέ "Αριστερά" και μωρά ..."Πρόοδος", τρομάρα τους...).
    ΟΛΑ ΕΔΩ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ!

    Leonidas Papadimitriou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ρεύμα, το νερό, κάθε κοινωνικό αγαθό πρέπει να είναι δωρεάν, να ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους (οι μόνοι που δουλεύουν στη χώρα). Και όχι σε κοράκια "επενδυτές" και τις κυβερνήσεις τους, που τρωγοπίνουν και κάνουν πλιάτσικο ενώ ο κόσμος υποφέρει.
    Δεν είναι δυνατόν το 2022 πχ ένας στους τρείς εργαζόμενους στην Ελλάδα να παίρνει 330 ευρώ και να του έρχονται και λογαριασμοί ρεύματος και αντι να ξεσηκωθεί να του διαφημίζουν "έξυπνους τρόπους" στο διαδίκτυο για το πως θα πεινάσει λιγότερο, θα έχει λιγότερο ρεύμα, νερό κλπ.
    Δωρεάν ρεύμα για την εργατική τάξη, τον φτωχό κόσμο που υποφέρει. Να πληρώσουν οι "επενδυτές" και το κράτος τους (που οι εργαζόμενοι πληρώνουν). Να τα βρούν απο τις δαπάνες που δίνουν (με δικά μας λεφτά) για το ΝΑΤΟ, τις αστυνομίες τους,τις επιδοτήσεις σε εργοδότες και παπάδες.
    Οι εργαζόμενοι, οι οικογένειες τους, πληρώνουν τα μνημόνια τους, τα αντεργατικά μέτρα εδώ και 10+χρόνια. Θέλουν να τους βάλουν να πεινάσουν, να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα, να πληρώσουν τους πολέμους τους για να συνεχίσουν να τρωγοπίνουν.
    Αρκετά μάτωσαν, αρκετά πλήρωσαν.
    "Κιλοβατωριμάσαμε"
    Οι συνθήκες.
    Praxis Review

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου