Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

«Λάθη»... και λάθη


«Λάθη»... 

Με περισπούδαστες αναλύσεις για την ανάγκη «να μην κάνουμε τα ίδια λάθη που οδήγησαν στα μνημόνια» υποδέχτηκαν το τέλος της «μεταμνημονιακής εποπτείας» τα αστικά επιτελεία. Αλήθεια, όμως, ποια ήταν τα «λάθη» που έφεραν τα μνημόνια και δεν πρέπει να ξαναγίνουν;

Για όποιον θυμάται τη συζήτηση που κυριάρχησε όλη την περασμένη δεκαετία, οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα αναγνωρίζουν ως το μεγαλύτερο «λάθος» ότι «ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας» και γι' αυτό «έπεσε έξω» η οικονομία. 

Η διαπίστωσή τους αυτή δεν αφορά βέβαια τα προνόμια και τις επιδοτήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, που δεν σταμάτησαν ούτε στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, αλλά τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, που βρέθηκαν στο στόχαστρο των μνημονιακών νόμων όλων των κυβερνήσεων.

... και λάθη

Αυτό το μήνυμα στέλνουν και τώρα στον λαό, με αφορμή το «τέλος» της ενισχυμένης εποπτείας, που παραδίδει τη σκυτάλη στα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ: «Πρόσεξε καλά! Για να μη βρεθείς ξανά στα ίδια, κάτσε στ' αυγά σου και μη διεκδικείς, μη ζητάς αυξήσεις σε μισθούς και αξιοπρεπή δουλειά». 

Οπως αποδείχθηκε όμως σε ανάπτυξη και κρίση, ο λαός πληρώνει το μάρμαρο είτε με μνημόνια και περιοριστική πολιτική είτε με επεκτατικά μέτρα στην οικονομία, που αργά ή γρήγορα οδηγούν σε εκτίναξη του πληθωρισμού και των κρατικών χρεών, τα οποία πληρώνουν από την ίδια τσέπη εργαζόμενοι και άλλοι βιοπαλαιστές. 

Αν υπάρχει λοιπόν ένα «λάθος» που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί, είναι να δεχτεί ο λαός να πληρώσει ξανά την κρίση τους. Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ έχει τη δύναμη να αντεπιτεθεί, και αυτός είναι ο μόνος δρόμος που τον συμφέρει να διαλέξει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου