Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Η νέα γενιά να επιλέξει τη μάχη για «το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό»


ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΖΟΦΟ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Ραντεβού με όλους στα Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλη την Ελλάδα!

Την ώρα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την κορύφωση των φεστιβαλικών εκδηλώσεων της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, οι εξελίξεις και μέσα στο καλοκαίρι αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τη σημασία να δυναμώσουν εδώ και τώρα η συζήτηση και η από κοινού δράση ευρύτερων νεανικών δυνάμεων με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Τα γεγονότα που καταγράφηκαν, οι δραματικές για τους λαούς συνέπειες των φυσικών καταστροφών σε όλο τον κόσμο, οι υποκλοπές, οι δραματικές εξελίξεις στο Προσφυγικό και η ακρίβεια που μαστίζει τις λαϊκές οικογένειες, αλλά και οι θέσεις και οι πράξεις των αστικών δυνάμεων γι' αυτά τα ζητήματα, εμπλουτίζουν με νέα πείρα όσα σηματοδοτεί το σύνθημα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»: «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ "για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό". Σοσιαλισμός η απάντηση τον 21ο αιώνα».

Η μαζικότητα και το ίδιο το πολιτικό μήνυμα του Φεστιβάλ μπορούν να δώσουν διέξοδο στον προβληματισμό χιλιάδων νέων ανθρώπων για το τι πρέπει να γίνει απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση.

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η βαρβαρότητα «συνήθειά μας»

Από παντού επιβεβαιώνεται ότι η νεολαία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα εχθρικό αστικό κράτος, πολύ ικανό στο να στηρίζει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και να προστατεύει με κάθε μέσο την αστική εξουσία, και επιλεκτικά ανίκανο σε ό,τι αφορά τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας.

Σε κράτη της ΕΕ όπως η Γαλλία και η Ισπανία, στις ΗΠΑ και αλλού, οι λαοί έζησαν δραματικές στιγμές από τις συνέπειες καυσώνων, πυρκαγιών και βροχών. Και ενώ για τις ευθύνες των αστικών κρατών και των διαφορετικών «αποχρώσεων» αστικών κυβερνήσεων έχει γίνει «καθαρτήριο» η επίκληση στην κλιματική αλλαγή, τα στοιχεία είναι αμείλικτα: Σε όλη την ΕΕ δαπανώνται ελάχιστα ποσά για τη δασοπυρόσβεση. Στην Ιταλία ένας ηλικιωμένος οδοκαθαριστής έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας μέσα στον καύσωνα, γιατί φοβόταν ότι θα τον απέλυε ο εργολάβος. Στις ΗΠΑ καίγεται ή καταστρέφεται το βιος κυρίως ανθρώπων που π.χ. δεν έχουν να μισθώσουν τις υπηρεσίες ιδιωτικών εταιρειών δασοπυρόσβεσης! Οσο για την Ελλάδα... Σύμφωνα με τους «γνωρίζοντες», πρέπει να αποδεχόμαστε ότι θα καιγόμαστε με απώλειες για τον λαό σε μόνιμη βάση, γιατί ο Υμηττός είναι σαν «μπακλαβάς»...

Η Μεσόγειος, το Αιγαίο, ο Εβρος, άλλα σημεία σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο έχουν μετατραπεί σε τάφο για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Από τις αποκρουστικές εικόνες στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια μέχρι και τον Εβρο, όποιος θέλει να λέγεται άνθρωπος «σφίγγει» την καρδιά του και έρχεται αντιμέτωπος με το δράμα των ξεριζωμένων, τις «φωνές» των νεκρών παιδιών που πάντα θα θυμίζουν ότι δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν τη φρίκη που δημιουργεί ο καπιταλισμός.

Καθημερινά υπάρχουν νέες «ψηφίδες» στην πολύ μεγάλη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με τις βαριές και πολύπλευρες συνέπειες που έχουν για τους λαούς όλου του κόσμου. Η σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, τα Βαλκάνια «βράζουν» και στην μακρινή Ταϊβάν, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, έχει ανάψει επικίνδυνα η κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η Ελλάδα, με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, βρίσκεται βαθιά μπλεγμένη στο επικίνδυνο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η πλειοψηφία της νέας γενιάς ανησυχεί για το γεγονός ότι όλη η χώρα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο για τα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με την Ελλάδα να γίνεται θύτης άλλων λαών και τον ελληνικό λαό στόχος αντίπαλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Και όλα αυτά για το χατίρι μεγάλων ομίλων στις Κατασκευές, στην Ενέργεια και στην παραγωγή αυγών...

Ταυτόχρονα, είναι απορίας άξιο πώς τα ...φωτεινά μυαλά που υπάρχουν στα αστικά επιτελεία δεν έχουν προβάλει ακόμα στους τηλεοπτικούς δέκτες τις «Ζωές των άλλων» (αντικομμουνιστική ταινία για τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία) ώστε να επιχειρηματολογήσουν ότι τη στιγμή που στην Ελλάδα παρακολουθούνται πάνω από 100.000 άνθρωποι την τελευταία δεκαετία, όλα αυτά ωχριούν μπροστά σε όσα συνέβαιναν στα «ανελεύθερα σοσιαλιστικά καθεστώτα»... Την ίδια στιγμή, με το air condition να δουλεύει στους 29 βαθμούς, παρακολουθούμε πως στην «ατμομηχανή» της καπιταλιστικής ΕΕ, τη Γερμανία, τον χειμώνα ίσως το ρεύμα να παρέχεται με δελτίο!

Η λύση βρίσκεται στον δρόμο της ανατροπής

Αναμφίβολα ένα σημαντικό τμήμα της νέας γενιάς παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, προβληματίζεται για τις αιτίες της δύσκολης καθημερινότητα με την ακρίβεια κ.λπ., «ακούει» πιο προσεκτικά το Κόμμα και τις θέσεις του, έχει προσδοκίες από τις δυνάμεις της ΚΝΕ και ταυτόχρονα οργίζεται από την αναλγησία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και των αστικών μηχανισμών. Η μαζική πολιτική δράση της ΚΝΕ όλο το επόμενο διάστημα και η πρωτοπόρα προσπάθεια για την οργάνωση του αγώνα παντού μπορούν να απαντήσουν σε προβληματισμούς και ταλαντεύσεις που λογικά υπάρχουν, να διευρύνουν και να ενισχύσουν τον πολιτικό περίγυρο της κάθε ΟΒ.

Μόνο η αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα των υποκλοπών και των δραματικών εξελίξεων με το Προσφυγικό είναι άκρως αποκαλυπτική ώστε να βγουν πολύτιμα πολιτικά συμπεράσματα. Η ΝΔ χαρακτηρίζει «νόμιμη» την παρακολούθηση όποιου μιλάει Ελληνικά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την κατηγορεί για «έλλειψη δημοκρατίας» και υπόσχεται βαθιές τομές στον «εκδημοκρατισμό» της χώρας. Αλήθεια, για το χατίρι της δημοκρατίας είχε παραγγείλει ως κυβέρνηση εξοπλισμό για να γίνονται οι υποκλοπές; Ποια ακριβώς θα είναι η «τομή» όταν μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν ψηφίσει όλο το αντιδραστικό πλαίσιο, τόσο στην ΕΕ όσο και στο ελληνικό κοινοβούλιο, για την «προστασία των προσωπικών δεδομένων» που ουσιαστικά επιτρέπει την παρακολούθηση των πάντων; ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σκυλεύουν το δράμα των προσφύγων και μεταναστών. Ολα τα αστικά κόμματα ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται την «εθνική κυριαρχία», όταν έχουν αναγάγει ΗΠΑ και ΝΑΤΟ - που δεν αναγνωρίζουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα - σε «σωτήρες» τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά άφησε τον «ανθρωπισμό» και μιλάει για «κυβέρνηση που είναι παραχωρητική στην Τουρκία». Κανένας όμως δεν λέει κουβέντα για την απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, που στηρίζουν με τα μπούνια και είναι το υπόβαθρο για να εργαλειοποιούνται οι ξεριζωμένοι στο πλαίσιο των ανταγωνισμών ανάμεσα στις αστικές τάξεις.

Το ΚΚΕ είναι η μόνη αντιπολίτευση στον κυνισμό και την αναλγησία τους. Οι δυνάμεις του στο εργατικό κίνημα κάνουν κουρελόχαρτο τον νόμο Χατζηδάκη, που πάνω από τον μισό ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Παλεύουν για αυξήσεις στους μισθούς και έχουν κατακτήσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όταν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «τσακώνονται» για το ποιος μπορεί να μοιράσει ψίχουλα από την τσέπη του ήδη βαριά φοροληστευμένου λαού για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.

Κάτι όμορφο υπάρχει ήδη μακριά από τον βούρκο των αστικών θεσμών, της λογικής του «ρεαλισμού» της υποταγής και της αποδοχής της βαρβαρότητας. Είναι τα λόγια του προέδρου του Σωματείου στη «Μαλαματίνα»: «Είναι τιμή μου να πάω φυλακή», σε έναν χώρο όπου οι εργάτες δίνουν παλικαρίσια μάχη κόντρα σε κράτος και εργοδοσία. Είναι οι διανομείς της «e-food», που δεν μπορούν να μαζέψουν άλλα ματωμένα κράνη από την άσφαλτο και την ίδια στιγμή η εργοδοσία να σχεδιάζει μειώσεις μισθών μέχρι και 35% και κινητοποιούνται. Είναι και πολλά άλλα ακόμα, και φαινομενικά πιο απλά πράγματα, που μας συγκινούν και μας δίνουν κουράγιο, όπως οι προσπάθειες και επιτυχίες αθλητών που παρά τις δυσκολίες δεν τα βάζουν κάτω και παλεύουν για τα όνειρά τους με σεμνότητα και δύναμη.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρίσκονται πρωτοπόροι σε όλες αυτές τις «εικόνες».

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία του Φεστιβάλ

Η νέα γενιά έχει πείρα και μπορεί να κάνει τη μοναδική επιλογή που τη μετατρέπει σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων: Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, μπροστά στις σύνθετες εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας, και σε όλα τα ενδεχόμενα. Το Φεστιβάλ, όπως πάντα, έτσι και φέτος είναι αφορμή για να πληθύνουν τα αγωνιστικά «ραντεβού» και η προετοιμασία τους σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης. Να βρεθούμε και να συζητήσουμε με όλους όσοι περιμένουν πολλά από εμάς τώρα με τον νέο συσχετισμό στους φοιτητικούς συλλόγους, με όλους όσοι ήρθαν στα Μαθητικά Φεστιβάλ γιατί εκεί βρίσκει διέξοδο η ανάγκη τους για δημιουργία και συζήτηση, με όλους όσοι προσβλέπουν στις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ώστε να γίνει «κάτι», αλλά και με όλους αυτούς που αγωνιούν για το ποια θα είναι η «επόμενη μέρα».

Ταυτόχρονα τα Φεστιβάλ θα αποτελέσουν για μία ακόμα χρονιά ανάσα πολιτισμού, αθλητισμού και δημιουργίας, με το πλούσιο και πολύμορφο πρόγραμμά τους.

Το επόμενο διάστημα, κορυφώνοντας τις προετοιμασίες για το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», οφείλουμε να δράσουμε με στόχο τη διεύρυνση της αγωνιστικής συσπείρωσης με το ΚΚΕ σε κάθε μάχη που θα έχουμε. Θα δράσουμε ώστε να δημιουργούνται περισσότερες εστίες αντίστασης στην αστική πολιτική, θα δημιουργήσουμε στιγμές που θα κάνουν τον λαό να χαμογελάει. Γιατί αυτό είναι το ΚΚΕ. Ασπίδα για το σήμερα και ελπίδα για το αύριο.


Του
Σωκράτη ΜΠΟΥΝΤΟΛΟΥ*
* Ο Σ. Μπουντόλος είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου