Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Ξανά στο προσκήνιο η «γύμνια» της αντιπυρικής προστασίας Από την πυρκαγιά στη Λευκίμμη Κέρκυρας

 
Αλλος ένας Αύγουστος με πολλές πυρκαγιές είναι και ο φετινός, με χιλιάδες στρέμματα να παραδίδονται στις φλόγες, ενώ συνεχίζεται η πολιτική όπου η πρόληψη θεωρείται, για τη σημερινή κυβέρνηση όπως και τις προηγούμενες, κόστος και ο λαός πληρώνει διαρκώς με νέες καταστροφές στο βιος του και το φυσικό περιβάλλον. Γιατί τα Δασαρχεία είναι υποστελεχωμένα και δεν μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες, γιατί υπάρχουν χιλιάδες κενά στην Πυροσβεστική, γιατί τα μέσα είναι απαρχαιωμένα και πληρώνουμε πανάκριβα τα ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα, γιατί η γη είναι εμπόρευμα και πεδίο αμύθητων κερδών για λίγους κεφαλαιοκράτες.

Φωτιές ξανά σε Εύβοια και πολλές περιοχές της χώρας

Μια ανάσα από το Νοσοκομείο και τα σπίτια της γύρω περιοχής, έφτασαν οι φλόγες από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στα όρια της πόλης της Χαλκίδας, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 6 Αυγούστου. Εκαψε αρκετά στρέμματα χαμηλής βλάστησης, ενώ απειλήθηκαν σπίτια, επιχειρήσεις, άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και ελαιοπερίβολα.

Γρήγορα, οι φλόγες πήραν διαστάσεις με τη φωτιά να κινείται σε δύο μέτωπα. Το ένα προς τον οικισμό Μακεδονικά και το δεύτερο προς τη Νέα Λάμψακο. Μάλιστα, για λίγη ώρα υπήρξε διακοπή της κυκλοφορίας στον δρόμο που συνδέει τη Χαλκίδα με τη νότια Εύβοια, καθώς η φωτιά έκαιγε ακριβώς δίπλα στον δρόμο, ενώ η Νέα Λάμψακος είχε πνιγεί στον καπνό.

Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χαλκίδας, κάτοικοι της περιοχής, μαζί με τις λιγοστές πυροσβεστικές δυνάμεις ρίχτηκαν από την πρώτη στιγμή στη μάχη με τις φλόγες, με ό,τι μέσο διέθεταν, προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς και να προστατέψουν εγκαταστάσεις που βρίσκονταν κοντά στο μέτωπο. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο λίγες ώρες αργότερα και μετά από συνεχείς ρίψεις εναέριων πυροσβεστικών μέσων.

Στα μέτωπα της φωτιάς, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην κατάσβεσή της, βρέθηκαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ. Επίσης ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με παρέμβασή του στον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας ζήτησε την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ αντίστοιχη παρέμβαση έκανε και ο Βαγγέλης Σταματούκος, δημοτικός σύμβουλος Χαλκίδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Τομεακή Οργάνωση Εύβοιας του ΚΚΕ: «Αμεσα μέτρα πρόληψης και πυρασφάλειας»

Τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων για τις τεράστιες ελλείψεις στην αντιπυρική πρόληψη και προστασία τονίζει η ΤΟ Εύβοιας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τη φωτιά στα όρια της πόλης της Χαλκίδας.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΤΟ Εύβοιας τονίζει αρχικά ότι η φωτιά «έφερε ξανά στην επιφάνεια τις μεγάλες ελλείψεις στην καταστολή και κυρίως στην πρόληψη των πυρκαγιών» και επισημαίνει:

«Είναι χαρακτηριστικό πως ακριβώς έξω από την περίφραξη του Νοσοκομείου τα χωράφια ήταν ακαθάριστα, πως σε όλη την περιοχή που επεκτάθηκε η πυρκαγιά και παρότι είναι στα όρια της πόλης, πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, δεν υπήρχε ούτε μια δεξαμενή έτσι ώστε να επιταχύνεται το έργο της πυρόσβεσης. Ολα αυτά ενώ στην ίδια περίπου περιοχή είχε ξεσπάσει και πέρσι το καλοκαίρι πυρκαγιά και καθώς η Εύβοια βρίσκεται στη μέγιστη επικινδυνότητα για πυρκαγιά εδώ και 4 μέρες».

Σημειώνει την άμεση επέμβαση εναέριων μέσων, εκφράζοντας ωστόσο τον προβληματισμό της για τον μικρό αριθμό επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων σε ένα περιστατικό έξω ακριβώς από τη Χαλκίδα. Σημειώνει μάλιστα ότι στον μικρό αριθμό επίγειων δυνάμεων οφείλεται η καθυστέρηση στο να τεθεί η φωτιά σε πλήρη έλεγχο, παρά το γεγονός ότι δεν έπνεαν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι και υπήρχε χαμηλή βλάστηση, ενώ ρωτά τι θα συνέβαινε αν τα εναέρια μέσα θα έπρεπε να επιχειρήσουν και σε κάποια άλλη πυρκαγιά ταυτόχρονα. Και προσθέτει:

«Ενδεικτικό των ελλείψεων στη στελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι ότι τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χαλκίδας και κάτοικοι της περιοχής, ενώ κτηνοτρόφοι της περιοχής υπέδειξαν στις πυροσβεστικές δυνάμεις δασικούς δρόμους για την πρόσβαση σε δύσβατα σημεία. Μαζί με τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, παρεμβάσεις για την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων έκαναν οι εκλεγμένοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Περιφέρεια Στερεάς και στον δήμο Χαλκιδέων.

Τα παραπάνω αναδεικνύουν πως τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων, της περιφερειακής και δημοτικής αρχής, περί "κλιματικής αλλαγής", περί "ακραίων καιρικών φαινομένων" και άλλα που ακούμε κατά καιρούς, είναι δικαιολογίες για να καλυφθεί η πραγματικότητα: Οτι η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν κόστος για το αστικό κράτος και γι' αυτό δεν παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα που μπορεί να εξασφαλίσουν σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία».

Καταλήγοντας η ΚΟ Εύβοιας τονίζει:

«Το ΚΚΕ καλεί τον λαό της Χαλκίδας, τους μαζικούς φορείς να εντάξουν στις διεκδικήσεις τους άμεσα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής, των λαϊκών περιουσιών και των υποδομών:

- Μέτρα πρόληψης πυρκαγιών σε δάση και μεικτές ζώνες (κατοικίες και επιχειρήσεις στα όρια ή μέσα σε δασικές περιοχές) όπως ο καθαρισμός από ξερόχορτα και ξερά δέντρα, η εγκατάσταση δικτύου πυρόσβεσης με δεξαμενές, κρουνούς, μάνικες κ.λπ., η διάνοιξη και συντήρηση αγροτικών δρόμων.

- Ενίσχυση των μέτρων πυρασφάλειας στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, καθαρισμός της γύρω περιοχής και εκπαίδευση του προσωπικού με ασκήσεις ετοιμότητας για έκτακτες καταστάσεις (πυρκαγιές, σεισμοί κ.λπ.).

- Ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και σύγχρονα και επαρκή μέσα πυρόσβεσης».

Φωτιά στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα δύο μέτωπα πυρκαγιάς κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την Κυριακή οι πυροσβέστες στη Λευκίμμη. Στο σημείο αυτό περίπου 20 κάτοικοι, με πρωτοβουλία και μελών του ΚΚΕ, συγκεντρώθηκαν για να αναχαιτίσουν τις φλόγες (είχαν φτάσει σε απόσταση 200 μέτρων από τα σπίτια) - μέχρι να έρθει η Πυροσβεστική η οποία επιχειρούσε σε άλλο σημείο - χρησιμοποιώντας υδροφόρα ιδιώτη και μπουλντόζα κατοίκου της περιοχής. Την ίδια ώρα, σχεδόν, εκδηλωνόταν φωτιά και στα Μελίκια. Αξίζει να σημειωθεί πως οι κρουνοί για τον εφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων είναι ελάχιστοι, ενώ το υδρευτικό δίκτυο είναι προβληματικό διότι λειτουργεί με χαμηλή πίεση. Επίσης, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αργυράδων, το προσωπικό του οποίου επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή, στεγάζεται σε ακατάλληλο κτίριο, ενώ η πιο... κοντινή Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά, στην πόλη της Κέρκυρας.

Με σχετική ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ ζητούσε να επιστρατευτούν όλα τα απαραίτητα μέσα για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά και να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές, καλλιέργειες και κατοικίες, καλώντας τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, όλο τον λαό του νησιού να είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα δράσης και αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της ΠΥ Κέρκυρας, Ν. Κολοβού, η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό, ενώ κατά τον διοικητή υπήρχαν ακαθάριστα οικόπεδα που βοηθούσαν σε μεγάλο βαθμό στην επέκταση της φωτιάς.

Περίπου 60 φωτιές εκδηλώθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή σε άλλες περιοχές. Οι πιο επικίνδυνες ήταν σε δασική έκταση στην περιοχή Βασιλική του δήμου Σπάρτης, στη Λακωνία, στην περιοχή Λογγίτσι Φθιώτιδας, στο Αγιο Ορος ανάμεσα στη Μονή Δοχειαρίου και τη Μονή Κωνσταμονίτου, στα Αννιτάτα Κεφαλονιάς, στην περιοχή των Ραπταίων στη Νότια Εύβοια, στον Αμάραντο Κόνιτσας Ιωαννίνων, σε οικοπεδικούς χώρους, ανάμεσα σε σπίτια, στην Παιανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου