Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Αλλη μια «απώλεια»


 Πριν μερικούς μήνες ο Ζελένσκι «απέλυσε» την επικεφαλής της κυβερνητικής προπαγάνδας, με την (επίσημη) αιτιολογία ότι «το παραξήλωσε» στο στήσιμο πλαστών «ειδήσεων» σχετικά με τις «αγριότητες» και τα «εγκλήματα» των Ρώσων στρατιωτών, με αποτέλεσμα να παράγονται στην κοινή γνώμη αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επεδίωκε ο προπαγανδιστικός μηχανισμός. Η ίδια είχε τότε υπερασπιστεί το ...σκηνοθετικό της ταλέντο, λέγοντας ότι η διασπορά των fake news είχε «πατριωτικές» προθέσεις. 

Πριν λίγες μέρες η «απώλεια» μίας ακόμα Ουκρανής αξιωματούχου ήρθε να ταράξει τα νερά. Πρόκειται για την επικεφαλής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουκρανία, η οποία δήλωσε ότι παραιτείται, μετά από μια έκθεση της οργάνωσης που εκπροσωπεί. Η έκθεση κατηγορούσε τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις ότι δημιουργούν στρατιωτικές βάσεις μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία και ότι εξαπολύουν επιθέσεις από κατοικημένες περιοχές, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή του άμαχου πληθυσμού.

 Ο ρόλος τέτοιων διεθνών ΜΚΟ είναι βέβαια γνωστός και κανείς δεν πίνει νερό στην αμεροληψία τους, ειδικά σε συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η ίδια η έκθεση προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες, γράφοντας ότι οι «παρατηρήσεις» για τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις «δεν δικαιολογούν τις αδιάκριτες ρωσικές επιθέσεις» που πλήττουν άμαχους πληθυσμούς, ενώ στη συνέχεια ζήτησε και ...συγγνώμη «για την αναστάτωση και την οργή που προκάλεσε». 

Η αντίδραση ωστόσο της Ουκρανής αξιωματούχου, με το επιχείρημα ότι η έκθεση «δικαιώνει» τις ρωσικές θέσεις, φανερώνει πόσα έχουν επενδύσει οι Ουκρανοί και οι Δυτικοί σύμμαχοί τους στην πολεμική προπαγάνδα, είτε κατασκευάζοντας, είτε διαστρεβλώνοντας γεγονότα, είτε κρύβοντας κάτω από το χαλί τις δικές τους εγκληματικές πράξεις σε βάρος του ίδιου του λαού της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου