Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Ξεκίνησε σημερα η μεταφορά σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια


Το πρώτο πλοίο με σιτηρά αναχώρησε σήμερα από την Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας ασφαλούς διέλευσης και θα αγκυροβολήσει στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης αύριο, Τρίτη, γύρω στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) για μια κοινή επιθεώρηση, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο Ακάρ έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξή του στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» αφού το πλοίο «Razoni» με σημαία της Σιέρα Λεόνε, που είναι φορτωμένο αραβόσιτο, αναχώρησε από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού για τον Λίβανο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού δημιουργήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε από την πλευρά του πως η σημερινή επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή τον Φλεβάρη, είναι «μια ανακούφιση για τον κόσμο».

Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, «το πλοίο "Razoni" απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού με προορισμό το λιμάνι της Τρίπολης στο Λίβανο. Στις 2 Αυγούστου αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη. Θα συνεχίσει την πορεία του προς τον προορισμό του έπειτα από επιθεωρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, το πλοίο είναι φορτωμένο με 26.000 τόνους αραβόσιτου.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου