Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

"Απόψε θα κυνηγήσουμε Έλληνες"


 Σαν σήμερα, 1η Αυγούστου 1918, στο Τορόντο του Καναδά,αρχίζει ένα απο τα μεγαλύτερα ρατσιστικά πογκρόμ κατά Ελλήνων μεταναστών στην ιστορία.

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του, ο o Α΄Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος είχε σκορπίσει και στον Καναδά την φτώχεια και την αγανάκτηση.

Όσοι επέστρεφαν απο το μέτωπο-πολλοί σακατεμένοι για πάντα-πολεμώντας για ιμπεριαλιστικά συμφέροντα σε χώρες που πριν δυσκολεύονταν να βρούν στον χάρτη, αντιμετώπιζαν την αδιαφορία των αρχών, την ανεργία, την φτώχεια και την πείνα για τις οικογένειες τους.

Η "πατρίδα", που τους είχε πείσει ότι είναι "ηρωικό" να σκοτωθούν και να σκοτώσουν για ξένα συμφέροντα, τώρα δεν τους χρειαζόταν πια.

Η απογοήτευση, η οργή και η αγανάκτηση κυριαρχούσε σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Και τότε, εθνικιστές και συντηρητικοί αστοί πολιτικοί είδαν-την πολύ βολική για το σύστημα-ευκαιρία για πολιτικές καριέρες με όχημα τον ρατσισμό ενάντια στους μετανάστες, στους "ξένους", που "έκλεβαν τις δουλειές" απο τους ντόπιους κ.α. Ένα κύμα ρατσισμού, με ανοχή/ενίσχυση των αρχών, της αστυνομίας κ.α ξέσπασε στην πόλη.


Οι Έλληνες μετανάστες στοχοποιήθηκαν ακόμα και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν συμμετείχε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από την αρχή (μπήκε στον πόλεμο 28 Ιουνίου 1917) ενω οι Καναδοί πολεμούσαν για την Αντάντ. Οι εθνικιστές άρχισαν προπαγάνδα ότι οι Έλληνες μετανάστες είχαν "προνόμια" ενω δεν είχαν πολεμήσει ενω οι ντόπιοι βετεράνοι πεινούσαν.

Η προπαγάνδα αυτή δεν ήταν έργο κάποιων "ακραίων"αλλά υιοθετήθηκε και απο τις αρχές, που έβλεπαν έναν τρόπο να διοχετεύσουν την αγανάκτηση του κόσμου ενάντια στους μετανάστες και έτσι να κρύψουν τις δικές τους εγκληματικές ευθύνες για την υποστήριξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και την αθλιότητα μέσα στην οποία ζούσαν πολλοί βετεράνοι και οι οικογένειες τους.

29 Ιουνίου 1918, σε μια συγκέντρωση βετεράνων, ο ίδιος ο Δήμαρχος του Τορόντο έκανε μια εμπρηστική ρατσιστική ομιλία όπου, μεταξύ άλλων έλεγε ότι "αυτοί που πολέμησαν για τη χώρα θα έπρεπε να είναι οι ιδιοκτήτες της χώρας και θα γίνουν".

Το μόνο που είχε μείνει ήταν μια οποιαδήποτε αφορμή για το ρατσιστικό ξέσπασμα ενάντια στους Έλληνες μετανάστες του Τορόντο, τους "slackers" όπως τους αποκαλούσαν.

Την 1η Αυγούστου 1918 ένας ανάπηρος βετεράνος του πολέμου ενώ βρισκόταν σε ένα ελληνικής ιδιοκτησίας καφέ της πόλης, επιτέθηκε μεθυσμένος σε έναν σερβιτόρο ο οποίος τελικά κατάφερε να τον διώξει από το μαγαζί και να καλέσει την αστυνομία.

Εθνικιστές και άλλοι ντόπιοι άρχισαν να διαδίδουν ότι οι "ξένοι" Έλληνες επιτίθονται σε βετεράνους. Γρήγορα ένα πλήθος που κραύγαζε ρατσιστικά συνθήματα επιτέθηκε στο καφέ και διέλυσε τα πάντα στο πέρασμα του. Την επόμενη μέρα, δεκάδες χιλιάδες όρμηξαν στους δρόμους και άρχισαν να επιτίθενται σε Έλληνες μετανάστες και να να καταστρέφουν όποιο κατάστημα είχε Ελληνικές επιγραφές. Για μέρες κατέστρεψαν κυριολεκτικά τα πάντα, με την αστυνομία να έχει ρόλο θεατή.

Την τρίτη μέρα, όταν πια το ρατσιστικό πογκρόμ είχε ολοκληρωθεί και οι αρχές φοβόντουσαν ότι η συνέχεια των καταστροφών/λεηλασιών στους δρόμους μπορούσε να δημιουργήσει και άλλα προβλήματα, κήρυξαν την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κάλεσαν τον στρατό και την στρατιωτική αστυνομία.

Οι αιματηρές ταραχές έληξαν στις 5 Αυγούστου. Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει,έναν αιώνα μετά, ασαφής,αν και σύμφωνα με ιστορικές πηγές, μεταξύ των νεκρών ήταν 29 γυναίκες και 6 παιδιά, ενώ οι τραυματίες ήταν εκατοντάδες. Πολλοί Έλληνες μετανάστες και οι οικογένειες τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη.Το ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν ξεπερνούσε το 1 εκατ. δολάρια (σε τιμές 2010).

Πρόκειται για ένα απο τα μεγαλύτερα πογκρόμ εναντίον Ελλήνων μεταναστών στην ιστορία. Σήμερα έχει ξεχαστεί και όχι τυχαία,αφού στην Ε.Ε και την Ελλάδα το σύστημα χρησιμοποιεί τον ρατσισμό, την ακροδεξιά και τον φασισμό, ενάντια στους εργαζόμενους για να ρίξει το ρατσιστικό δηλητήριο που εξυπηρετεί τα σχέδια του.

Μέσα στην Ελλάδα, οι ρατσιστές που στοχοποιούν πρόσφυγες, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά απο τους ρατσιστές που χτυπούσαν Έλληνες μετανάστες, γυναίκες και παιδιά στο Τορόντο το 1918 η απο τους φασίστες της Κου-Κλουξ-Κλαν που στοχοποιούσαν(και)Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ.

Ο ρατσισμός είναι η ίδια σάπια προπαγάνδα που δικαιολογεί την εκμετάλλευση,ανεξάρτητα απο βιτρίνες.Υπάρχει και χρησιμοποείται όπου υπάρχει εκμεταλλευτικό σύστημα,όπου υπάρχει καπιταλισμός, δεν ξεχωρίζει ήπειρο,γλώσσα,θρησκεία κ.α.

Πηγές:"Toronto’s forgotten anti-Greek riots reconsidered", Athanasios Grammenos, "This lost chapter':100th anniversary of Toronto riots", CBC,"Το πογκρόμ εναντίον Ελλήνων μεταναστών στο Τορόντο", tvxs,"Toronto's Greek community target of1918 riot", toronto com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου