Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
01/08/1819

Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ, δημιουργός του «Μόμπι Ντικ».

01/08/1831

Σε μια από τις πολλές ενδοαστικές συγκρούσεις για την εξουσία στο υπό σύσταση ανεξάρτητο ελληνικό αστικό κράτος, ο Μιαούλης (των «Συνταγματικών»), στριμωγμένος από τους Ρώσους και τις κυβερνητικές δυνάμεις του Καποδίστρια, καταστρέφει στον Πόρο τον ελληνικό στόλο.

01/08/1914

Αρχίζει ο Α’ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος. Αφορμή για την έκρηξη του πολέμου υπήρξε η δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκου - Φερδινάνδου και της γυναίκας του από έναν Σέρβο εθνικιστή στις 28 Ιούνη 1914. Στη Σερβία στάλθηκε τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο η Αυστρία θεωρούσε απολύτως υπεύθυνη τη Σερβία και έθετε εντελώς απαράδεκτους όρους. Στη συνέχεια και χωρίς να λάβει υπόψη της την απάντηση της Σερβίας, κήρυξε πόλεμο εναντίον της, στις 28 Ιούλη 1914. Η δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστροουγγαρίας δεν ήταν βεβαίως παρά το πρόσχημα του πολέμου, που ήταν αποτέλεσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και έγινε για την ιμπεριαλιστική αναδιανομή του κόσμου, τον έλεγχο των πρώτων υλών και των αγορών, κοκ.

Αρχίζει ο Α’ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος

01/08/1918

"Απόψε θα κυνηγήσουμε Έλληνες": Στο Τορόντο του Καναδά,αρχίζει ένα απο τα μεγαλύτερα ρατσιστικά πογκρόμ κατά Ελλήνων μεταναστών στην ιστορία.

01/08/1919

Ύστερα από 133 μέρες σκληρών μαχών κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και της ντόπιας αντεπανάστασης η Σοβιετική Δημοκρατία της Ουγγαρίας καταλύεται.

01/08/1920

Η Λευκορωσία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία.

01/08/1921

Ο «Ριζοσπάστης» εκδίδεται με τον υπότιτλο «Όργανο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας».

01/08/1927

Οι κομμουνιστές της Κίνας πραγματοποιούν την πρώτη μεγάλη μάχη και πετυχαίνουν την πρώτη μεγάλη νίκη στον εμφύλιο πόλεμο κατά των αστών εθνικιστών («Κουομιντάνγκ»). Η 1η Αυγούστου θεωρείται έκτοτε και ως η επέτειος ίδρυσης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.

01/08/1929

Παρά τα τρομοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης Βενιζέλου πραγματοποιούνται μια σειρά εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, την Κέρκυρα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο, κ.α. κατά του Ιδιωνύμου και κατά του πολέμου. Η αστυνομία απαντά με αθρόες συλλήψεις (75 φυλακίζονται στις φυλακές Συγγρού, όπου μετά από απεργία πείνας, η κυβέρνηση αναγκάζεται να τους αφήσει).

01/08/1932,

Δολοφονείται, ο πρόεδρος του συνδικάτου Οικοδόμων, Χαρίτου Σταμπουλίδη, από μέλη της φασιστικής οργάνωσης ΕΕΕ, με την ανοχή της αστυνομίας, στα γραφεία του συνδικάτου.

 Η δολοφονία του Χαρίτου Σταμπουλίδη

01/08/1936

Ο Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία Λ. Μπλουμ ανακοινώνει πως η χώρα του θα παρέμενε ουδέτερη απέναντι στον Ισπανικό Εμφύλιο.

Αυτός που επλήγη βεβαίως ουσιαστικά από αυτή την κίνηση δεν ήταν παρά η «αδερφή» κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Δημοκρατική Ισπανία, στην οποία απαγορεύτηκε η εξαγωγή όπλων, την ίδια στιγμή που οι δυνάμεις του Φράνκο είχαν την αμέριστη υποστήριξη της φασιστικής Ιταλίας και ναζιστικής Γερμανίας (αλλά και μιας σειράς μονοπωλιακών ομίλων «δημοκρατικών» χωρών).

01/08/1936

Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου.

01/08/1943

Αρχίζει τη λειτουργία της στο Περτούλι Θεσσαλίας η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ. Από τη σχολή αυτή αποφοίτησαν συνολικά έως την απελευθέρωση 1.260 ανθυπολοχαγοί του ΕΛΑΣ. 

Η Σχολή Αξιωματικών του ΕΛΑΣ

01/08/1944

Στις 1-2 Σεπτεμβρίου συνέρχεται στο Νεοχώρι Ευρυτανίας η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΕΑΜ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στους αντιπροσώπους, η συνολική δύναμη των εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων (ΕΑΜ, Εργατικό ΕΑΜ, ΕΠΟΝ, Εθνική Αλληλεγγύη, κλπ.) καταγράφεται ως εξής: Αθήνα-Πειραιάς 250.000, Πελοπόννησος 300.000, Κεντρική & Δυτική Μακεδονία 450.000, Θεσσαλία 280.000, Ήπειρος 70.000, Στερεά-Εύβοια 170.000. Σύνολο: 1.520.000.

01/08/1951

Ανακοινώνεται επίσημα η ίδρυση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ).Το πρακτικό της ίδρυσης της ΕΔΑ συνυπέγραψαν ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος, το κόμμα των Αριστερών Φιλελεύθερων (το οποίο και αποχώρησε από την ΕΔΑ το Δεκέμβρη του 1951), το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα. Λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους η Ενωσις Δημοκρατικών Αριστερών και η Δημοκρατική Ενωσις. Δίχως να φαίνεται επίσημα, το πρακτικό της ίδρυσης της ΕΔΑ συνυπέγραφε και το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας που από το 1947 είχε κηρυχτεί παράνομο όπως και το ΚΚΕ.

Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ)

01/08/1973

Πεθαίνει ο παλαίμαχος κομμουνιστής και Πρόεδρος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας Βάλτερ Ούλμπριχτ.

01/08/1973

Αυτοκτονεί στο Σουργκούτ της Σιβηρίας ο Νίκος Ζαχαριάδης. Στο τελευταίο γράμμα της ζωή του, προς την καθοδήγηση του ΚΚΕ, ο Ν. Ζαχαριάδης θα υπογραμμίζει: «Στη ζωή μου, έκανα πολλά λάθη και στραβά. Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω. Ομως με κατηγόρησαν ότι πρόδωσα το ΚΚΕ και τον αγώνα και με διέγραψαν απ' το κόμμα... Το ΚΚΕ ήταν και παραμένει το κόμμα μου και κανένας δεν μπορεί να το χτυπήσει και να το λερώσει χρησιμοποιώντας το όνομά μου... Με το ΚΚΕ δεν είχα ούτε έχω ανοιχτούς λογαριασμούς. Ούτε μπορούσα ποτέ να 'χω». 

Αυτοκτονεί ο Νίκος Ζαχαριάδης

01/08/1973

Πεθαίνει ο παλαίμαχος κομμουνιστής και Πρόεδρος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας Βάλτερ Ούλμπριχτ.

01/08/1981

Πεθαίνει ο μαθηματικός Λεωνίδας Αλάογλου, που διατύπωσε και το ομώνυμο θεώρημα.

5 σχόλια:

  1. Το Κόμμα μας γεννάει και πλάθει ήρωες σαν τον Νίκο Ζαχαριάδη
    Ο Ν. Ζαχαριάδης ήταν από το 1935 Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος. Παραπέμφθηκε σε δίκη για παράβαση των νόμων "περί προστασίας του κοινωνικού καθεστώτος" και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 ετών και σε εκτόπιση 2 ετών. Σε αυτήν τη δίκη, ο Νίκος Ζαχαριάδης είχε πει στους δικαστές του: "Αναλαμβάνω όλες τις ευθύνες για τις πράξεις του ΚΚΕ γιατί ό,τι έκανε μέχρι τώρα το Κομμουνιστικό Κόμμα είταν για το καλό του λαού".
    https://www.902.gr/eidisi/politiki/302783/ekdilosi-gia-ta-49-hronia-apo-ton-thanato-toy-nikoy-zahariadi-foto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΓΛΔ υπήρξε από τις σοσιαλιστικές χώρες που επηρεάστηκαν λιγότερο από τη λεγόμενη “αποσταλινοποίηση” και στάθηκε επιφυλακτικά έναντι των αποφάσεων του 20ου συνεδρίου. Αυτό όμως δε σημαίνει πως έμεινε ανεπηρέαστη από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εκπορεύονταν από την ΕΣΣΔ, με κυριότερο παράδειγμα το “Νέο Οικονομικό Σύστημα”, που έδινε αυξημένες αρμοδιότητες στις επιμέρους κρατικές επιχειρήσεις και τη χαλάρωση ιδεολογικών και ταξικών κριτηρίων για την είσοδο και την ανάδειξη μελών και στελεχών στο ΕΣΚ, προς όφελος μιας πραγματικής ή υποτιθέμενης διάκρισης σε τεχνοκρατικούς τομείς.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/08/blog-post_1.html

    Ολυμπιακοί Αγώνες Βερολίνου
    Οι αγώνες βεβηλώθηκαν από τη σβάστικα
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/08/blog-post_790.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την 1η Αυγούστου 1924, το Μαυσωλείο του Λένιν άνοιξε για το κοινό στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.
    Στις 26 Ιανουαρίου 1924, το Δεύτερο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ ενέκρινε την απόφαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΣΔ να κρατήσει το φέρετρο με το σώμα του Βλαντιμίρ Λένιν σε μια κρύπτη προσβάσιμη στο κοινό και να χτίσει ένα μαυσωλείο κοντά στο τείχος του Κρεμλίνου.
    Το πρώτο, προσωρινό ξύλινο Μαυσωλείο του Λένιν χτίστηκε και άνοιξε λιγότερο από μια εβδομάδα μετά τον θάνατό του - στις 27 Ιανουαρίου. Ένα φέρετρο με το σώμα του Λένιν. Η δομή ήταν ένας κύβος με μια πυραμίδα, με δύο πλευρικά κτήρια για είσοδο και έξοδο.
    Το δεύτερο, μόνιμο, αλλά ακόμα ξύλινο μαυσωλείο άνοιξε την 1η Αυγούστου 1924. Χτίστηκε σύμφωνα με το σχέδιο του αρχιτέκτονα Aλεξέι Σούσεφ, γνωστό από την εποχή της τσαρικής Ρωσίας.
    Σύμφωνα με το σχέδιό του χτίστηκε και το τρίτο, πέτρινο μαυσωλείο με τη μορφή που υπάρχει σήμερα. Το Πάνθεον ανεγέρθηκε τον Οκτώβριο του 1930 χρησιμοποιώντας μπορντό γρανίτη, λαμπραδορίτη, μάρμαρο και πορφυρίτη. Και το 1945, στήθηκε μια κερκίδα στο μαυσωλείο, από την οποία η σοβιετική ηγεσία χαιρέτησε τους συμμετέχοντες στην παρέλαση για να τιμήσουν τη νίκη της ΕΣΣΔ επί της Γερμανίας.
    Για πολλές δεκαετίες, το Μαυσωλείο του Β. Ι. Λένιν, που ήταν το κέντρο σύνθεσης της Κόκκινης Πλατείας, ήταν(και είναι) ένα από τα κύρια αξιοθέατα της πρωτεύουσας. Έως και 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι το επισκέπτονται κάθε χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ..."Με το KKE δεν είχα ούτε έχω ανοιχτούς λογαριασμούς. Ούτε μπορούσα ποτέ νάχω. Απόλη μου την ψυχή εύχομαι σ’ αυτούς που φορτώθηκαν το πολύ δύσκολο έργο να ξαναστήσουν το κουκουέδικο στα πόδια του να πετύχουν απόλυτα, ολοκληρωτικά. Να το κάνουν το KKE της Εθνικής Αντίστασης, που οι βαλτοί την πρόδωσαν, το KKE του αθάνατου ΕΛΑΣ και του δοξασμένου ΔΣΕ."
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/08/blog-post_479.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Απόψε θα κυνηγήσουμε Έλληνες"
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/08/blog-post_53.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου