Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» 2η μέρα


 Με ενδιαφέρουσες συζητήσεις, μεγάλες συναυλίες στις μουσικές σκηνές που πλημμύρισαν από τον λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης και δραστηριότητες για κάθε ηλικία συνεχίστηκε χθες η δεύτερη ημέρα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη.

 Νέοι και νέες από όλη τη πόλη, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, εργαζόμενοι και νέα ζευγάρια με τα παιδιά τους άρχισαν και χθες να περνούν τις πύλες του «Καρατάσιου» από νωρίς. Η εικόνα των πλημμυρισμένων από κόσμο διαδρόμων, πριν καν αρχίσουν οι μεγάλες συναυλίες, αποτέλεσε την αντανάκλαση του συνθήματος του φετινού Φεστιβάλ, «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ» όπως αναφέρει το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ «για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" - Σοσιαλισμός η απάντηση τον 21ο αιώνα». Πλήρεις ήταν όλες οι οργανωμένες ξεναγήσεις στην κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ, που επιμελήθηκε η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.


Οι συζητήσεις και οι δραστηριότητες στα στέκια, οι εκθέσεις, οι εκατοντάδες νεολαίοι που σχημάτιζαν πηγαδάκια σε όλα τα σημεία του «Καρατάσιου» μέχρι αργά το βράδυ, όπως και οι συγκλονιστικές συναυλίες επισφράγισαν την επιτυχία του Φεστιβάλ, άρρηκτα συνδεδεμένη και συνέχεια της πρωτοπόρας δράσης των κομμουνιστών στους αγώνες της νεολαίας και του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Χιλιάδες νέοι και νέες, ερχόμενοι από κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν και φέτος στο ήδη καθιερωμένο στο «Καρατάσιου» ραντεβού με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, στο μεγαλύτερο πολιτικό – πολιτιστικό γεγονός της πόλης, που μεγαλώνει και εμπλουτίζεται χρόνο με το χρόνο.


 Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Στο τέλος της βραδιάς, έλαβε χώρα ένα μεγάλο δίλημμα για όλους τους επισκέπτες του Φεστιβάλ, που κλήθηκαν να επιλέξουν σκηνή συναυλιών, καθώς το γλέντι στη Λαϊκή κορυφώνονταν με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την ίδια ώρα χιλιάδες πλήθους τραγουδούσαν αγαπημένα τραγούδια μαζί με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Το πρόγραμμα της κεντρικής σκηνής άνοιξε με αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, με τίτλο «Τα τραγούδια του Αγώνα» με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του μεγάλου δημιουργού και εμπνευσμένο από έναν από τους πιο επαναστατικούς δίσκους του Μίκη Θεοδωράκη με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο.


Η μουσική του Μίκη συνέχισε να συντροφεύει τους επισκέπτες στη κεντρική σκηνή, στο αφιέρωμα του Σωτήρη Μπαλλά «Μίκης συναντά Τσιτσάνη», ενώ στη Λαϊκή σκηνή ο Δημήτρης Ψαρράς παρουσίασε αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου.


 Στο μαθητικό στέκι οι συναυλίες ξεκίνησαν νωρίς το βράδυ, και ο ΚΧΘ και στη συνέχεια οι «MultiVision» ξεσήκωσαν τη νεολαία, που στη συνέχεια γέμισε και την δεύτερη σκηνή που στήθηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, τη Φοιτητική. Εκεί το πρόγραμμα άνοιξε με ροκ ήχους, με τα «Γουρούνια στο Διάστημα» ενώ τη σκυτάλη πήρε το καυστικό χιούμορ του Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη ως «Τσολιά εντ δε τσόλια μπαντ». Το πρόγραμμα της φοιτητικής σκηνής έκλεισε με πάντρεμα ροκ και βαλκανικών ήχων με τους «Baildsa».

 «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ»

Το φοιτητικό στέκι του Φεστιβάλ αποτέλεσε και φέτος τόπο συνάντησης, συζήτησης και προβληματισμού για τους φοιτητές από όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, που αυτό το διάστημα βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό, παλεύοντας ενάντια στο προωθούμενο από τις κυβερνήσεις «Πανεπιστήμιο ΑΕ» που τσακίζει τα εργασιακά και μορφωτικά τους δικαιώματα αλλά και την ένταση της καταστολής που το συνοδεύει.


Η εκδήλωση – συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Φοιτητική Σκηνή με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ, με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα πίσω από την βιτρίνα της αστικής δημοκρατίας» προβλημάτισε ακριβώς πάνω στο ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη νεολαία, την προσπάθεια των επιτελείων του συστήματος να εξωραΐσουν τον χαρακτήρα της και να την προβάλλουν ως τη βέλτιστη μορφή λαϊκής κυριαρχίας και έκφρασης.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη αγωνιστικής συμπόρευσης της νέας γενιάς με το ΚΚΕ και τη ΚΝΕ, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών σε μια περίοδο μάλιστα που η καταστολή εντείνεται, στο δρόμο της ανατροπής και της πάλης για το Σοσιαλισμό.

Το ενδιαφέρον των μαθητών κέντρισε και η συζήτηση που έλαβε χώρα στο στέκι των μαθητών, με τίτλο: «Ελεύθερος χρόνος: #_ρίξε άκυρο_ στις επιλογές που σου πλασάρουν! Διεκδίκησε τη ζωή που σου αξίζει!». Εκεί, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με πλήθος ερωτήσεων με τον Κώστα Σιδηρόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου