Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Με αναβαθμισμένο πρόγραμμα τα Στέκια στη Θεσσαλονίκη


Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» 

 Στις 15 - 16 - 17 Σεπτέμβρη στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου οι εκδηλώσεις

 Με πλούσιο πρόγραμμα, αναβαθμισμένα Στέκια και νέες Σκηνές, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη νεολαία της Θεσσαλονίκης το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στις 15 - 16 - 17 Σεπτέμβρη στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου, στην Πολίχνη, στην καρδιά της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου αποτελεί μια πράξη διεκδίκησης, με στόχο να αναβαθμιστεί, να μετατραπεί σε χώρο άθλησης, πολιτισμού και αναψυχής, ανοιχτό για όλο τον λαό και τη νεολαία της περιοχής. Οι εκδηλώσεις στην πόλη κορυφώνονται το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη, με την πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που θα επισκεφθούν το Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη θα έχουν και φέτος το δικό τους σημείο αναφοράς. Το Φοιτητικό Στέκι θα βρίσκεται σε νέο, αναβαθμισμένο χώρο, δίπλα στη Φοιτητική Σκηνή, που θα λειτουργεί για πρώτη φορά φέτος, με γνωστούς και αγαπημένους καλλιτέχνες.

Στο Φοιτητικό Στέκι θα υπάρχει έκθεση που έχουν επιμεληθεί οι Οργανώσεις των ΑΕΙ με τίτλο «Με οργάνωση, αγώνα, αλληλεγγύη να τους χαρίσουμε έναν δύσκολο χειμώνα!», όπου θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις.

Θα λειτουργεί επίσης γωνιά γνωριμίας πρωτοετών με χρήσιμες πληροφορίες και αναφορά γύρω από τις διεκδικήσεις για φοιτητική στέγη. Παράλληλα θα λειτουργεί και χώρος γνωριμίας των φοιτητών με τον ρόλο και τη σημασία του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή» στους καθημερινούς αγώνες της νεολαίας και την προβολή της διεξόδου που προτείνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

Ακόμα, θα πραγματοποιηθεί πολιτική εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα πίσω από τη βιτρίνα της αστικής δημοκρατίας!», την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ., με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση αυτή συνδέεται με την προσπάθεια που κάνουν αυτήν την περίοδο οι Οργανώσεις της Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ να αποκαλύψουν τον πραγματικό χαρακτήρα της αστικής δημοκρατίας ως μορφής της δικτατορίας του κεφαλαίου, σε αντίθεση με την προσπάθεια των επιτελείων του συστήματος να εξωραΐσουν τον χαρακτήρα της και να την προβάλουν ως τη βέλτιστη μορφή λαϊκής κυριαρχίας και έκφρασης. Αξιοποιώντας τις εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος, όπως η υπόθεση των υποκλοπών, γίνεται προσπάθεια να φωτιστεί ο ρόλος της αστικής δημοκρατίας ως μορφής άσκησης της εξουσίας του κεφαλαίου περισσότερο ευέλικτης στην ενσωμάτωση των εργατικών - λαϊκών αντιδράσεων, συνδυαζόμενης όποτε χρειαστεί με την οξυμένη καταστολή και περιστολή των λαϊκών ελευθεριών.

Η συζήτηση αυτή μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη της ανάγκης αγωνιστικής συμπόρευσης της νέας γενιάς με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών στον δρόμο της ανατροπής και της πάλης για τον σοσιαλισμό.

Το πρόγραμμα της Φοιτητικής Σκηνής

Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη:

21.00 Σε + Με Πατιρντί

21.30 Hip Hop live με τους Λόγος απειλή - Lobo - Tiny Jackal

23.30 Συναυλία με την Ιουλία Καραπατάκη

Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη:

21.00 Mystery Dice

21.30 Γουρούνια στο Διάστημα

22.15 Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης - Τσολιάς εν δε Τσόλια μπαντ

23.30 Baildsa

Σάββατο 17 Σεπτέμβρη:

22.15 Urban Pulse

22.45 Κοινοί Θνητοί

00.00 Μιθριδάτης

Με δική τους Σκηνή και αναβαθμισμένο Στέκι και οι μαθητές

Στο Μαθητικό Στέκι θα συναντηθούν φέτος όλοι οι μαθητές που την περσινή χρονιά δεν έσκυψαν το κεφάλι, δεν συμβιβάστηκαν, ένωσαν τις φωνές τους, αγωνίστηκαν συλλογικά, έβαλαν φρένο στα σχέδια για το σχολείο που τους προετοίμαζαν, διεκδίκησαν μέτρα προστασίας της υγείας τους.

Ολοι αυτοί οι ελπιδοφόροι αγώνες της περσινής χρονιάς θα αναδειχθούν μέσα από το Στέκι, δίνοντας παράλληλα το στίγμα ότι «Με το πρώτο κουδούνι οργανώνουμε ακόμα πιο μαχητικά τον αγώνα μας!». Μέσα από το συνολικό περιεχόμενο του Στεκιού θα προβληθεί η ανάγκη οι μαθητές να παλέψουν κόντρα στα σενάρια που τους ετοιμάζουν, για το μέλλον και τη ζωή που τους αξίζουν.

Το Μαθητικό Στέκι θα φιλοξενεί διαδραστική έκθεση με τίτλο «Με τη δύναμη της γνώσης μπορούμε να γνωρίσουμε τον κόσμο, με τη δύναμη της οργάνωσης μπορούμε να τον αλλάξουμε!». Μέσα από αυτήν την έκθεση οι μαθητές θα μπορούν να προβληματιστούν για όλα αυτά που έχουν ζήσει τα τελευταία χρόνια και ποιος είναι ο πραγματικός υπαίτιος «διαβάζοντας» ένα διαφορετικό βιβλίο, να συζητήσουν γύρω από φαινόμενα όπως ο φασισμός, η οπαδική βία, η καταστολή κ.ά., λύνοντας σωστά μια τρισδιάστατη τρίλιζα, να βρουν απαντήσεις για το πώς μπορούμε σήμερα να ζήσουμε όπως μας αξίζει, να έρθουν σε επαφή με τις ιδέες της ΚΝΕ, να γράψουν τον δικό τους επίλογο.

Για πρώτη φορά το Μαθητικό Στέκι φιλοξενεί τη δική του Σκηνή, όπου θα δίνεται βήμα σε μαθητικά συγκροτήματα να εκφραστούν και να παρουσιάσουν την καλλιτεχνική τους δημιουργία. Ακόμα θα παρουσιαστούν οι συλλογικές εργασίες project του μαθητικού διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το πρόγραμμα στο Μαθητικό Στέκι

Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη:

19.00 Workshop επίδειξης πρώτων βοηθειών

20.00 Θεατρική παράσταση στη Μαθητική Σκηνή «Το μαντήλι με τα τριαντάφυλλα», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Α. Μητσιάλη

20.45 Μεγάλες συναυλίες στη Μαθητική Σκηνή με: Μαθητικό συγκρότημα από το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Rast Maqam, Never Mind

Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη:

19.00 Workshop Πειραμάτων Φυσικής και Χημείας

19.30 Μάθημα χορού λάτιν

20.00 Συζήτηση για μαθητές στο Στέκι Αθλητισμού με τίτλο: «Ελεύθερος χρόνος: #_ρίξε άκυρο_ στις επιλογές που σου πλασάρουν! Διεκδίκησε τη ζωή που σου αξίζει!»

21.00 Μεγάλες συναυλίες στη Μαθητική Σκηνή με τους: ΚΧΘ, PoisonHeart, Μολυσμένα Μυαλά

Σάββατο 17 Σεπτέμβρη:

19.00 Graffiti workshop με τίτλο: «Capitalism means I can't breathe!»

21.00 Βράβευση της νικήτριας ομάδας του διαγωνισμού

21.15 Μεγάλες συναυλίες στη Μαθητική Σκηνή με τους: TheWaves, Anti-Reich, Φιλικοί εχθροί

 


Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή

21.15 Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο με τον Γιώργο Αετόπουλο και τον Κώστα Καρμπά

22.30 Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Λαϊκή Σκηνή

21.30 Αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή με τον Βασίλη Κασούρα

22.30 Γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη

Νεανική Σκηνή

21.00 Σε + Με Πατιρντί

21.30 Hip Hop live με τους Λόγος απειλή - Lobo - Tiny Jackal

23.30 Συναυλία με την Ιουλία Καραπατάκη

  • Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή

21.30 «Τα τραγούδια του Αγώνα» - Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

22.00 «Μίκης συναντά Τσιτσάνη» - Αφιέρωμα του Σωτήρη Μπαλλά

23.15 Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη

Λαϊκή Σκηνή

21.30 Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου με τον Δημήτρη Ψαρρά

23.00 Συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου

Νεανική Σκηνή

21.00 Mystery Dice

21.30 Γουρούνια στο Διάστημα

22.15 Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης - Τσολιάς εν δε Τσόλια μπαντ

23.30 Baildsa

  • Σάββατο 17 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή

21.15 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση - Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

22.15 Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατό του. Ενορχήστρωση - επιμέλεια: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Ερμηνεύουν: Βιολέτα Ικαρη, Πάνος Παπαϊωάννου, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής.

23.45 Συναυλία με την Μελίνα Κανά. Μαζί της ο Αλέξανδρος Κτιστάκης.

Λαϊκή Σκηνή

22.15 Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο με τον Νίκο Ταλέα

23.15 Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη

Νεανική Σκηνή

22.15 Urban Pulse

22.45 Κοινοί Θνητοί

00.00 Μιθριδάτης

 15-16-17 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου

 Η νέα γενιά να επιλέξει τη μάχη για «το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό»  

 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου